Yleinen

Hyvä, paha nettivalmennus

Jasså, taas on se aika vuodesta kun yhdet haluavat muutosta (laihdutusta, kiinteytymistä, voimaa) – ja toiset keskittyvät kritisoimaan moisia palveluita tarjoavia tahoja. Tiedätte kyllä, vuodenvaihteessa alkaa hirvittävä laihdutuspalveluiden mainostaminen, ja samalla toinen laita äyskii että miten se ärsyttää ja “taas myydään niitä pikadieettejä” ja että kaikki on väärin.

Hehe. Ymmärrän, koska näin tein itsekin aina siihen saakka, kunnes ryhdyin tarjoamaan moisia palveluita – eli perustin pahamaineisen verkkovalmennuksen. Tämä oli vuonna 2014, eli nyt starttaa viides vuosi näissä merkeissä.

Olen tässä vuosien saatossa nähnyt myös nettivalmennusten evoluution ja uskallan väittää, että tunnen genren kohtalaisen hyvin. Toisin kuin moni ehkä ajattelee, niin verkkovalmennusten taso on varsin hyvä. Tietysti soppaa hämmentänee se, että näitä markkinoidaan usein Kuponkiuutisten tyyliin, mutta mainonta onkin ihan oma juttunsa: tänä päivänä kun ei vaan riitä se, että kertoo miten “pysyvä elämäntapamuutos saavutetaan fiksuilla askeleilla” ja niin edelleen. Tosin, eipä se kai koskaan ole riittänyt, koska ihminen on taipuvainen haluamaan muutokset nopeasti ja heti, mieluiten eilen. Sitä, kumpi oli ensin, muna vai kana (nopean laihtumisen tarjoajat vai sitä haluavat) voidaan miettiä toisella kertaa.

Mutta uskokaa pois, verkkovalmennus voi kuin voikin olla erinomainen valinta muutosta kaipaavalle. Se ei ole synonyymi pussikeitoille tai kitudieeteille, ja totta puhuen en saa mieleeni nyt kovinkaan monta toimijaa, joka enää jaksaisi tai kehtaisi väittää omaa ohjettaan “ihmedieetiksi”. Tai okei, ehkä ketodieetit poislukien, haha. 😀

Minua haastateltiin syksyllä Terveys ja talous -lehteen juuri tästä aiheesta ja totesin, että ehkäpä toimiala kärsii uskottavuuden puutteesta juurikin aggressiivisen markkinoinnin takia. Mutta asiakkaan roolista ajatellen nimenomaan verkossa tapahtuva valmennus on erinomainen valinta (jos onnistuu valitsemaan hyvän sellaisen). Verkkovalmennus on usein edullinen ja sellaiseen voi osallistua mistä päin maailmaa vaan.

Enkä oikein ymmärrä, miksi joku ajattelee, että ei voisi saada tuloksia, jos ohje on netissä PDF-muodossa sen sijaan, että se ihan henkilökohtaisesti annetaan käteen paperilla tai lähetetään Wordina sähköpostiin?

Tietenkään netissä toimiva ryhmävalmennus ei voi koskaan olla yhtä yksilöllistä kuin henkilökohtainen valmennus, mutta toisaalta myös hintataso on sitten ihan toinen. Kaikilla ei ole varaa ottaa omaa valmentajaa, mutta hyvin monilla on varaa maksaa 79 € (kuten Alku) tai 99 € tai 129 € (Puretreeni & Pure Power) ja saada sillä rahalla kuitenkin erittäin hyvää, ja usein myös aika henkilökohtaista valmennusta.

Toki voin puhua vain omista palveluistani, mutta kyllä meillä on panostettu nimenomaan valmentamiseen sen sijaan, että vaan heiteltäisiin samoja ohjeita kaikille.

Kun tekijät ovat ammattitaitoisia ja kokeneita osaajia, niin jo ihan jatkuvuuden ja oman ammattitaidon ja maineenkin takia harva haluaa myydä silkkaa p*skaa, vaan asiat tehdään kyllä niin hyvin kuin voidaan ja loppuun saakka. Meillä Puretreeni-valmennuksissa Bettinalla on erittäin kova valmentajan rooli, ja sen sijaan että osallistujan tulisi vaan sokeasti “noudattaa” annettua ohjetta, meillä myös opitaan paljon. Bettina pitää suljetussa ryhmässä livelähetyksiä ja luentoja ja opettaa, miten asiat tehdään. Kaikkiin kysymyksiin vastataan, ja ohjeita säädetään ja skaalataan tarpeen mukaan. Eli vaikka ryhmissä on satoja ihmisiä, niin siitä huolimatta valmentaja on vahvasti läsnä jokaiselle.

Ja jos 99 € tai 129 € hintaan saa treeniohjelmat, ruokavaliot ja 8-12 viikkoa intensiivistä valmennusta ja vieläpä toiset osallistujat siihen seuraksi ja tsemppaamaan, niin mielestäni se ei ole paha juttu ollenkaan. Vertailun vuoksi, jos haluat Bettinalta henkilökohtaista valmennusta, niin 10 tapaamista maksaa 950 € ja sekin on vielä edullisemmasta päästä. Tähän peilaten vaikkapa se 129 € hinta 12 viikon Pure Power -verkkovalmennuksesta, sisältäen ohjeiden lisäksi myös Bettinan jatkuvan läsnäolon ryhmässä, ei ehkä kuulostakaan niin paljolta? 🙂

Laihdutus toisaalta tuntuu ärsyttävän paljon treenivalmennuksia enemmän. No, tunnistan ilmiön ja ärsyynnyn siitä toki itsekin. Joku juuri kommentoi meidän Alku-mainokseen olevansa “kurkkuaan myöten täynnä tätä laihduttamisen myymistä” – johon vastasin, että “kiitos viestistä, niin olen minäkin”. Haha. Valitettavasti mainostaminen on pakollinen osa tätä työtä, ellei sitten halua ihan yksikseen vaihdella reseptejä. Mutta en esimerkiksi ryhmissä ja luennoilla “salaile” ollenkaan sitä tosiasiaa, että tässä me ollaan taas, sesonkien mukaan laihduttamassa. Kerron ihan reilusti, että vuodessa on tietyt sesongit jolloin laihdutus kiinnostaa, ja toki jokainen sen tunnistaa itsestään niin ikään: tammikuussa ja syyskuussa tehdään “elämäntapamuutokset” ja sitten kesän kynnyksellä kiinnostaa pikadieetti kesäkuntoon – ja marraskuussa halutaan äkkiä mahtua pikkumustaan, koska pikkujoulut.

Haluan, että meidän osallistujat ymmärtävät myös tämäm oman vuotuisen toimintamallinsa. Kyllä minä mainostan samassa syklissä, mutta samaan aikaan toivon, että asiakas tiedostaa oman toimintansa sen sijaan, että päättömästi laihduttelee vain siksi, että vuoden sykli naistenlehdissä ja laihdutusmainonnassa nyt on mikä on.

Harva “vastustaja” tai kritisoija tuntuu silti hoksaavan, että verkkovalmennuskin voi olla hyvä ja laadukas. Siis että ohjeita ja asioita on ihan oikeasti mietitty ja että asiakkaiden toivotaan saavan hyviä ja pysyviä tuloksia. Ettei kyse olekaan vain siitä, että “myydään jotain”, vaan että sisältöön on panostettu ja että oikeasti toivoo osallistujien pääsevän tavoitteisiinsa ja saavan rahoilleen vastinetta.

Olen vaikkapa Alku-valmennusta vetänyt nyt yli neljä vuotta ja koko ajan, jopa vähän liikaakin, kehittänyt ja parantanut ohjeita ja sisältöä sen mukaan, minkä huomaan toimivan (ja toisaalta poistanut sen, mikä ei toimi). Tässä hyödyttää ehdottomasti se, että olen kampanja-, ja konseptisuunnittelija, joten mikään osa ei ole irrallinen, vaan jo vaikkapa ihan viikkotasolla ohjelma toimii kokonaisuutena sen mukaan, minkä olen todennut parhaaksi. Iso haaste on ollut toki siinä, että miten saan aiheet vielä riittävän kiinnostaviksi.

Toki ihan aloittaessani vuosia sitten en olisi osannut tehdä tätä näin hyvin, ja silloin ohje sisälsikin pitkälti vain ruokavalion, mutta nyt asiakkaiden myötä tiedän, missä järjestyksessä vaikkapa uutta sisältöä kannattaa jakaa. Ja etenkin sen, että mitä valmennuksen sisällössä on hyvä olla.

Alku toimii tänä päivänä siten, että ihan ensimmäisenä osallistuja saa ruokavaliot, tehostartin ja reseptioppaat. Tehostartti on kahdelle viikolle täysin valmis ateriasuunnitelma resepteineen, eli jos haluaa helposti ja nopeasti (!) alkuun, niin voi mennä täysin valmiilla ohjeella. 🙂 Kuitenkin jossain kohtaa painostan osallistujia tutustumaan rauhassa myös Ruokavalio-oppaaseen, jossa on kerrottu ja selitetty tarkasti, miten oma syöminen kannattaa koostaa. Tässäkään ei ole mitään magiaa, eli ohje perustuu runsaaseen kasvisten ja marjojen syömiseen, sopivaan määrään proteiinia + rasvaa sekä siihen, että hiilihydraatteja syödään kulutuksen ja aktiivisuuden mukaan. Erittäin fiksu ja ennen kaikkea terveellinen ohjeistus. Mitään tiettyä ruokaa ei ole pakko syödä, kaikki on vaihdettavissa ja jokainen voi laihtua syöden vain itselleen mieleisiä ruokia. Pidän tätä meidän ohjetta erinomaisena ja siksi se toimii myös asiakkailla.

Ei ole meidän asia tunkea keneenkään mitään ideologiaa, mutta toisaalta ohje taipuu kaikkeen, olipa vegaani, gluteeniton, maidoton, paleo taikka sitten täysin sekasyöjä kaikkiruokainen. Ruisleipä ei ole ongelma, vaikka jopa siitä on sellainen tehty.

Mutta noin painonhallinnan (eli pysyvyyden) kannalta olen viimeiset kaksi vuotta itse tehnyt aika paljon töitä sen eteen, että saisin ohjeesta ja valmennuksesta mahdollisimman hyvän pysyvyyttä ajatellen. Tiedän, että ihan aloittaessa kaikki haluavat nopeasti vain ruokavalion ja monella on vahva usko siihen, että se riittää. “Haluan vaan, että joku sanoo mulle, mitä syödään”. No, sen meiltä saa, mutta minäpä tiedän, että ei se riitä.

Kaikkea uutta aloittaessa on toki 2-6 viikon kuherruskuukausi, jolloin jaksaa noudattaa ja mennä oppikirjan mukaan. Osalle se riittää ja uuteen, hyvään keventyneeseen olotilaan ihastuu niin paljon, että innostus kantaa pitkään ja joskus loputtomiin. Se on ihanaa!

Mutta sitten on toiset, joilla kuherruskuukausi loppuu lyhyeen ja lyödään hanskat tiskiin kokonaan. Että “en pystynyt noudattamaan, epäonnistuin, lopetan ja nyt syön kuin hevonen”. Minulle tämä jengi on tärkein. Eli että saisin maaliin ja kaaliin sen tosiasian, että mikään ei kaadu mihinkään, ei tarvitse syyllistyä, ei ole kiire. Että muutos vie oikeasti usein paljon aikaa ja se vaatii ajatustyötä, itsetuntemusta ja että onnistumiseen tarvitaan paljon muitakin työkaluja, kuin se itse ruokavalio.

Siksi meillä alkaa heti toisella viikolla teemat: pidän luentoja tapojen muuttamisesta, tunnesyömisestä, haastavista elämäntilanteista, priorisoinnista, stressin ja unen merkityksestä painonpudotukseen. Nämä eivät yleensä kiinnosta alkuvaiheessa yhtään ketään, mutta valmennuksen edetessä alkaakin kiinnostaa. Ja hyvä niin: harva hoksaa esimerkiksi tapojen merkitystä. Sitä, miten piintyneitä ja rakkaita omat tavat voivat olla. Ja että vaikka ne eivät ole suoranaisesti väärin, niin niiden muuttaminen on silti ihan ytimessä painonpudotusta ajatellen. Että jos haluaa laihtua pysyvästi, niin valitettavasti ei vaan VOI totutusti vetää nachopeltiä joka perjantai ja muutenkaan herkutella samaan malliin koko ajan. Jostain on luovuttava, eikä ratkaisu ole se että viikonloput vedetään pellossa ja “maanantaina sitten ruotuun”.

Nämä pysyvät muutokset on oikeasti tosi ikäviä asioita, koska itselle todella rakkaista tavoista on vaan pakko luopua. Jos haluaa pysyvän lopputuloksen, niin paluuta vanhaan ei yksinkertaisesti ole. Ja sen kertominen tuntuu itsestäkin aina tosi kurjalta. Inhoan ehdottaa “happihyppelyä” ihmiselle, joka haluaisi katsoa Netflixiä suklaalevyn kanssa, koska tiedän ihan hyvin miten paskalta se kuulostaa. Mutta samalla kaikki tietävät, että se kävelylenkki on ainoa viisas ratkaisu – ja josta kyllä kiittää itseään sen tehtyään. Silti se joka siihen painostaa, on ärsyttävä ilonpilaaja. 😀

Nyt syksyllä pidin ensimmäisen kerran livelähetyksiä näistä aiheista ja ryhmässä kyllä niistä kovasti kiiteltiin. Uskon vahvasti siihen, että ajattelun muutos on ydin kaikkeen muuhun muutokseen.

Menipäs tämä pitkäksi! Mutta – tarkoitus oli kertoa siitä, että myös verkkovalmennus voi olla hyvä, ja että kaikki äyskijät voisivat ensin tutustua tarkemmin olemassaolevaan tarjontaan ja ehkä sitten myös miettiä, millaista palvelua itse olisivat valmiina tarjoamaan esim. 79 € hintaan. Ympärivuorokautista kysymys-vastaus-palvelua ehkä? Koska vain tämä paheksuttu digi mahdollistaa myös sen.

Vaikka nyt onkin se “ihmedieettien kultakausi”, niin osa palveluista voi ihan oikeasti olla – ja onkin – hyviä. Ja mitä enemmän näitä valmennuksia tulee, sitä paremmaksi laatu muuttuu: kilpailu pakottaa jokaisen yrittäjän tekemään omasta palvelustaan aina vaan paremman. Että ehkä voi rauhoittua sen ihmedieettien vastustuksen kanssa.

Kyllä me ollaan siitä kaalikeitosta päästy jo eteenpäin.

***

PS. Alku starttaa 14.1 ja Puren valmennukset jo 7.1!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *