Kahvakuulaurheilu

Kahvakuulaharjoittelu: välineistä

Kirjoittamiani kahvakuula-artikkeleita löytyy täältä. Kaikkia en ole päivittänyt enkä sinne koonnut, mutta kuitenkin. Lehtijuttuja ja vanhoja artikkeleita löytyy myös täältä.

Pari perusasiaa kahvakuulaharjoitteluun liittyen.

Kahvakuula
Suosittelen kisamallisia kuulia market-malliston sijaan. Sekä kahva että iso pallo-osa asettuvat käteen juuri oikeisiin kohtiin, kun taas kaiken muun muotoiset kuulat on varsin epämiellyttäviä esim. räkkiasennossa tai ylipäätään ranteille.

Kun kuulat on kooltaan samanlaiset, tekniikkaa ja kuulan paikkaa ei tarvitse muutella kuulakoon kasvaessa.

Kisamallin kuulat on tällaisia:
IMG_3588
Turistikuulat ja tiivitaavi-kuulat voi olla mitä vaan näiden kahden väliltä (kuvassa 4 kg ja 50 kg). Marketeissa on myynnissä myös muovisia, kumisia, kankaisia ja niin edelleen, mutta jos aiot suhtautua harjoitteluun edes puolivakavasti – ja varsinkin jos aikeissa on kehittyä nostamisessa – suosittelen panostamaan malliin.

Kolmiokahvalla voi aina tehdä heilautuksia, mutta siihen se melkein jääkin.
kuulat
Lattia

Paras alusta on kovapohjainen, eli esimerkiksi painonnostolava. Kova kumimatto tai mikä tahansa muu kova alusta toimii myös. Pääasia, että alusta ei ole pehmeää, kuten tatami. Tämä mm. siksi, että pehmeästä pohjasta ei voi ponnistaa.

Kello
Tarvitset harjoitukseen myös kellon. Se voi olla digitaalinen ajastin (munakello), joita saa esim. Biltemasta.
kello
Tai old skool -viisarikello.
IMG_3216
Käytän kurssilla viisarikelloja, niistä katsotaan paitsi harjoituksen kesto, myös tekemisen tahti. Jokainen katsoo itse oman tahtinsa, kuvassa porukka jaettu kolmeen ryhmään ja jokaiselle ryhmälle yksi kello.
kuulakurssi2
Kengät

Samasta syystä kuin suosittelen lattiaa, suosittelen kovapohjaisia kenkiä (kuten painonnostokenkiä) on parhaat. Eivät pakolliset, mutta paksupohjaiset lenkkarit sen sijaan huonoimmat. Myöskään paljasjalkatossuja tai muita masai-kenkiä en suosittele.

Alussa tavalliset sisäliikuntakengät toimivat hyvin, mutta heti kun harjoittelussa edetään työntöihin tai haluat nostaa painavampaa kuulaa, suosittelen oikeita kenkiä. Ero harjoittelussa on tuntuva.
IMG_3201
Olen kävellyt kuvan vintage-painonnostokengillä mm. Manhattanilla ja Itäharjun Alkossa.

Rannesuojat
Ei pakolliset, mutta varsinkin alussa käytännölliset, useimmat käyttävät aina. Mustelmia ei ole tarkoitus tulla eikä suojien tarkoitus ole niiltä suojata, vaan yksinkertaisesti: jos ei ole tottunut painon ranteen ja käsivarren päällä, käden suojaaminen helpottaa.

Hieman tavallisia pidemmät rannesuojat käy hyvin, niitä saa urheilukaupoista. Itselläni on kursseilla ja koulutuksissa käytössä kuulaharjoitteluun tarkoitetut Kettleguard-suojat, joita IceChamber aina ystävällisesti lähettää.
IMG_3202
Itse käytän Kettleguardeja tai rannesiteitä (kuva v. 2009, vintage, mutta hyvä esimerkki rannesuojista).

ote
Magnesium
Suositeltavaa, ei pakollista alussa (eikä myöhemminkään, mutta suositeltavaa aina). Siisti tapa on isompi magnesium-astia, jonne kuula mahtuu sisään. Magnesium tulee yleensä kyseeseen silloin, kun sarjat pitenevät ja kuulakoko kasvaa.
IMG_3218

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *