Ravinto

10# kuidut ja psyllium

Tämän viikon ensimmäinen ohje koskee kuituja. Yleensä kun ruokavaliosta jätetään viljat pois, ensimmäinen huoli on, mistä nyt saa niitä kuituja?

Itse en ole tällaista asiaa miettinyt oikeastaan koskaan: todennut vaan että kai niitä jostain tulee, ja niin myös tulee.

Päivittäisen kuiduntarpeen saa helposti täyttymään mm. kasviksilla ja vaikkapa marjoilla: esimerkiksi mustaherukka on erinomainen kuidun lähde. Yleensä kun viljoja poistetaan, kasviksia myös lisätään ja ratkaisu syntyy tavallaan itsestään.

Samia siteeraten:

“Suurin osa suomalaisista hyötyisi viljatuotteiden vähentämisestä sekä vatsan toiminnan että suoliston osalta. Lisäksi viljatuotteista tulee helposti tarpeetonta ja ylimääräistä energiaa. Viljatuotteiden liukenematon kuitu ei ole vatsan ja suoliston ongelmista kärsivälle mitenkään kovin lempeä vaihtoehto – marjojen liukeneva kuitu on paljon hellävaraisempaa. 

Mustaherukat sisältävät noin 6 g kuitua per 100 g – lähes yhtä paljon kuin monessa tavallisessa ruisleivässä. Energiaa on kuitenkin leipään verraten vain murto-osa, mikä on varsinkin painonpudotusta tavoittelevan kannalta hyvä yhtälö.”
marjaisa
Jos kuitenkin tuntuu siltä, että kuitujen saannin haluaa varmistaa, hyvä tuote on psyllium. Se on täysin gluteeniton ja sitä voi käyttää myös leivonnassa jauhojen korvikkeena. Käytän sitä itse lähinnä protskulettujen ainesosana (ks. esim. tämä ohje).

kuva-613
Protskuletut: 

2 kananmunaa
1 dl aitokaura-hiutale (gluteeniton)
2 tl tattarijauho
1 tl psyllium
1 dl vaniljahera (tai muu protskujauho)
1,5 dl vettä (tai esim. kookosmaitoa / mantelimaitoa)

Näin: Laita ainekset kulhoon ja sekoita vaikka sauvasekoittimella. Anna turvota noin 30 minuuttia ja paista sen jälkeen voissa letuiksi.

Toinen ns. psyllium-herkku (kuulostaa astronauttien ruoalta, tykkään) on raakasuklaavanukas, jonka ohje löytyi Rami Aaltosen CocoVi-blogista: Ramin resepti. Tässä oma maanantaiversioni:
vanukas
Raakasuklaavanukas

2 rkl Psyllium-kuitujauhetta
1 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl soijalesitiinirakeita
2 dl vettä
steviaa (itse laitoin agavesiirappia, kun steviaa ei ollut)

Valmistusaika: 5 min

Näin: Sekoita psyllium ja raakakaakaojauhe haaleaan veteen. Kun psyllium ja kaakaojauhe ovat sekoittuneet tasaisesti veteen, lisää soijalesitiinirakeet ja sekoita. Makeuta, anna hyytyä hetki ja lusikoi.

Omasta versiostani ei tullut ihan niin megahyvää kuin Ramin kirjoitus antaa ymmärtää, mutta tässäkin – kuten kaikessa – syyllinen löytynee peilistä.

Parasta tämäkin on silti smoothiessa. Mustaherukoita, onhan noita.
kuva-9

Tämän ja muutkin tuotteet saat parhaiten Life-myymälästä. Sieltäkin kannattaa kysellä lisää tuotteista ja niiden käytöstä, myymälässä palvellaan varmasti. Lähimmän Lifen löydät täältä.

6 thoughts on “10# kuidut ja psyllium

  1. Hei! Nyt kun olen hurahtanut tähän maidoton viljaton ruokavalioon niin kysymys kuuluukin, että mitä mieltä olet erilaisista maitojauheista, mitä löytyy lähes jokaisesta herkusta yms suklaasta mm. Raakasuklaaseen en ole vielä tottunut, vaikkakin työn alla on 😀 olen nyt vältelly kaikkea missä lukee maito tai maitojauhe yms, mutta onko se tarpeen?

  2. Kysymys soijalesitiinistä: onko sillä rakenteellinen vai maullinen rooli tuossa raakasuklaavanukkaassa? Toisin sanoen, onnistuuko vanukas rakenteen puolesta ilmankin, jos ei kaapista juuri ko. tuotetta satu löytymään? Ei ole tuttu tuote (ainakaan vielä), niin vaikea arvioida sen roolia resepteissä 🙂

  3. Hetkinen, tarkoittaako viljattomuus siis vain gluteeniviljojen karsimista? Gluteeniton kaura ja tattari ovat sallittuja?

  4. Kroppa voi muuten todella paljon paremmin kun en syö viljoja/maitotuotteita. Kiloja kadonnut 6 🙂 mutta. Kämmenistä ja jalkapohjista lähtee nahka!! Pääsääntöisesti syön marjoja, vihanneksia,kanaa/kalaa. Voisko sitruuna tehdä tälläistä? Työpäivinä ruokailuajat vähän hakusessa, ambulanssihommissa syötävä on silloin kun ehtii..

  5. Aino, maidoton ruokavalio tarkoittaa myös maitojauheen välttämistä.

    Naks, juu, eli gluteenia sisältävien viljojen välttämisestä on pääsääntöisesti kyse. Itse en tosin käytä myöskään kauraa tai tattaria tai muutakaan kuin hyvin harvoin, lähinnä satunnaisessa leivonnassa. Ei niille oikein löydy tilaa tai tarvetta.

    Kd, soijalesitiinin tarkkaa tarkoitusta en tiedä. Täytyykin kokeilla ilman sitä. Nyt tein vaan suoraan ohjeen reseptillä. 🙂

  6. Minusta soijalesitiinin puuttumisen huomaa maussa. Se tuo sellaisen ihanan kermaisen fiiliksen pirtelöihin. No rasvaahan se on 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *