Flavor of the Month

2# vaihda viljat vihanneksiin.

Aloita tästä:

1. Vähennä kotimaisten viljojen käyttöä.

Jos syöt leipää tai pastaa, vaihda ne vihanneksiin. Voit luopua myös ruisleivästä – se ei välttämättä ole vatsaongelmaiselle sen parempaa kuin valkoinen leipäkään.

2. Jätä sokeri pois.

Jätä sokeri ja sokeria sisältävät ruoat pois kokonaan. Jos tavoitteesi on pudottaa painoa, syö hedelmiä korkeintaan 1-2 päivässä. Hedelmissä on toki vitamiineja, mutta ne sisältävät myös hedelmäsokeria (esim. 500 g viinirypäleitä = 75 grammaa sokeria). Ja ei, kukaan ei ole lihonut omenoilla, mutta nyt on tarkoitus pudottaa painoa, ei syödä omenoita.

3. Vähennä einesten, lisäaineiden ja maitotuotteiden käyttöä.

Viljatuotteiden vaihtaminen vihanneksiin on helppoa. Korvaa lautasen pastakulma millä tahansa vihanneksilla: kesäkurpitsalla, kukkakaalilla, parsakaalilla. Höyrytä vihanneksia ja juureksia tai tee salaatti.

Kannattaa lukea myös kohta#3: vähemmän on enemmän. Sieltä löytyy vastauksia, jos viljat tai maitotuotteet askarruttavat.

Lautanen voisi näyttää vaikkapa tältä. 

Muista myös lisätä lautaselle jotain hyvää rasvaa, kuten avokadoa, manteleita tai vaikkapa pieni kourallinen cashew-pähkinöitä. Kylmäpuristettu oliivi-, avokado-, tai macadamiaöljy on hyvää ja toimii sellaisenaan salaattikastikkeena.

Kalkkunaa tomaattikastikkeessa, munakoisoa ja salaattia.
kuva-16
Kalaa (tässä on paistettua pakasteseitä) ja vihanneksia:

kuva-23
Jauhelihaa, hapankaalia ja salaattia:
kuva-11
Tai jauhelihaa toisella tavalla (1001 tapaa syödä jauhelihaa -postaus tulossa!):
kuva-38
Kalkkunaa ja raakoja vihanneksia:
kuva-20
Kanasalaatti:
kuva-21
Ja muista ne rasvat, eli esim. avokadoa mukaan!
kuva-13

9 thoughts on “2# vaihda viljat vihanneksiin.

 1. Tarkoittaako tämä myös että gluteenittomat tuotteet ovat kiellettyjä? Nimim. maidoton ja gluteeniton normaalisti 🙂

 2. Nämä vinkit ovat hyviä ja hyödyllisiä, mutta jotenkin kaipaisi vähän lihaa niiden ylle. Miksi näitä asioita tehdään, mikä syy-seuraussuhde niiden taustalla on? Juu, tarkoitus on pudottaa painoa, mutta minkä vaikutuksen kautta nämä keinot tukevat niitä tavoitteita? Joku ongelmaton ruisleivän pupeltaja varmaan kaipaisi vähän lisäselvitystä saadakseen motivaatiota jättää leipä pois. Ja kaipa ihmiset onnistuvat helpommin, kun tietävät MIKSI, eivätkä vain sokeasti noudata ohjeita, kun “netissä käskettiin tehdä näin”.

  1. Hyvä kommentti. Itse kun on näistä perillä, niin ei ajattele ettei kaikille aukene miksi ei syödä maito- tai viljatuotteita. Toivottavasti kirjoituksiin saadaan siis tätäkin selitystä.

 3. Aamupala mietityttää.. Kalkkunaa ja vihannesta (ko) ? Jos maitotuotteet on pannassa niin normi marjapirtelöni ei siis käy..

  1. Mulle maistuu ainakin kananmuna ja marjat aamusin. Siihen vielä kuppi kahvia kylkeen niin energiaa riittää mukavasti lounaaseen asti 🙂

  2. Mulla on käytössä heraisolaatti, olen ymmärtänyt että siinä ei ole maidon kaseiinia. Kukka kommentoikoon lisää 🙂 Ja hera on todella näppärä pirtelöihin, parempi melkein kuin rahka oli. Kun laittaa tehosekoittimeen kaikki aineet niin herasta tulee sellainen ilmava koostumus ja se täyttää vatsan TOSI äkkiä. Toinen millä saa marjapirtelöön kivaa koostumusta on avokado. Silloin tosin jos protsku puuttuu niin marjapirtelön kanssa pitää olla aamupalalla munakas tms.

 4. Oletko taas siirtynyt paleolle? Etkös jossain vaiheessa ollut Paula Heinosen kanssa samoilla linjoilla, siis täysjyvä ja hapanmaitotuotteet ok?

 5. Minäkin kaipaisin selkeämpää opastusta mm. aamiaisen suhteen. Eli minkälaisia aamiaisvaihtoehtoja. Tuntuisi äkkiseltään oudolta syödä aamullakin mm. jauhelihaa kasviksilla. On muuten kiva, kun saa täältä mielenkiintoista tietoa ravinto-asioista ja vielä ihan ilmaiseksikin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *