Ravinto

Moottoritiemenu: mitä evääksi?

Reissaan usein – ei aikaakaan kun tullee 10 000 km täyteen tälle vuodelle? En tiedä onko se paljon, mutta on se siihen nähden, että autossa oleminen ei millään muotoa ole minulle työ, harrastus tai edes intohimo.

Yllämainitusta syystä vietän paljon aikaa huoltoasemilla – etenkin ABC-asemilla. Tämä lienee luonnollista – niitä on eniten. Suhteeni huoltoasemiin on tosin juurtunut jo lapsena ja teininä. Ylöjärven Teboil, Metsäkylän Shell, Ranta-Kesoil. Olen ollut myös töissä huoltoasemalla, luonnollisesti.

En varsinaisesti rakasta maantieimperiumeja. Vaihtoehto ABC:lle -idealismi on ihailtavaa, mutta totuus on se, että näitä asemia- ja kahviloita ei koskaan ole siellä missä minä olen.

Vampulan Esso olisi voinut olla potentiaalinen, mutta lopetti muistaakseni pian sen jälkeen kun markasta tuli euro, eikä Härkäpakarissakaan vielä suosita kookostuotteita. Urjalan makeistukusta sen sijaan löytyy, toim. huom.

Yritän syödä matkoillakin siten miten olen tottunut (eli ns. kaiketon ruokavalio, Tyttiä siteeraten). Aiemmin olin enemmän huoltamoruoan varassa, mutta nyt tykkään ottaa omat eväät. Se helpottaa asioita, on edullisempaa ja terveellisempää.

Lisäksi voin syödä sitä mitä haluan – eikä sitä mitä sattuu olemaan tarjolla. Toiset tykkää reissumiehestä. =)

On ihan selvää, että “mulla on omat eväät” -henkilö ei ole porukan suosituin tyyppi. Kermaperunaihmistä rakastetaan, sheikkeri-ihmistä ei. Sukulaiset on jo 90-luvulla lakanneet tarjoamasta kahvileipää. Tahkon reissulla söin lohta, kaalia ja omenasiideriä.

Huomautan, että voisin syödä mitä vaan, mutta koska saa itse valita, toimin näin. Eväiden tekemisellä säästää aikaa, rahaa ja hermoja. Eikä silti tarvitse valita siankorvia (tai muuta kuivalihaa).

Pari vanhaa juttua aiheesta: 

Välipala, päiväpala, iltapala. 
Suosikkiruokia (mitä tahansa voi ottaa myös evääksi, eikö?)
Satunnaisia ruokavinkkejä

• Muutama toimiva eväsvinkki

– smoothien voi hyvin tehdä valmiiksi ja juoda/syödä matkalla
– pidän mukana manteleita ja omenoita
Biokialla on kuivattuja marjoja, niitä suosin myös lapsen kanssa
– raakasuklaa toimii hyvin matkalla
– heraproteiinia ja sheikkeri mukaan. Lisää vain vesi.
– riisikakkuja
– keitetyt kananmunat ja Herbamare
– suolaa on aina mukana
– ketsuppia löytyy aina (esim. Jyväskylässä söin omat eväät mutta kahvin ja ketsupin tarjoili ABC Keljonkangas)
– kannan joskus jopa omaa pikakahvia, jotta asemalta voi ostaa vain kuuman veden
– olen helppo ja edullinen vieras, matkaseuralainen sekä lentäjä

• Perussafkaa eväsrasiaan

– käytännössä: sen mitä söisi kotona, voi ottaa myös mukaan (muista kylmäketju, ehheh)
– jauhelihaa, kalaa, kalkkunaa purnukkaan
– siihen voi tehdä salaatinkin
– kurkkuakin voi laittaa sheikkeriin!
– mitä tahansa voi laittaa sheikkeriin

• Jos syö asemalla:

– kuten sanottu, syön silti usein huoltoasemilla (ateriapassi kohta täynnä)
– valitsen tiskistä salaattia, usein tarjolla on kalaa tai kanaa tms.
– jos tilaan listalta, otan ainakin kastikkeen erikseen (huoltamokastikkeet on hulluja)
– en varsinaisesti käytä mitään “gluteenittomia vaihtoehtoja”, vaan toisinaan syön ihan sitä mitä on, kuten ihmisillä on tapana

• Pikaruoat jostain ostettuna

– jos mitään ei ole mukana, monesti ratkaisu on juotava jugurtti & karjalanpiirakka -kombo. Minulle vastaava on vaikka lohta, omena, banaania, pähkinöitä.
– joiltain valmistajilta löytyy hyviä leikkeleitä, en nyt muista mitä ja kuka, mutta löytyy

Pahoittelen kuvaputkea, mutta blogi on edelleen telakalla.
abc
biokia2kalkkuna

evaat IMG_8036 IMG_8123 IMG_8136 IMG_8241 matkalautanen

3 thoughts on “Moottoritiemenu: mitä evääksi?

  1. Erinomainen blogin aihe, kiitos selväjärkisestä tekstistä ja hyvistä ideoista matkalle kuin matkalle! Meidän pariskunta, kultaisen iän vapaaherra ja -herratar, olemme pitkään syöneet omia eväitä parkkipaikalla ilman huonoa omaatuntoa, koska kuitenkin tankkaamme auton.
    Toinen juttu ovat sitten edulliset ulkomaanmatkan, joiden budjetti riittäisi vain “roskaruokaan”. Siksi olemme alkaneet valita huoneistohotelleja, joissa on oma pieni jääkaappi ja liesi tai isompi yhteinen asukkaiden käyttöön. Siten voi matkallakin edullisesti valita myymälästä omaan filosofiaan sopivat ruuat, eikä tule kalliiksi ollenkaan. Kukahan keksisi reppureissaajille edullisia kunnon ruokaloita maailmalla? Kysyy Aurora B.

  2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, aihe on erittäin tärkeä meille työmatkaajille! Kun työmatka usein venyy monen päivän mittaiseksi jää omat ruokaeväät usein kotiin. Omenat, protskupatukat, raakasuklaapatukat ja vesi ovat sellaista mitä autossa tulee pidettyä. Pähkinät olisi hyvä lisä tuohon listaan. Huoltoasemilla tulee usein syötyä ja lähes aina ainakin ABC-asemilla on keittolounasta. Suosittelen kaikille keittosettiä, koska siihen saa salaatin, leivät ja juomat sekä kahvin keiton lisäksi. Olo on kevyempi auton ratissa tuollaisen lounaan jälkeen, ei silmät painu kiinni niinkuin raskaamman aterian jälkeen usein käy.
    Motivaatiota kevyempi matkasyöminen ainakin vaatii!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *