Työhyvinvointi

Onko flunssa pakollinen?

Internetin sekalaisten lähteiden mukaan suomalainen aikuinen sairastaa 1-5 flunssaa vuodessa. Lapset 5-10! Oh my.

Se on aika paljon. Paljon siinä mielessä, että jos sairastaa viisi flunssaa, joista jokainen vetää sänkyyn viikoksi, se tekee vuositasolla ainakin viisi viikkoa pois pelistä. Näin työaddiktina lasken sen heti siten, että vuoden 52 viikosta 10% ollaan siis sairaana. Ei käy, jos aikoo pitää vielä kesälomat päälle!

Ja ei, en ole työnantaja muille kuin itselleni, joten ei hätää.

Kirjoitin aiheesta viimeksi otsikolla Vastustan, joten ollaan tänään eri linjalla. Puolustan! 

Itse sairastelen todella vähän. Tälle syksylle olen, rehellisyyyden nimissä, odottanut flunssaa ja kaikkia mahdollisia asioita, joiden myötä kaatuisin. Ollut ihan varma siitä, että kohta katkean ja makaan sängynpohjalla. Tämä lähinnä liiallisen työnteon ja stressin myötä.

Mutta ei, ei vaan näytä siltä? Luonnollisesti olen ihan tyytyväinen, eikä ainakaan toistaiseksi tunnu siltä, että flunssa tulisikaan. Mistäs sen tosin varmaksi voi tietää, joten ei keulita ennekuin kapsahtaa.

On vaikea määritellä, mikä on omalla kohdallani se perimmäinen syy siihen, että flunssaa ei tule. Yksi sanoo, että maitotuotteiden käyttämättömyys on tässä suuri etu. Toinen sanoo, että terveellinen ruokavalio ylipäätään on se juttu (tähän uskon kyllä). Uni varmasti iso tekijä.

Stressin poissaolo ja sen hallinta lienevät isoimmat tekijät, mutta ne eivät ole olleet poissa, saati hallinnassa.

Uskon tosin, että kaaos on vakio ja että on olemassa jokin yleispätevä reiluus. Ei sillä, että “jokainen saa kantaakseen vain sen minkä jaksaa”, koska monet saavat kyllä kohtuuttomasti enemmän. Mutta ja kun kaikki on joskus päin helvettiä, olisi suuri vääryys jos siihen päälle vielä saisi sitkeän nuhan.

Yksittäisten tuotteiden vaikutusta on paha luvata, mutta joitakin käytän. En hirvittävästi usko täsmätuotteisiin, vaan siihen että perustan on oltava ensin kunnossa. Jos ruokavalio on kovin sipsi- ja ranskanleipävoittoinen, voi olla että on alttiimpi myös sairastumaan?

Käytän säännöllisesti edelleen Havupuu-juomaa, jonka lisäksi Echinaforcea aina hiukan lähes ympäri vuoden (tutkimusten mukaan sitä voi turvallisesti käyttää). Jos olo tuntuu flunssaan taipuvalta, nostan Echinaforcen annostelua ja kaadan useamman tipan kurkkuun kerralla (suoraan pullosta, toki).
havupuu
Mukana on myös raaka valkosipuli, jonka käyttöohjeeksi sain eräältä ystävältä pureskella luomuvalkosipulia raakana muutaman kynnen. Näin teen. Toki se kuumottaa sekä suuta että vatsaa, koska kyseessä on vahva yrtti, mutta kyllä tuollainen valkosipulimoukari yleensä oireet poistaa.
valkosipuli
En anna tästä mitään suosituksia kenellekään, koska se on vain oma tapani. FightSportin Kukkatori-palstalleni kirjoitin joitakin vuosia sitten ohjeen (kehoitin rouskimaan raakana 4-8 kynttä), mutta se olikin FightSport. Tämä ei ole. Joten olkaa maltillisia, valkosipuli polttaa vatsaa ja liiallisena voi tuoda todella huonon olon. Itse voin syödä 3-4 kynttä ongelmitta raakana, mutta olenkin tottunut. Ja päälle syön aina jotain jauheliha-riisi-mössöä tätä neutraloimaan. Niin tai näin, valkosipuli on viisasi, mutta vahva yrtti. Että sen mukaan. 🙂

Pakuritee on hyvä, sitä juon ehkä kerran viikossa. Inkivääri on hyvää teessä niin ikään. Ja tällaisen kombon keräsin jonain päivänä. Aikamoinen sose!
sosoviJa ei, ei tarvitse peräänkuuluttaa kotimaisia marjoja tai muitakaan, ne on itsestäänselvyys päivittäisessä käytössä. Tuotteet sitten siihen päälle, jos siltä tuntuu. Tällaisin eväin, ainakin toistaiseksi vielä pystypäin. Toimii kuin junan vessa. =)
kuva-2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *