Ravinto

8# kookosöljy ja muut rasvat

Olen tehnyt kookosöljystä myös aurinkovoita: Kookosvoi.

Ruokavalioon on tärkeää sisällyttää hyviä rasvoja. Samin ohje kuuluu näin:

• elimistösi tarvitsee toimiakseen laadukkaita rasvoja: yksinkertainen nyrkkisääntö on 1 gramma per painokilo, myös painonpudotusvaiheessa.
• jos pudotettavaa painoa on paljon, rasvagrammoja kannattaa lähteä laskemaan tavoitepainosta
• kookosöljy on hyvä energianlähde, se sopii hyvin myös paistamiseen
• aloita sen käyttö varovasti – runsaat määrät voi aiheuttaa vatsaoireita
• annostelu: 2-4 rkl päivässä (2 rkl päivässä on 60-kiloisen naisen rasvantarpeesta noin puolet)
• kookosöljy on myös raakasuklaan ja smoothien perusraaka-aine

Muita laadukkaita rasvojen lähteitä: mm. pähkinät, mantelit, oliiviöljy, macadamiaöljy, avokado, luomulaatuinen voi sekä luomulaatuinen naudanliha ja kananmunat.

CocoVin kookosöljy kavereineen, Life-myymälästä löytyy.
purnukat
Mantelit voi myös liottaa, suolata ja paahtaa. Samilla on kuivuri, tässä on esimerkiksi menossa marcona-manteleita kuivaukseen. Näistä tulee aivan järjettömän hyviä. Itse tein siten, että liotin 12 h, sitten paahdoin niitä lämpimässä uunissa ja pidin luukkua hieman auki koko sen ajan. Muistelen tarkan ohjeen ja laitan sen vielä esiin.
kuva-16
Lähimantelit:
kuva-17
Ja avokado, joka sekin sopii salaatteihin, pirtelöön tai muuten vaan ruoan kylkeen. Vinkkinä: kannattaa lohkoa avokado veitsellä etukäteen, niin saa kauniit palaset:
kuva-13
Pähkinöitä niin ikään.
kuva-5
Mitähän vielä .. no, se suklaa ja pirtelöt.
kuva-10
Mustikkaa ja muuta:
shakes

15 thoughts on “8# kookosöljy ja muut rasvat

 1. Hei Kukka!

  Kiitos kivasta blogista ja mielenkiintoisesta kampanjasta!

  Kysymys: onko sulla vinkkiä kuinka upottaa kookosöljyä ruokaan paistamisen lisäksi? Haluisin lisätä kookosöljyä smoothiern, mutta kun ongelmana on, että käytän usein pakastemarjoja ja smoothien ollessa kylmä kookosöljy kökkööntyy kuvottaviksi koviksi paloiksi vaikka kuinka sekottaisi blenderissä…. Varmaan pitää “lämmittää” marjat huoneenlämpöisiksi ennen smoothien tekoa. Se ei vaan aina kiireessä ole mahdollista… Vinkkejä? Kahvia en juo, joten siihenkään en sitä voi lisätä ja sellaisenaan kookosöljyä ei voi lusikoida suuhun…

  1. Samaa minäkin mietin ensi kertaa kookosöljyä smoothieen laittaessa, että miten se käyttäytyy kylmien tuotteiden kanssa. Mutta hyvin se meni! Onkohan tehosekoittimissa eroa? Vai mistähän johtuu, että itselläni tuo ei niistä pakastemarjoista huolimatta ole mitään paakkuista, kun surauttaa blenderillä oikein tehokkaasti. Sinne se öljy johonkin “katoaa”. Tosin kookosöljyni ei ole Cocovin, mutta niissä nyt ei luulisi eroa olevan, samaa tavaraa pääpiirteissään..

 2. Moikka Elli, pakko kommenotida tähän, että lämmitöä öljy vähän, itsekin teen pakastemarjoista ja kun öljyä lämmittää esim toisessa kipossa vähän ennen lisäämistä se ei paakkuunnu yhtään. Eli vaikka lämpöiseen veteen vähäksi aikaa ja siitä smoothien – toimii ainakin mulla.

   1. Joo ei toiminut! Vähän kun kaataisi uutena vuotena sulaa tinaa vesiämpäriin, niin kävi myös nyt lämmitetylle kookosöljylle – kökkööntyi smoothien sekaan kuvioiksi. Tietysti näin käy – öljyhän kylmenee (ja kovettuu) jälleen…..

 3. Hei,

  Kiitos, “Haluan olla minä” on aivan loistava juttu. Kerrankin kolahti 🙂
  Miten noiden rasvojen kanssa on, onko sillä merkitystä jos päivittäisestä tarpeesta suurin osa tulee kookosöljystä?

 4. Kookodöljyä pn helppo lisätä lämpimiin salaatteihin. Esimerkiksi jos tekee salaatin ja siihen jauhelihat päälle, niin laittaa ruokalusikallisen kookosöljyä lihan päälle ja se sulaa salaatin sekaan 🙂

  1. Kiitos vinkistä! Jauhelihaa on kyllä tullut paistettua kookosöljyssä, mutta mikseipä voisi noinkin lisätä! Yleensä olen salaatteihin käyttänyt oliiviöljyä.

 5. hei, laskin tänään huvikseni, miten paljon rasvaa saan grammoina. Syön aamupalalla kourallisen manteleita, päivällä esim naudan jauhelihaa kookosöljyssä paistettuna, välipalalla hiukan (15-20g) pähkinöitä tai palan raakasuklaata – ja jo tästä määrästä tuli sääntö 1g/painokilo täyteen! Ei varmaankaan oo hyvä, että rasvaa tulee suhteessa liikaa? MUTTA, mitä ihmettä syön sitten tilalle? ..vai mitään..

 6. Itse olen syönyt vähän tähän tyyliin rasvoja ja muutenkin. Tänään sain tietää, että kolesteroliarvoni ovat kohonneet, nyt 6,6. Onneksi paljon myös hyvää kolesterolia. Ja onhan se kiisteltyä, onko kolesterolilla edes suurta merkitystä. Mutta siltikin vähän pelästyin. Olisi mukava joskus lukea sinun ajatuksia näistä kolesteroli yms. asioista. Kiitos hyvästä blogista, aina innolla odotan uusia kirjoituksia 🙂

 7. Kookosöljyn markkinoinnissa käytetään kyllä pientä harhaanjohtamista. Kylmäpuristaminen on hyvä tapa puristaa öljyjä joissa on monityydyttymättömiä rasvahappoja. Tästä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä kookosöljyn kohdalla, koska se lähes kokonaan tyydyttynyttä rasvaa (siis sietää kuumennusta paremmin kuin pufa). Itse asiassa kookosöljyä markkinoidaan myös sen hyvän lämmönsiedon takia. Joten melko huvittavaa samassa mainoksessa kehua kylmäpuristetuksi ja parhaiten lämpöä sietäväksi öljyksi :).

  Toinen huvittava seikka on “saturoidut rasvahapot”. Sen sijaan että mainittaisi kookosöljyn sisältävän paljon tyydyttynyttä rasvaa, niin samasta asiasta käytetään nimitystä “tärkeitä saturoituneita rasvahappoja”.

  Thaimaalaiset käyttävät melko paljon kookosmaitoa ruuanlaitossa. He ovatkin sydänsairauksissa maailman rankingissa sijalla 128 ja suomi sijalla 121. Tyydyttynyt rasva on haitallista oli se sitten voita tai kookosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *