Spartareksia

Spartalainen taatelikakku

Tein torstain kunniaksi kakkua. Ennen tämä tunnettiin nimellä En aio turvota kuin joulutähti -taatelikakku, mutta nyt kun olen koittanut vastaantulijoille selittää mikä se on ja miten se löytyy netistä, olen aiheuttanut enemmän hämmennystä kuin kokeilunhalua. Ai mikä? 😀

Niinpä: nimi vaihtoon! Koska lupasin Mikolle viedä tätä salille, niin tokihan nimen on oltava spartalainen. Ei maku eikä näkö, vaan se miltä se kuulostaa. 

Nimeä valitessa pitää miettiä, miltä tuntuu itse sanoa se ääneen. Siksi tästä ei tullut Lykurgos-, nothoi- (äpärät) eikä hypomeiones- (alempiarvoiset) kakku, vaan ihan vaan vaan taatelikakku.

Sekin on harhaanjohtava, koska yhtä hyvin nimessä voisi olla porkkana, banaani tai vaikka kookos. Tai jos noudattaisi jugurttien ja kosmetiikan nimeämisen periaatteita, ottaisin nimeen sen mitä tässä on kaikkein vähiten. Kanelikakku?
 Spartalainen taatelikakku

3 hienoksi raastettua porkkanaa
5 dl jauhoja (esim. kookos-, maissi- tai tattarijauhoja)
3 banaania
1 tlk kookosmaitoa (400 g)
kourallinen 1 dl manteli- ja pähkinärouhetta
kourallinen taateleita
4 kananmunaa
1 tl ruokasoodaa
1-2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa
N. 100 g sulaa voita
Agave-siirappia tai hunajaa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään (jauhot, pähkinät ja jauheet, ruokasooda, mausteet)
2. Vaahdota kananmunat
3. Sekoita kookosmaito ja banaani blenderissä vaahtomaiseksi
4. Sekoita sitten jauhoseos, porkkanaraaste, banaani-kookos ja muut yhteen ja sekoita. Taatelit voi hakata hienoksi, itse leikkasin saksilla palasiksi.

Uunissa .. hmm. 200° ja 30 minuuttia?

Kakku nautitaan eleettömästi ja hiljaa yksin. Seisten. 

“Spartalainen poika sai olla kotonaan vain seitsenvuotiaaksi, mutta jo sitä ennen häntä kasvatettiin erikoisella tavalla. Vauvoja ei kapaloitu, jotta ruumiinjäsenet kehittyisivät paremmin. Heidät totutettiin pimeään ja yksinäisyyteen. Ruokapöydässä ei saanut oikutella eikä temppuilla. Pojat opetettiin puhumaan lyhyesti ja nasevasti. Tällaista kutsutaan vieläkin lakoniseksi (lakedaimon) puhetavaksi.”

Wikipedia 

4 thoughts on “Spartalainen taatelikakku

  1. Yllättävän moni suomalainen mies on omaksunut tuon spartalaisuuden olemalla sosiaalisissa tilanteissa juurikin eleetön ja lyhytpuheinen.

    =)

  2. Spartalainen taatelikakku=Kukkakaku. Tällä nimellä minä olen sen ohjeen tallentanut ruoka-aiheiseen kansiooni:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *