Fiilistelyt

Päivä 3: momondo

Joulukuun kolmantena aiheena on yllättäen matkailu ja vieraileva teksti. Lomalla viimeinkin, voi ottaa iisimmin?

Liiku lomallakin

Monelle loma tarkoittaa lupaa poiketa niin kuntoilurutiineista kuin terveellisestä ruokavaliostakin. Ennen lomaa on tehty töitä bikinikunnon eteen, mutta rantatuolissa ei kaloreita lasketa ja kirjan sivun kääntäminen tuntuu ihan riittävältä liikunnalta. Välillä onkin hyvä muistaa levätä ja ottaa rennosti.

Paluu arkeen saattaa kuitenkin olla ankea, jos muiden jokapäiväisten askareiden lisäksi on löydettävä energiaa ja motivaatiota tarttua uudelleen tauolla olleisiin liikuntarutiineihin ja muistettava kohtuus herkuttelussa. Lisäksi tutkimusten mukaan loma-aikojen painonnousu altistaa painonnousulle muutenkin.

Lomalla ei kannata olla liian tiukka itselleen, mutta muutamalla hyvällä vinkillä pysyt kiinni terveellisissä elämäntavoissa ja varmistat sen, että palatessasi arkeen olet virkeämpi kuin lomalle lähtiessäsi.

 1. Turistibussin sijaan moneen nähtävyyteen pääsee tutustumaan pukemalla kunnon kengät jalkaan ja kävelemällä perille. Aivan hurjan liikenteen sekaan ei toki kannata lähteä toikkaroimaan, mutta paikalliset osaavat kyllä neuvoa tapoja liikkua turvallisesti paikasta toiseen – kävellessä tulee nähneeksi myös paikallista arkea ja tavallista elämää.

2. Muista vesi! Lounasolut sallittakoon lomalla, mutta reipas vedenjuonti on tärkeää muuallakin kuin aurinkolomakohteissa. Monesti erehdymme luulemaan janoa näläksi ja tankkaamme suklaapatukan silloin, kun raikas vesi auttaisi nuutuneeseen oloon paljon tehokkaammin.

3. Monet hotellit tarjoavat matkaajille kuntosalipalveluita. Mitäpä jos piipahtaisit aamulla salille kolmeksi vartiksi ja lunastaisit sillä raikkaan ja rentoutuneen olon koko loppupäiväksi? Salikaan ei ole välttämätön, myös hotellihuoneessa tehty aamujumppa laittaa aineenvaihduntaan vauhtia ja auttaa unihiekan pois silmistä.

4. Altaan reunalla loikoilu on erityisen rentouttavaa, jos on sitä ennen uinut muutaman reippaan vedon lämpimässä vedessä. Uinti rentouttaa kävelystä uupuneita lihaksia ja viilentää lämpimässä säässä hikoilevaa mukavasti.

5. Lomalla on tarkoitus nauttia – tutustu etukäteen venyttelyohjeisiin, joiden avulla pääset vähitellen eroon työssä hankituista kiristyksistä ja jumituksista. Illan päätteeksi rauhallinen ja nautiskeleva venyttely vaikkapa mukavan musiikin tahdissa rentouttaa varmasti paremmin kuin yömyssy ja takaa tasaisen yöunen.

6. Kokeile uutta! Iänikuisen bodypumpin sijaan loma tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua johonkin uuteen lajiin – ja toisaalta bodypumpeissakin on kulttuurieroja. Useimmissa kaupungeissa liikuntatilat tarjoavat mahdollisuuden kertakäyntiin, parhaimmillaan pääset tutustumiskäynnille maksutta. Hotellien ja ravintoloiden henkilökunnat vinkkaavat varmasti omia suosikkejaan ja kysyvä löytää perille. Muistathan avoimen ja iloisen mielen!

7. Välipaloissa on eroja. Kaikissa kohteissa salaattilounas ei ole se turvallisin vaihtoehto, mutta suklaapatukan ja banaanin välillä pohtiessa kannattaa toisinaan tarttua banaaniin. Muutenkin kannattaa pysähtyä miettimään, milloin napostelee nälkäänsä ja milloin ihan silkasta napostelun riemusta – jälkimmäinen jättää usein armottomimmat jäljet vyötärönseudulle. Entä olisiko jatkuvan napostelun sijaan fiksuinta syödä ihan kunnon ateria? Näin ruoasta saatu energiamäärä pysyy paremmin hallussa.

8. Muista nukkua! Vaikka vieraassa maassa ja kulttuurissa nähtävää olisi loputtomasti, kannattaa muistaa myös levätä ja nukkua. Lihakset palautuvat unen aikana ja jaksat taas paremmin, myös mieli pysyy kirkkaampana. Väsyneenä ruokahalu kasvaa myös ja tulet mutustaneeksi enemmän kuin olisi tarpeen.

9. Myös juodut kalorit lasketaan. Pirtelöt, smoothiet ja drinkit maistuvat raikkailta ja piristävät matkan varrella. Niistä monissa on kuitenkin energiaa pienen aterian verran, joten kohtuus kannattaa pitää mielessä. Alkoholin kanssa kohtuus kannattaa niin lomalla kuin arjessakin ja etenkin loman päättyessä on hyvä muistaa tarkistaa omat tottumukset.

10. Älä stressaa! Muutama lomakilo ei maailmaa kaada, on parempi antaa itselleen hiukan armoa ja nauttia tarjotusta jäätelöannoksesta hyvällä omallatunnolla kuin kärvistellä muiden herkutellessa. Pienetkin teot auttavat pysymään kaidalla polulla, joten jos muistat vaihtaa kaloriherkut vesipulloon silloin tällöin ja turvaudut jalkapatikkaan taksin sijaan, ei pahaa vahinkoa pääse syntymään. Iloinen ja rentoutunut mieli kantaa kyllä arjen kynnyksen yli.

Olitpa matkalla loikoilemaan tai aktiivilomalle, matkahakukone momondo hakee lennot suosikkikohteisiisi. momondon kautta löydät halvat lennot, hotellit sekä vuokra-autot. Muista myos kaupunkioppaat, jotka ovat käyttäjiemme ja paikallisten bloggaajien kirjoittamia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *