Alku

Alku: ihan tavallista ruokaa

Vuoden ensimmäinen Alku-valmennus on käynnissä nyt kolmatta viikkoa. Tuloksia alkaa tulla, osalla on paino pudonnut jo useita kiloja, vaikka olemme vasta alussa. Hienoa!

Yhden asian haluan selventää näin blogin kautta: Alku-valmennuksen ruokavalio ja kaikki ruokaohjeet on toteutettavissa ihan tavallisella, marketista löytyvällä ruoalla.

Tästä on ollut jonkun verran epäselvyyksiä; että riittääkö se “tavallinen ruoka”. Tottakai riittää, ja täytyykin riittää. Olisihan se hassua perustaa elämäntapamuutos johonkin sellaiseen raaka-aineeseen, jota ei edes tunnista tai josta ei ole ennen kuullutkaan.

Itsekin menen perinteisellä ruokavaliolla. Osin myös siksi, että olen äiti ja toki sen myötä huomioin myös lapsen ruoat. Niinpä teen sellaista ruokaa, josta lapsikin tykkää, ja se tarkoittaa sitä aika tavallista ruokaa. 🙂

Jokainen ateria on koostettavissa yksinkertaisilla, helpoilla ja ihan perinteisillä raaka-aineilla. Toki, kun ruokavalio on sekä gluteeniton että maidoton, se voi tuntua erikoiselta jos on aiemmin perustanut kaiken esimerkiksi makaroniin, leipään, rahkaan ja jugurttiin.

Mutta käytännössä, ja yksinkertaistettuna, Alku-mallissa viljat vaihdetaan vihanneksiin. Jo pelkästään tämä tuo monelle paljon hyötyä: lautanen on ennen täyttynyt pastalla, mutta nyt tuleekin kasviksia, joita ennen ei ole ollut. Tämähän on vain hyvä asia. Hiilihydraatteja ei toki turhaan vältellä, mutta se on asia erikseen.

Maitotuotteiden korvaamista mietitään myös paljon. Että mitä rahkan tilalle, ja niin edelleen. No, vaikkapa sorbetti tai smoothie? Lue: Proteiinisorbettien ABC.

Alku-mallin ateriat itsessään on siis hyvinkin helppoja, tavallisia ja terveellisiä. Yksi päivä voi näyttää vaikkapa tältä (ruokavalion tarkat määrät ja eri vaihtoehdot saat ohjeesta ja valmennuksen myötä).

Aamulla smoothie
alkudrinkki
..tai vaikkapa kalkkunaa ja avokadoa (mikään ei estä syömästä “päiväruokaa aamulla”). Minulle esimerkiksi on aivan yhdentekevää, mitä perinteisesti milläkin aterialla “kuuluu syödä”. Jos jauheliha aamiaisena maistuu, niin se voi olla yhtä tavallista kuin Rice Krispies tai juustosämpylä voisi olla.
kalkkunat
Päivällä lihapullat, kukkakaalimuusi, papuja. Ohje: tuliset lihapullat. 
lihapullat copy
Iltapäivällä kalkkunaa, bataattia ja salaattia.
sydänbroileri
TAI kanaa ja riisiä? Bataattihan on aika kallista, kun taas riisi ei ole.
kalkkuna copy
Illalla käy vaikkapa raakajäätelö, “oikea ruoka”, kalakeittoa, salaattia, proteiinisorbetti. Vähän sen mukaan, mitä on päivällä syönyt ja mitä tekee mieli. Mustikka on aina tavallista ruokaa. Ja jos ei ole, miksei?
marjat copy
Kannattaa vilkaista myös Ruokavinkkejä alkulaisille -postaus.

Itse olen isoäitini jäljillä siinä, että “hellan ääressä voi säästää” ja siksi en tykkää tuhlailla ruoan kanssa. Suosin hyviä, mutta edullisia raaka-aineita. Käytän paljon kaalia, sipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa (ei toki halvimmasta päästä), pakastevihanneksia, porkkanaa, pakasteseitä, kanaa, jauhelihaa, riisiä, banaania. Jonkin verran kananmunia. Ja tunnustan myös, että aika nihkeästi raaskin ostaa näitä luomuna. 🙂

Ja mitä monipuolisuuteen tulee, oman ruokavalion yksipuolisuutta ei aina edes hoksaa. Se voi tuntua monipuoliselta, jos syö vaikkapa maanantaina pastaa, tiistaina tagliatellea, keskiviikkona lasagnea, torstaina makaronia, perjantaina spagetti bolognesea, lauantaina simpukka-, kierre-, tai nauhapastaa ja sunnuntaina voileipäkakun.

Tuossahan on paljon erilaisia ruokia ja se kuulostaa vaihtelevalta, mutta kaikki on kuitenkin vehnää. Onko se monipuolista?

Ymmärtänette pointin. Alku-ruokavaliossa on paljon vihanneksia (ne saa valita itse), laajasti erilaisia proteiininlähteitä (nekin saa valita itse), ja hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja. Käytännössä ruoka on kuitenkin ruokaa. Sitä on riittävästi, ja se on juuri niin hyvää kuin itse haluaa sen olevan.

Jos haluat tutustua siihen, millaisia tuloksia syömällä saa, niin lue täältä lisää. 🙂
unnamed-2 2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *