Flavor of the Month

Millainen ruokavalio?

Olen kirjoittanut kaksi ruokajuttuihin liittyvää postausta otsikolla “satunnainen” – mutta luulen, että se ei ole hyvä otsikko.

Esimerkiksi Satunnaisia ruokavinkkejä ja Satunnaisia eväitä. Molemmat on havainnollisia kirjoituksia kyllä, sanotaan nyt että sellaista varttipaleo-tyyppistä materiaalia kuvineen.

Helsinki Paleon Jaska kirjoitti jokin aika sitten otsikolla 
Paleo on huonoin, taas!  Hauskaa. Kuten jo todettu, myös oma ruokavalioni on sen henkinen, mutta en koskaan käytä termiä paleo.

Syön siihen tyyliin, mutta:  

1. En ole kiinnostunut siitä, mitä kivikaudella syötiin, enkä halua kuulla luolamiehiin viittaavia perusteluja sille, miksi syödä yhtä ruokaa ja toista ei. Luulen myös, että kivikauden ihminen olisi suurella ilolla syönyt karjalanpiirakoita ja juotavaa jugurttia, jos niitä vaan olisi tullut vastaan.

2. Koen että tämä on enemmänkin “tapa syödä” kuin varsinainen ruokavalio, saati sitten erikoisruokavalio. En aina jaksa ymmärtää miksi syömistottumuksella pitää olla nimi. Jos en syö jälkiuunileipää tai omenataskuja – en syö niitä – se siitä. Mielestäni tällä käytöksellä ei tarvitse olla omaa nimeä.

3. Jos ruokavalio, tapa syödä tai syömistottumus puristetaan jonkun otsikon tai nimen alle, silloin se alkaa olla täynnä paitsi sääntöjä, myös rajoituksia. Siitä tulee helposti ideologia. En ole kiinnostunut niistäkään. Linjaus voi silti olla selkeä, en tiedä hyötyykö kukaan lisäaineista ja eineksistä?

4. Vanha postaus Ruokaan suhtautumisesta avaa ehkä enemmän ajatuksia tämän osalta.

5. Ruokavalio on aivan simppelisti viljaton ja maidoton. Myös sokeriton pääasiallisesti, mutta poikkeuksia toki tulee. Esimerkiksi: syön jäätelöä joskus, mutta kotimaisia viljoja en.

En ole edes varma siitä, mitä varsinainen paleo sisältää ja mitä ei. Siitäkään huolimatta, että olen seurannut skeneä vuosikausia, en ole jaksanut kiinnostua tarkoista raameista. 

Myös karpalolonkero tuntuu puuttuvan kaikista ruokavaliomalleista, joten en mitenkään orjallisesti voi noudattaa mitään valmista kaavaa. 🙂 

Itselleni riittää aika vähät perustelut: jos syön viljaa ja maitotuotteita, lihon ja saan aknen. Se riittää. Olen myös testannut asiaa ehkä 10 vuotta – eli ihan tarpeeksi paljon. 

8-10 kg lähti viime keväänä kahdessa kuukaudessa kun jätin viljojen lisäksi myös rahkan ja kahvimaidon pois. Pidin toki dieetin silloin, mutta sen jälkeen paino on pysynyt poissa, koska jätin ruokavalion pysyväksi. Flunssassa olen ollut kerran 2,5 vuoden aikana, liekö ruokavalio osa sitä, tiedä häntä.

Suosittelenko? No, suosittelen kokeilemaan. Miksei? Jos ei kokeile, ei koskaan voi tietää voisiko se olla itselle hyvä malli. Jos on esimerkiksi laihduttanut viisi vuotta tuloksetta, en usko että yhden kuukauden kokeilulla menettää mitään? 

Johannan UNIQ Performance -sivuilta löytyy Ei nälkää, ei jojoilua -juttu, jossa hänen valmennettavansa kertoo oman kokemuksensa Ilta-Sanomissa.

Maidoton ja viljaton -mallin hyvät vaikutukset on helppo huomata. Ei tule mieleen yhtään syytä, miksi söisin toisin. En edes keksi mitään lisättävää mihinkään, päivät on muutenkin jo niin täynnä ruokaa (kirjoitan erikseen, mitä).

Paleon – tai ainakin termistön – ongelma voi olla juuri tuo yllämainittu: koska se on tarkkaan nimetty ja määritelty, siitä tulee helposti ideologia, jota on noudatettava fanaattisesti. Siitä seuraa monelle stressi. Siksi en ole mieltynyt syömistottumisten nimeämiseen.

Tiedättekö, että ei mieti asiaa omalta kannaltaan vaan siten, että “ei voi syödä jotain, koska se ei kuulu X-ruokavalioon”. 

Tiedän, että asiat on hyvä nimetä, jotta niistä voi puhua ja niitä voi kaupallistaa ja tuotteistaa: monesti toimittajat kysyvät nimenomaan, että mikä sun ruokavalion nimi on. Mutta silti.

Jos rahka mietityttää (= mitä sen tilalle?), itse syön mieluummin näitä sorbetteja/raakajäätelöä/erikoishyveitä/whatever. Tässä oli mustaherukoita, kaakaonmakuista heraproteiinia (käytän mm. sitä päivittäin, olkoon paleota tai ei), hieman vettä ja superfoodeja. Lue myös tämä: erikoishyveet ja raakajäätelö samasta aiheesta.
IMG_6170
Raakajäätelön ohje oli muuten viimeisessä Kukkatori-palstassani myös FightSportissa loppuvuodesta. Ohje on alunperin Samin, mutta otin sen omiin nimiin koska olen sitä omiin nimiin jalostanutkin, heh.

Taidan tehdä seuraavaksi lisää näitä “satunnaisia ohjeita” -postauksia. Ne on kuitenkin aika kivoja.
IMG_6098

5 thoughts on “Millainen ruokavalio?

  1. Hyvä postaus! Mua ei kiinnosta “viralliset suositukset” tai muiden syömiset. Etsin itselleni parasta tapaa pysyä terveenä ja energisenä. Jätettyäni gluteenin pois pääsin eroon kroonistuneesta päänsärystä ja niska-hartia -alueen kivuista. Polttelee kokeilla, mitä lisäbonusta maitotuotteiden skippaaminen toisikaan tullessaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *