Flavor of the Month

Lottovoittajatesti.

Kuva on täältä, ihana on, kauniisti ajateltu.  

Olimme tyttären kanssa viime viikolla ajelemassa moottoritietä pitkin Raision Myllyyn. Hän yhtäkkiä kysyi mitä tekisin, jos voittaisin lotossa “vaikkapa sata tuhatta miljoonaa”. 

En lottoa joten se olisi melkoinen yllätys, mutta pohdin silti ajatusta vähän aikaa. Kysehän näissä on aina siitä, että haaveesi voivat toteutua ja niin edelleen.

Yllättävää, en taaskaan keksinyt mitään kivitalonkokoista haluttavaa, enkä paljon muutakaan. Olen huono haaveilemaan ja omat haaveet on aina aika pieniä. Unelmointi aarrekarttoineen on muotia, mutta olen selvästi asian suhteen aika loppu, edelleen (lue: Tässä hetkessä).

En jaksa elää etukenossa ja miettiä, mitä seuraavaksi. 

Tytär kysyi millaisen talon ostaisin, millaisia vaatteita, minne matkustaisin, mitä kaikkea sillä saisi.

Ajatus ei tuntunut innostavalta, lähinnä rasittavalta. Mietin, että en jaksaisi sovittaa kyllä yhtään ainoaa paitaa, ja että voisin ottaa ne jos ei vaan tarvitsisi sovittaa. 

En ole arvomaailmaltani mikään maailman jaloin ihminen (kukapa olisi), joten yllätyin siitä, etten ollutkaan kovin innostunut. Ei tullut mieleen mitään kiinnostavaa hankintaa – en kuitenkaan voisi ostaa parempaa maastavetotulosta tai muuta aidosti olennaista asiaa.

Idea sai alkunsa hyvän ystäväni Ville Tolvasen Olet lottovoittaja -postauksesta. 

“Kysyn ihmiseltä millainen olisi lottovoittajan täydellinen arki?

Moni vastaa harjoittavansa liikuntaa tai meditaatiota aamusta, syövänsä hyvän aamupalan ja siirtyen sitten kiinnostavien hankkeiden tai projektien pariin. Lottovoittajan elämässä olisi ravintoa niin keholle kuin mielellekin. Lottovoiton mukana katoaisivat kiire, huonot elämäntavat ja ainainen riittämättömyyden tunne.

Vastaus on usein samankaltaisen yllättävä. Totean etteihän tuon haaveen elämiseen tarvita rahaa. Haaveilet tasapainosta ja täyttymyksestä, joka syntyy suunnitelmallisesta tekemisestä, itsesi tarkkailusta ja tarvittavasta ulkopuolisesta avusta. Jos laulattaa, muttet laula, hanki laulunopettaja, jos haluat esiintyä, mene esiintymään jne. Jokaisen kannattaa harkita jonkun kaverin, uskotun tai ammattilaisen apua. Ei siinä ainakaan mitään menetä.

Lähes jokaisella ihmisellä on varaa ja mahdollisuus elää unelmiensa mukaan, kun osaa mitoittaa tekemiset, tavoitteet ja toimintansa oikealla tavalla. Onni on sitä mitä elämästäsi rakennat. Epäonneen, riittämättömyyteen, vihaan ja turhautumiseen on olemassa syitä, jotka ponnistavat itsestäsi. Suruksi käyvät ihmiset, jotka hukkaavat onnensa toisten ihmisten, maailman, tekemisten tai saavuttamattomien sättimiseen.”

Tyttäreni teetti minulla siis lottovoittajatestin, jossa pärjäsin mielestäni ihan hyvin.

Mitäkö tekisin lottovoittajan täydellisessä arjessa? Joisin aamulla mustaa kahvia ja menisin salille. ?

En halunnut lähteä lottovoittajana kuulennolle, vaan mietin josko ehkä Voimakadulle tarvittaisiin jotain. Siinäkään en päässyt pitkälle: etukyykkyhaarniska meillä jo on – ja reverse hyper tulossa, niin mitä muuta tässä tarvittaisiin?

Tytär itse olisi halunnut käyttää sata tuhatta miljoonaa euroa elokuvalippuun, irtokarkkeihin ja MovieStarPlanetin vuosimaksuun (80 €).

Tarinan opetus itselle oli oikeastaan vain siinä, että oli hyvä huomata mitä kaikkea jo on – ja että mikään tärkeä asia ei välttämättä voisi olla juurikaan paremmin.

Olen taipuvainen haluamaan aina jotain enemmän. Olen myös jatkuvasti tyytymätön itseeni, kaikessa. Mutta, ahneus ei kaunista ketään. Päinvastoin.

Siksi oli virkistävää tajuta, että se kaikki on jo.

***

Tähän pitää kuunnella tämä kappale. Eikö elämässä riitä mikään? 

6 thoughts on “Lottovoittajatesti.

  1. Ihana, ihana teksti! Kiitos! 🙂 Tällä oli hyvä käynnistää päivä. Ja miettiä tietty, mitä sitä itse tekisi miljoonilla. Ostaisin ehkä kesämökin. Muuten pysyttelisin visusti tässä saman kahvikupin äärellä. Ja opiskelisinkin varmasti edelleen. Näin on kyllä varsin hyvä olla. Mukavia päiviä!

  2. Naureskelin yhdelle ystävälleni tässä taannoin, että jos voittaisin päävoiton lotosta, saisin tuhlattua siitä ehkä 100k-150k euroa (ostaisin asunnon, maksaisin oman ja siskon opintolainan, remppaisin vanhempien talon ja hommaisin uusia keittiötarvikkeita). Lopuille en keksisi näin äkkiseltään mitään, mihin ne voisi tuhlata.

  3. Mahtava kirjoitus. Tämä vaatii jatkuvaa harjoittamista, siis faktan toteaminen: “Mulla on kaikki hyvin ja juuri mitään en tarvitse”. Toki joskus ahdistaa, kun laskuja tulee jatkuvalla syötöllä ja palkka kerran kuussa. Mut hei, se on elämää. Raha ei tuo onnea, terveys sen tekee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *