Fiilistelyt

Elämäntapaherkku

Päivän teemana on tänään Molkosan, jota voi ilolla juoda pitkin päivää (rakastan sitä). Viimeksi bloggasin Molkosanin hyvyydestä kesäjuhlijoille, kannattaa muistaa myös vappuna, jos mojito sattuu maistumaan.

Kevätherkku kiinnostaa, hyvä niin ja tervetuloa kaikille! Blogissa oli ensimmäisenä herkkupäivänä 7360 käyntiä, toisena päivänä 6822 – joten kyllähän tästä herkkukevät on tulossa. Jee.

Kerrottakoon vielä, että tästä se ajatus lähti. Pääsen joudun taas kerran lehteen, joten pitää elää ajan hermolla ja olla “kuvauskunnossa” (argh):
alku
Huomatkaa kaunis pääsiäiskukka ja ajastin. Kello käy!

******
Moni haluaa tietää salaisen dieettini ja ilmeisesti myös sen, millä saa nopeasti viisi kiloa pois.

Nyt on pakko olla ilonpilaaja ja todeta, että kyse ei ole ihmedieetistä. Se, joka tulee tarjoamaan ihmedieetin ja sanoo, että sillä saa helposti ja pysyvästi vaikkapa luksusvartalon, valehtelee.

Niinpä (pahoittelen) – mutta en usko kesäkuntoon. Uskon kesäkuntoon ikuisesti. 

Jos kerrotaan, että tärkeintä on uni, terveellinen ruoka ja liikunta, niin eipä minulla siihen mitään lisättävää ole. Terveellisen ruoan tai “kunnon kotiruoan” määrittely onkin sitten asia erikseen, johon en lähde juuri nyt, mutta ei se ainakaan juotavaa jugurttia ole. Lue esim. Maanantaisoturit.

Hifistelyjä ja viilauksia on tulossa, mutta pakkohan tässä on muistuttaa ns. perustekniikasta ja kivijalasta.

Taikadieettiä ei ole olemassakaan, se on valitettava tosiasia jopa Kevätherkun tapauksessa. Kyseessä on ehkä neljän viikon kuuri kuvauksia varten, mutta se mikä on oikeasti tärkeää, on tylsästi elämäntapojen muuttaminen ikuisella aikavälillä.

Muistelen kuulleeni, että Paasikivi olisi sanonut johonkin liittyen, että “rakenna kivitalo ja odota”. Kekkonen taas totesi, että “jokainen syy, joka estää kuntoilun, on tekosyy”.

Olkoon Kevätherkun ydin vaikka Paasikiven-Kekkosen linja.

Vastustan ajatusta siitä, että hypätään yhtäkkiä itselle täysin vieraaseen ruokavalioon tai sairaalapaastoon, saadaan 1-10 kg pois ja sen jälkeen palataan takaisin johonkin ihan muuhun (ja katsotaan, kun vaaka heilauttaa viisarit takaisin ja tuplaan).

Patrik Borg totesi asian telkkari- ja sankarilaihdutukseen liittyen: “aivan yksi lysti onko joku henkilö laihtunut puolessa vuodessa -30 kg jos käsissä ei ole pysyvän painonhallinnan monipuolista opettelua – äkkiä se sieltä takaisin tulee.”

Tarkkojen ohjeiden ja dieettien ongelma on siinä, että ihmiset ovat niin eri pisteissä – jos ymmärrätte mitä tarkoitan.

En usko, että on olemassa seitsemän miljardia yksilöllistä ruokavaliota (eli että jokainen on omanlaisensa) – mutta lähtöpiste vaikuttaa paljon siihen, mitä kannattaa muuttaa ja milloin.

Jos päivittäinen ruokavalio sisältää vaikkapa hirvittävästi pastaa ja paahtoleipää, tuorepuristetun sitruunan merkitys aamun vesilasillisessa on melko pieni. Silloin ruokavaliota ja sen muutoksia kannattaa lähestyä hieman isommalla kädellä.

Ilman jatkuvuutta ei ole mitään
, näin ajattelen. Sankaritreenillä kesäkuntoon kertoo myös sen, mitä ajattelen pikatreenaamisesta ja ihmevälineistä.

Eivät nämä elämänprojektit mitään nopeita ja helppoja ole, mutta onko mikään hyvä nopeaa ja helppoa?

Jätä sokeri pois kokonaan, valkoiset viljat pois kokonaan. Korjaa kivijalkaa ensin ja hifistele viimeisenä. Jos näistä aloittaa, ei voi mennä pieleen. Borgin teksti pysyvästä muutoksesta (vuodelta 2011) on aika kattava.

On olemassa hyviä tuotteita, joilla asiaa voi avittaa ja aineenvaihduntaa nopeuttaa, mutta ei elämäntapamuutosta ostamalla saa. Se pitää vaan tehdä.

Mutta näillä fiiliksillä: elämä on parasta karkkia?
fiilis

2 thoughts on “Elämäntapaherkku

 1. Ajattelin joskus että kaikki tällaiset kampanjat ovat ihan syvältä, ennen kuin itse sitten joskus kokeilin MalttiTylsäKarppausta(tm) joskus esihistoriallisella 2001 aikajaksolla.

  Mutta, nyt olen sitä mieltä että parhaimmillaan nämä tekevät jotain tällaista:
  -> kokeilen kampanjaa ja/tai kuuria
  -> joudun katselemaan omaa vaikka vanhaa ruokarutiiniani uusin silmin
  -> tajuan mikä siinä on ollut hyvää ja mikä huonoa
  -> hyvällä säkällä saan idean muutaa jotain pysyvämmin kuurin jälkeenkin (jos kuuri on luokkaa keskitysleiribootcamp, tätä ei tapahdu)

  Eli tsemppiä vaan herkuille!

 2. Näinpä se menee. Olen itse opetellut elämäntapoja monta monta vuotta ja opettelu jatkuu edelleen. Laatu on kohdillaan mutta määrät ilmeisesti ei, koskapa tunnen hienoista mahamakkaranpoistotarvetta. Molkosanin sait melkein jo myytyä mulle, vatsa kaipaa aina vaan lisää hellyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *