Fiilistelyt

Hyvien asioiden lista.

Kokosin pari juttua ajattelusta, stressistä, sen hallinnasta, rentoudesta ja elämästä. Hassu yhdistelmä, mutta ainakin kaikki tietävät mitä termit tarkoittavat.

Olen ollut stressaaja ja murehtija. Asiat eivät sittemmin ole muuttuneet (eivätkä ns. stressaavat elementit poistuneet, päinvastoin) – mutta sen sijaan minä olen muuttunut. 

En ole Heal the world -ihminen, mutta haluaisin olla. Pyrin olemaan.

Pohjimmiltani olen myös salaa kyyninen ja maanis-melankolinen, mutta aina kun valun “kaikki on paskaa” -ajatteluun, koitan miettiä asiat uudestaan. Negatiivisuus tuntuu niin pahalta, että mieluummin työstän itseni siitä pois jos vaan mahdollista. Luonnostaan positiivisuus ei aina tule.

Käytännössä yritän nostaa itseäni koko ajan. Haluan tehdä niin – vaikka väkisin. Jos itsellä on ongelma, ei se sitä tarkoita että pitää myrkyttää kaikkien muidenkin fiilikset.

Kyynisyys ei edistä mitään ja ennen pitkää jokainen kompastuu omaan nokkeluuteensa. Varsinkin tarve painaa toisia alas tai ponnistaa jonkun toisen silmämunasta on mielestäni ehkä eniten heikkouden merkki, jos se nyt ylipäätään jotain on.

“Älä sinä erehdy pitämään ilkeyttä älykkyyden merkkinä. Se kun on juuri päinvastoin. Ilkeys on niitä harvoja asioita, jotka eivät vaadi vähäisiäkään älyllisiä tai muitakaan ponnistuksia.”

Pari varoitusta, HS Arno Kotro

****

Näillä menen, kun haluan voida sisäisesti paremmin:

Luen uudestaan: 100 Tips about Life, People and Happiness

23. Eat more protein.
24. Keep people around you that will tell you the truth.
37. Don’t buy a lot of stuff, and only buy the stuff you really love.
39. Twitter followers don’t keep you warm at night.

98. Everyone feels like they’re not good enough. It’s not just you.
99. Courage is a learned skill.

48. Learn to enjoy hunger.
49. Make everything either shorter, or longer, than it needs to be.
62. Don’t take anything personally, ever.

Uusimmassa FIT-lehden kolumnissa kirjoitin otsikolla Mieti mitä ajattelet. Se miltä elämä tuntuu, riippuu pitkälle asenteesta ja suhtautumisesta asioihin.

Vastuu omasta ajattelusta on itsellä, mikä on tietysti samaan aikaan paras ja huonoin asia. “Voit ajatella itsesi terveeksi tai sairaaksi”, sanoi Hanna Markuksela, ja siihen ihastuin.
unnamed
Kertaan Pasi Koivusen keinoja stressin hallintaan: 

“Tulkitset myönteisesti – ei tapahtuma vaan tulkintamme ratkaisee.”
“Selvitä arvostuksesi ja huolehdi, että elämäsi on sopusoinnussa niiden kanssa.”

Luen Dale Carnegien Näin pääsen turhista huolista (1954). Loistava kirja. Kaikki fiksut ajatukset on sanottu jo aikoja sitten, joten mitään uutta ei varsinaisesti tarvita. On syy sille, miksi klassikot on klassikoita.

“Negatiivisuus ei kehitä”, sanoo myös vanginvartija Voimakadulla. 

Avanto- ja kylmäuinti. Kylmä vesi rentouttaa. Kun tahallaan ja säännöllisesti käy jäätymässä pystyyn, ainoa ajatus on koska pääsee pois. Pienet murheet poistuvat mielestä ainakin väliaikaisesti. Ehkä pidemmällä aikavälillä ne huuhtoutuvat tai syväjäätyvät lopullisesti.
IMG_3141
Akupunktio. 
En käsitä, miten jokin yksittäinen asia on voinut olla niin suureksi avuksi ja niin nopeasti. Akupunktio korjasi paitsi uniongelmia, myös koko kehon ja mielen toimintaa.

En varsinaisesti tiedä miten se poisti stressin, mutta se teki sen. Käyn täällä: Jari Siipola.

Tämänkin aion tehdä: joulusiivous. Desinfioin elämästäni kaikki ne huonot asiat, jotka voin. Paitsi kotona ja autossa, myös ajatuksissa ja elämässä. TAAS.

Poista ja piilota. Sosiaalinen media voi olla aika dominoiva. Poistan tai piilotan kaikki mädättäjät sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan.

Stressaavat työt pitää tehdä pois päiväjärjestyksestä tai unohtaa kokonaan.

“Eihän stressi suorittamisesta tule, vaan sitä että puolivalmiit asiat lilluvat. Suorituksilla on alku ja loppu, mikä helpottaa seuraavaan siirtymistä.” (ks. Suorittamisesta ja väkisinrelaamisesta)

Jenny kirjoitti blogissaan stressistä ja linkitti Steve Jobs -klassikon mukaan. Ajatus on vaikea ja turhauttava, koska kaikkeen ei voi vaikuttaa – vaikka ajattelisi miten hienosti. Aika moneen asiaan voi.

Koko ajan ei voi tehdä “vain kivoja asioita”, mutta siihen voi pyrkiä. Oikeassa elämässä pitää tehdä enimmäkseen juttuja joita ei-rakasta tai joista ei-tykkää. Niiden tekemisen pointti on, että se mahdollistaa kivat asiat.

Näin ajattelin hivuttautua kohti Do what you love and love what you do -elämää. 
4c6e1041851005210b3a89efb2a68401
Ajattelen myös siten, että vastuu yhteisestä fiiliksestä on yhtä paljon kaikilla. Mitä haluaa ympärilleen kylvää? Haloo Helsinkiä siteeraten jokainen tänne jonkun jäljen jättää, joten täytyyhän sitä miettiä millaisen jäljen painaa sinne missä kulkee.

Vai onko joku niin paljon yläpuolella, että ei olisi vastuussa? Voi vapaamatkustaa ja myrkyttää mennessään? Ei niin voi tehdä.

Lempilauseeni on ei se väärin ole, mutta onhan tuo nyt hävytöntä.

Jatkan tällä:

15. Learn something from everyone.

17. Starve if you have to, for as long as you need to.
18. Survive on a little just to prove you can do it.
20. Do what you say you’ll do. No one is reliable anymore.

9 thoughts on “Hyvien asioiden lista.

 1. Kiitos näistä ajatuksista ja ajatuksien herätyksestä. Tähän aamuun tarvitsin juuri tätä, oivaltaakseni ja jatkaakseni taas eteenpäin. Onneksi asenne ratkaisee koska loppupeleissä se on aina oma valinta ja vain minä voin siihen vaikuttaa. Kivaa torstaita 🙂

 2. Hienoja ajatuksia. Päätin kaksi vuotta sitten, että keskityn positiivisuuden lisäämiseen omaan ja läheisteni arkeen. “Muutos” lähti liikkeelle pienistä asioista – tervehtiminen, oven avaaminen naisille ja itseäni vanhemmille ihmisille jne.. Huomasin merkittävän muutoksen omassa henkisessä jaksamisessa, pienet asiat palkitsivat ja pienillä kohteliailla ja ystävällisillä eleillä sain monta hymyä ja iloista ilmettä palkinnoksi. Muutoksesta on tullut tapa, mielstäni hyvä sellainen.

 3. Kiitos Katti ja Jussi!

  Mun mielestä asia on tärkeä. Myös se, mikä vaikutus omalla toiminnalla on muihin. Kukaan ei (mielestäni) ole sen ala- tai yläpuolella? =)

 4. Hieno kirjoitus, kiitos! Varsinkin tuo negatiivisen ajattelun helppous ja laiskuun on mielestäni niin totta. Ihminen on biologisesti koodattu huomaamaan ongelmat, se tulee automaationa. Ratkaisujen keksiminen vaatii jo paljon enemmän vaivaa, luovuutta ja ponnisteluita aivoilta.

 5. Olen vähän eri mieltä tuosta, että elämässä pitää tehdä ENIMMÄKSEEN juttuja, joita ei rakasta tai joista ei pidä. Mun mielestä se menee vähän toisinpäin, että elämässä tulee kyllä eteen asioita, joita pitää tehdä vaikkei huvittais, mutta enimmäkseen pitäis kyllä olla kivaa. Tai sitten olen vain onnekas, että omalla kohdallani on näin. Työ on mukavaa ja haastavaa, treeni kulkee vaihteeksi, parisuhde ja ystävyyssuhteet voi hyvin ja on jopa muitakin harrastuksia kuin elämänlaadun jatkuva tarkkaileminen (lue: laihduttaminen).

  Tuo Jussin kommentti on niin totta. Jaksa olla ystävällinen ja kohtelias, elämä on paljon mukavampaa. Voiko olla parempaa fiilistä kuin saada esimerkiksi väsynyt kassahenkilö hymyilemään työvuoron lopuksi? Hymy tarttuu, eikä maksa mitään. Olen muuten monesti miettinyt miksi kaikki vastaantulijat aina virnuilevat minulle… Taidan hymyillä jopa juostessa…

 6. Nanna joo, jotenkin noin. Ehkä se “kivuuden ylistys” on vaan asia joka ärsyttää ja ajattelin kääntää sen nyt näin 😀

 7. Oli hieno kirjoitus! Mä vielä lisäisin että se positiivisuuden ja negatiivisuuden välimuoto on realismi..
  Ylenmääräinen positiivisuus on suorin tie epäonnistumiseen.. liian positiivinen henkilö ei edes usko että tulee vastoinkäymisiä ja luovuttaa helposti.
  Realisti odottaa että on vastoinkäymisiä mutta koska tietää että niitä on niin pystyy varautumaan niihin ja sen takia hänellä on hyvät mahdollisuudet voittaa ne..

  Onhan partiolaistenkin motto: Ole valmis.

  “Be a realist, expect miracles”

 8. Ylenmääräinen positiivisuus, eli ylioptimismi, ei olekaan hyvä asia, mutta siitä on pitkä matka Suomessa yleisesti vallitsevaan “eniten vituttaa kaikki”-fiilikseen, mihin törmää lähes päivittäin. Filosofi Ilkka Niiniluodon mukaan kielteisyys lamauttaa luovuutta, uudistushalua, rohkeutta ja päättäväisyyttä. Meidän asenteemme kaikkeen, mitä teemme, lepää pääsääntöisesti näkemysten varassa. Meidän omien näkemystemme. Asenteeseemme voivat vaikuttaa osittain myös ympärillämme olevat ihmiset, mutta näkemykset ovat täysin omiamme.

 9. Viisas ja virkistävä teksti, Kukka. Vastuun ottaminen omasta onnellisuudesta on ihan liian aliarvostettu asia! Uhriutuminen ei auta ketään, valittaminen myrkyttää muidenkin mielen ja katkeroittaa ajatuksesi. Omia tekoja ja omaa ajatusmaailmaa muuttamalla voidaan tehdä tästäkin päivästä paljon parempi. Hanoi Rocksin sanoin: ‘cos no one saves the day, it’s no one else’s fault when you’re a day late or a dollar short.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *