Alku

Syö enemmän kalaa?

Kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Tämän kaikki muistavat, tarkistin sen nyt vielä oikein Eviran sivuilta. Kyllä, kala on terveellistä, mutta eikö kaksi kertaa viikossa ole aika vähän?

Jos syö viikossa esimerkiksi 28 ateriaa (eli 4 ateriaa päivässä), ja siitä vain kaksi sisältää kalaa, jäljelle jää 26 ateriaa. Mitä ne sitten sisältävät?

Tällä kysymyksellä johdatan teidät siihen, että kalaa voi syödä useamminkin. Jostain syystä kaloja pidetään kaiketi aika työläinä ruokina, mutta oikeasti – helpompaa ei taida ollakaan. Toki riippuu siitä mihin on tottunut; ruotoinen kokokala on luonnollisesti hankalampi eväs, mutta onneksi silakkapihvien ohella on muitakin vaihtoehtoja.

Itse syön kalaa lähes päivittäin jossain muodossa, joten tässä pari vinkkiä, jos maistuu. Tilaa muuten ilmainen ruokavinkit-PDF täältä, saat samalla maistiaisen meidän valmennuksesta. Sieltä löytyy lisää kalaa ja suklaatakin.

Mutta nyt, kalarakas!

Pakastesei. Aliarvostettu, mutta hyvä ja edullinen. Muistan, että ennen vanhaan pakasteseitä käytettiin lähinnä kalakeittoon. Ainakin isälläni oli tapana tehdä iso kattilallinen kalakeittoa, jonne tuli perunoita, monta litraa maitoa, pakastevihanneksia ja kokonaisia pippureita. Vuosiin en muista sellaista nähneenikään, mutta hyvää se oli. Pinnalla killui aina keltainen voikerros, ellen väärin muista. 🙂

Olen sittemmin tylsistynyt omien ohjeideni kanssa ja niinpä laitan seitä usein pannulle ihan sellaisenaan. Hyvä vinkki sen valmistamiseen on se, että laittaa jäisen kalan kuumalle pannulle, ja kaataa vähän kiehuvaa vettä päälle. Näin se keittyy valmiiksi pienessä vedessä.

Toki sitä keittoakin voi tehdä, tässä tomaattinen kalakeitto.
kala copy
Suosittelen testaamaan myös Wellberries-Tuulian kurkuma-kalapuikot. Tuo on sellainen ruoka, jota itse en aio enää koskaan tehdä, huolimatta siitä miten hyviä olivatkin. Tämä siksi, että kierittelin kurkumassa samaan rahaan myös vastalaitetut kynnet, jonka myötä ranskalaisesta manikyyristä tuli neonkeltainen manikyyri. Hankasin kurkumaa pois mm. Fairylla ja juuriharjalla, jonka myötä kynsinauhat veresti noin viikon päivät. Mutta tehkää te!

Tässä lienee lohta, jostain syystä olen kuorruttanut sen sweet & sour -kastikkeella. Olkaa kuin ette huomaisikaan.

kala
Tässä tuhdinpuoleinen lohisalaatti. Virkistin sitä verigreipillä, mutta näin jälkeenpäin muistellen se ei ollut hyvä idea. Sen sijaan parsakaali ja selleri on, koska sitä perinteiselle kurkku-tomaatti-ruukkusalaatti -versiolle en oikein lämpene.
lohisalaatti
Eilinen tonnikalasalaatti. Tonnikalaa ei kauheasti suositella, eikä kai säilykkeitäkään, mutta syön sitä kyllä aika usein. Opiskeluaikojen tonnikala-makaroni on muuttanut vähän muotoaan, eikä kyseinen ruoka ole enää edes mitenkään edullista. Mutta helppo eväs se on. Tässä on chilitonnikalaa, kaalia, kananmuna ja mausteita.
tonnikala
Lisää lohta, tämä Cafe Ursulan lounaalta.
IMG_1801
Salainen aseeni, makrillia tomaattikastikkeessa. Äitini mukaan makrilli on maailman terveellisin ruoka, joten uskon sen varauksetta. Älkää odottako tälle tiedolle mitään sen kummempaa lähdettä, koska sitä ei tule.
makrilli
Tämä ehkä nopein tapa. Otin evääksi ystävän luokse, ja mikä ettei toimisi myös työpaikalla lounaaksi.
lohi
Itse asiassa minulla oli samat eväät viime keväänä, jopa Tahkolla (Business Slalom). Tästä sain hieman kuittailua muulta seurueelta, mikä on ihan ymmärrettävää.

Mutta vielä, ehkä sitten kuitenkin kalaa parhaassa mahdollisessa muodossaan. Nyt en ole sushia syönyt moneen kuukauteen, mutta viime vuonna tuli notkuttua sushibuffetissa harva se viikko.
sushi
Muitakin kaloja on, esim. pangasius-kalaa saa aika edullisesti, mutta se ei kyllä maistu juurikaan miltään. Äyriäisiä ja muita nilviäisiä en syö, ja kaikki muukin meriruoka on vähän etäistä.

Mutta ihan näin maallikkon roolissa sei, lohi ja makrilli on ne lajikkeet, joita useimmiten syön. Kertokaa toki ideoita kalaruokiin! Tack! 

2 thoughts on “Syö enemmän kalaa?

  1. Harvoin kommentoin blogeihin, vaikka niitä ahkerasti luenkin. Tähän kuitenkin itsekin kalan ja etenkin lohen ystävänä haluan sanoa sen verran, että kannattaa katsoa mitä kalaa syö! Itse söisin lohta vaikka päivittäin, jos se olisi järkevää, mutta olen koittanut rajoittaa muutamaan kertaan kuussa. Onneksi se on kallista ja olen opiskelija 😀

    Ainakin lohi kannattaa ehdottomasti ostaa norjalaisena, vaikka ei sekään puhtainta mahdollista ole. Itämeren lohta, taimenta ja silakkaa kannattaa kuitenkin välttää aina, jos mahdollista. Ne ovat useimmiten niin täynnä myrkkyjä, että vain Suomella ja Ruotsilla on EU:n poikkeuslupa myydä niitä.
    Tässä esimerkiksi yksi linkki: http://yle.fi/uutiset/ruotsi_varoittaa_lohen_taimenen_ja_silakan_syonnista/6684777

    Lohi ja silakka ovat yksiä pahimmista myrkkyjen kerääjistä, eikä asiaa paranna se, että lohi käyttää ravintonaan silakkaa, joten kerää vielä lisää aineita itseensä :/
    Mutta kaikesta huolimatta uskon terveyshyötyjen olevan hyvät, kunhan käyttää pääosin lohta ja silakkaa puhtaampia kaloja 🙂 Pakasteseitä peukutan kans! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *