Ravinto

Måndag: häpeästä ja kahleista.

Kuvassa .. karhuntalja? Pikkukarhun?

Jatkan ääneen pohdiskelua ja vyörytänpä kaiken samalla tänne, älkää kysykö miksi. En ole koskaan ajatellut että blogini olisi mikään varsinainen ajatusten Tonava – usein jätän julkaisematta varsin valmiitkin tekstit.

Oletan automaationa, että jokainen lukija tietää (erikseen ilmoittamattakin), että mielipiteeni on minun mielipiteeni, sillä hetkellä, olemassaolevilla tiedoilla. Mitä muutakaan se voisi olla?

Ja että ei ole vaarallista olla eri mieltä.

Olen joskus väkevästi “jotain mieltä”, mutta myös aina valmis muuttamaan mielipiteeni. Sitä mukaa, kun opin ja tiedän lisää, näin käykin. Mutta se siitä, tulipa vaan mieleen.

Lilyssä oli hyvä kirjoitus häpeästä. Häpeä ja syyllisyys, ne on raskaita kantaa. Eräs tuttavani totesi My Little Body -tekstin jälkeen hyvin:

“Harva haluaa täydellisen vartalon. Riittäisi, ettei tarvitsisi hävetä itseään.”

http://www.lily.fi/blogit/plussan-puolella/rajat-hapealle

Toisin kuin (kai?) voisi kuvitella, en “liikuskele” missään kireässä fitness-yhteisössä, enkä ole kovin kiinnostunut sellaisesta. Painonhallinta-ajatukset nousevat yleensä keskusteluista ystävieni kanssa, joista suurin osa haluaa pudottaa painoa 5-15 kg.

Se on niin arkipäiväistä, että en näe järkeä suhtautua asiaan tabuna, vaikka ehkä pitäisi. Kovin herkkä aihe se on – siksi en kovin usein otakaan kantaa. Se, että ali-, yli-, tai keskipaino ei tee kenestäkään sen parempaa / huonompaa ihmistä, on niin itsestäänselvä asia, etten näe järkeä sen korostamiseen joka kerta.

Miehet tuntuvat suhtautuvan itseenä paljon suuremmalla lämmöllä. “Oot sitten ottanut vähän kiloa”, naureskellaan ääneen. “On näköjään maistunut”. Sehän on vaan merkki siitä, että on ilmeisesti ollut hauska kesä.

Naiselle sama on maailmanloppu, josta huomauttaminen olisi suurin virhe ikinä.

Toinen ajatuksia herättänyt oli Monkeyfood-Merin bloggaus:

http://monkeyfood.net/2013/06/23/living-the-life-eating-the-food/

.. tai ei oikeastaan bloggaus, vaan yksi kohta siinä:

“Ruoan suhteen olen vapauttanut itseni kaikista kahleista, eli vain syön.”

Tuo termi “kahle” oli mieleenpainuva. Ymmärrän kyllä, mistä se voi tulla. Veikkaan (eikä liity Monkeyfoodiin vaan noin yleensä) että jos ruoan tai ruokavalion sijaan asiaan suhtadutaan jonkun puhdasoppisen ideologian sisältä, siitä voi hyvin tullakin kahle.

Sellaista on vaikea suositella, ja siksikään en pidä siitä, että tietyntyyppisellä syömisellä olisi vaikkapa nimi. Oikeastaan se on hyvin erikoista.

Tästäkin kävin keskustelun joskus erään toimittajan kanssa, liittyen lehtijuttuun johon en mennyt. Hän oletti että ruokavaliollani olisi ehdottomasti ollut jokin nimi. Sanoin että ei ole, mutta sitä oli vaikea käsittää.

Ymmärrän, kaikella on oltava nimi®, jotta sen voi tuotteistaa (?) ja jotta sen alla ja ympärillä voi myydä kaikkea muutakin. Mutta jos jokin nimetään, sen jälkeen se pitää tarkasti myös määritellä. Ja siinä tullee se ongelmakohta: jos jokin on liian tarkasti määritelty, sitä voi joko noudattaa tai ei-noudattaa, eli onnistua tai epäonnistua.

Itse ajattelen, että on asioita joita syö. Ja sitten asioita joita ei syö. Ja jos sattuu tuntumaan siltä tai joltain, sitten voi syödä sitäkin, mitä ei yleensä syö. Se siitä.

Tärkein oivallus näissä on ollut ehkä se, että ruoan kautta voi oikeasti auttaa itseään voimaan paljon paremmin. Siitä on vaikea löytää mitään negatiivista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *