Fiilistelyt

Perjantaikirje.

En keksinyt muuta kuvitusta, paikka: Viking Line. 

***

Päivän paras oli tänään Tommy Hellsten ja Ihminen tavattavissa -uutiskirje, joka tuli sähköpostiin yllättäen kesken työpäivän.  Olen suuri fani, siksikin se oli iloinen yllätys.

Puuskutin sisäisesti jonkun turhanpäiväisen asian kanssa, sitten tarkistin sähköpostin, näin kirjeen ja jäin lukemaan ajatuksella. Hämmentävä yhtälö se oli siksi, että olin viimeksi eilen illalla lukenut Hellstenin kirjaa (luen niitä aina). 

Uutiskirjeen aiheena oli uupumus, jota tuntuu olevan ilmassa paljon. Ihmiset on aika loppu? Maailma on tänään suunnilleen samanlainen kuin eilenkin, mutta sen päällä elävät ihmiset eivät. Mitä tapahtuu?

Kannattaa lukea koko uutiskirje, tässä siitä ote:

“Mikä sitten on ongelma? Se on siinä, että emme näe ihmistä, näemme vain ihmisen suorituksen. Ihmisen syvin tarve on nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen tarve. Jos ihminen työssä, sen arvoissa ja sen johtamiskulttuurissa, ei ole keskiössä vaan siellä on hänen välinearvonsa suorittajana, silloin ihminen joutuu panemaan syrjään kaikki ihmisenä olemiseen liittyvät asiat.

Ihminen yrittää keskeyttää ihmisenä olemisen työajaksi. Hän siis astuu syvimmästä tarpeestaan syrjään ja yrittää selviytyä. Ja tämä juuri synnyttää uupumusta, ei työnteko. Työn tekeminen synnyttää väsymyksen, ei uupumusta. Uupumus on syvempi ilmiö ja henkisempi. Siitä on merkkinä esimerkiksi juuri se, että vaikka lepää, ei palaudu.

Uupumuksesta ei voi toipua ellei ymmärrä uupumukseen johtanutta polkua. Muuten sen vain toistaa lomalta palattuaan ja löytää itsensä pian entistä pahemmasta tilasta.

—-

Oikea tehokkuus syntyy työnilosta, innovatiivisuudesta ja luovuudesta. Tähän päästään vain syvällisten oivallusten ja muutosten kautta.”

3 thoughts on “Perjantaikirje.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *