Ravinto

Palkinto olet sinä: muistilista!

Haluan olla minä -kampanjassa starttaa ensi maanantaina seitsemäs viikko. Tarkista tästä kirjoituksesta kokonaisuus, niin tiedät mistä on kysymys. Tai ettei pääse unohtumaan. Kuten SMG lauloi, “osaan kuunnella tarkasti, mutta muistini on kelvoton”.

Kuten sanottu, ohjeita noudattamalla saa tuloksia. Ani / Kokovartalofiilis teki neljän viikon jälkeen mielenkiintoisen huomion:

Paino on vähän vaihdellut, ja juuri tänään näyttää siltä, että kiloja olisi pudonnut vain yksi. Sen sijaan mittanauha elää ihan muilla lukemilla. Sen mukaan ympäriltä on nyt sulanut 12 senttiä! Aika tosi jees.”

Täältä löydät tulokset 7 viikon jälkeen: Kokemuksia. 

Ohjeet on numeroitu 1# ja siitä eteenpäin, tässä kertauksena. Lue linkit otsikoiden takaa, sieltä löydät lisää infoa kustakin aiheesta.

1. Juo vettä (lue numero#1) ja (numero #9)

– juo päivän aikana 2-3 litraa vettä.
– Ei ole harvinaista, että päätä särkee tai kuvittelee että on nälkä vaikka olisi juuri syönyt, mutta ei huomaa että ei ole juonut vettä lainkaan.


2. Vähennä kotimaisten viljojen käyttöä (numero #2)

– jätä sokeri ja sokeria sisältävät ruoat pois kokonaan. Jos syöt leipää tai pastaa, vaihda ne vihanneksiin. Vähennä einesten, lisäaineiden ja maitotuotteiden käyttöä. Voit luopua myös ruisleivästä; se ei välttämättä ole vatsaongelmaiselle sen parempaa kuin valkoinen leipäkään.

3. Usein voi vähentää kaikkea muutakin (numero #3) ja jos mikään ei silti riitä

– “kokeile 6 viikkoa täysin viljatonta ruokavaliota. Et tule kuolemaan kuidun, hiilihydraattien tai täysjyväviljan puutteeseen. Tulet todennäköisesti huomaamaan dramaattisen eron vireystasossa ja vatsan sekä suoliston toiminnassa jo parin viikon jälkeen. Hiilihydraattien vähentäminen on lähes kaikille myös erittäin yksinkertainen ja tehokas tapa painonpudottamiseen.”
huom: jos harrastat aktiivisesti kovatehoista liikuntaa – vaikkapa salitreeniä – hiilihydraattien vähentäminen ei tarkoita täysin hiilihydraatitonta ruokavaliota.

 4. Pidä säännöllinen ateriarytmi (numero#4)

– syö 4-5 tasakokoista ateriaa päivässä
– syö jokaisella aterialla proteiinia ja rasvoja, eli lihaa, kalaa, kanaa .. vihanneksia, avokadoa, pähkinöitä (lue ohjeista lisää). Ja jos treenaat, ajoita hiilihydraatit treenin jälkeen. Riisi, bataatti, banaani, tuore ananas on hyviä. 

5. Syö proteiinipitoinen aamiainen (esimerkkejä) (numero#5)

– syö aamulla proteiinipitoinen aamiainen ja lisää siihenkin jotain hyviä rasvoja. Ei ole pakko syödä lihaa, voit tehdä vaikkapa smoothien. Samin sanoin: “Vireystaso tällaisen aamiaisen jälkeen on vähän toinen kuin perinteisen puuron tai ruisleipien. Kokeile viikon verran jos et usko, lupaan että käsityksesi optimaalisesta aamiaisesta muuttuu kyllä.”

6. Miltä päivän ruoat voisi näyttää numero #7 ja numero #11

– vinkki: älä tee asioista itsellesi liian vaikeita. Ruokavalio jota esitellään, on hyvin yksinkertainen. Kyseessä ei ole ihmedieetti, jota kestetään hampaat irvessä huomiseen, vaan terveellisiä ruokia ja vaihtoehtoja. Tarkoitus on ravita – ei riuduttaa.7. Muista laadukkaat rasvat, eli lisää hyviä rasvoja ateriaan (numero #8)

– esim. kookosöljy, pähkinät, mantelit, oliiviöljy, macadamiaöljy, avokado, luomulaatuinen voi sekä luomulaatuinen naudanliha ja kananmunat. Elimistösi tarvitsee toimiakseen laadukkaita rasvoja: yksinkertainen nyrkkisääntö on 1 gramma per painokilo, myös painonpudotusvaiheessa. Jos pudotettavaa painoa on paljon, rasvagrammoja kannattaa lähteä laskemaan tavoitepainosta. 

8. Kuidut (numero #10)

– päivittäisen kuiduntarpeen saa helposti täyttymään mm. kasviksilla ja vaikkapa marjoilla: esimerkiksi mustaherukka on erinomainen kuidun lähde.

9. Vitamiinien saanti ja vihannekset (numero #12)

– vehnänorasjauhe sisältää yli 90 mineraalia ja vitamiineja – eli pienikin määrä päivässä on jo varsinainen ravinnepommi. Jauhe on helppo ja luontainen vitamiinilisä ruokavalioon, lisäksi sillä on hyviä vaikutuksia myös kehon happo-emästasapainoon.

10. Vatsan ja suoliston hyvinvointi (numero #13)

– tie omaan sydämeen käy vatsan kautta. V
ilkaise myös Samin kirjoitus aiheesta, Voi paremmin -välittömästi

11. Jos haluat herkutella, kokeile suklaata (numero#6) ja muita ohjeita (numero #14)

– muista, että tämän hetken valinnoilla on vaikutusta myös pitkällä tähtäimellä.
– vaikkapa näin: 
“sen jälkeen kun lakkasin syömästä sokeria ja viljoja, suhtautumiseni myös ns. herkkujen syömiseen muuttui kokonaan. Kannattaa lukea tämä kirjoitus: Ruokaan suhtautumisesta, jossa lyhyesti selitän asian.”
– vaihtoehtojen löytäminen on hyvä ratkaisu – se poistaa tarpeen kieltäytyä kaikesta. Nämä on paitsi hyvänmakuisia, myös terveellisiä (kyllä, ne kaksi on mahdollista yhdistää).

12. Puolustadu eli vastustuskyky (numero #15)
– miten voisi pitää itsensä puolustuskunnossa myös flunssa-aikana. Onko pakko sairastaa? Tuskin.

16# kookosöljy ja muut rasvat
17# marjat ja smoothiet
18# välipala, päiväpala, iltapala

***

On tässä toki vähän sellainen juttu, että jos haluaa saavuttaa jonkun tavoitteen (esim. painonpudotus), päivän syömisiä täytyy joskus hieman miettiä. Mutta kumpaa haluat enemmän: työpaikkaruokalan nakkikastiketta – vai sen painonpudotuksen? =) Tässä eväshetki:  
IMG_0006

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *