Yleinen

Kahvakuulatekemisen ABC, termit.

Kahvakuula on suosittu ja sillä voi tehdä mitä vaan. Samalla kun tämä on sen vahvuus, se on selkeästi myös hämmentävä tekijä. En tarkoita, että pitäisi tietää mitä koulukuntaa edustaa, vaan sitä että on helpompi saada mitä tilaa, kun tietää mitä tilaa. Minun erikoisosaamistani ovat kohdat yksi ja kaksi.

Kuva: Jarmo Katila

Tässä hieman termistöä:

Kahvakuulaurheilu (Kettlebell Sport, Girevoy Sport)

Tämä on urheilulaji. Kahvakuulakuulaurheilu on virallisesti Suomen Painonnostoliiton alaista toimintaa. Urheilulajissa on säännöt, siinä on määritelty painot, liikkeet, kilpailuaika, painoluokat. Liikkeet, joita kisoissa toistetaan, ovat työntö ja tempaus sekä rinnalleveto ja työntö. Aikaa on 10 minuuttia, ja kuka nostaa siinä ajassa eniten hyväksyttyjä toistoja, voittaa. Tässä lyhyesti. Ja tässä Suomen tuloksia ja kisoja.

Kahvakuulan nostaminen (kettlebell lifting)

Tätä voisi jo verrata painonnostoon (weightlifting). Väline ja tekniikka ovat erilaiset, mutta tavoite on periaatteessa sama: nostaa paino pään päälle mahdollisimman hyvällä tekniikalla ja taloudellisesti. Painonnostossa tavoitellaan yhtä, mahdollisimman raskasta toistoa, mutta koska kahvakuula on kevyehkö, me tavoittelemme sen sijaan mahdollisimman monta toistoa. Ei ole järkevää tehdä kevyellä vain vähän.

Kahvakuulan nostaminen on kokonaisuus, joka ei sisällä ”vain kisaliikkeitä”, vaan kokonaisuus kattaa myös oheisliikkeet ja tietynlaiset tekniikat. On perusteltu syy sille, miksi asiat tehdään kuten ne tehdään. Niin kuin painonnostossa, myös kahvakuulan nostamisessa halutaan liikuttaa painoa ylöspäin. Teemme esim. heilautuksen tietyllä tekniikalla, koska haluamme  kuulan ylös; heilautus on tempauksen apuliike.

Kaikkea ei tarvitse tehdä samalla painolla, vaan käytössä voi olla myös raskaita kahvakuulia. Hyvä tekniikka mahdollistaa paljon: esimerkiksi minun on helpompi tehdä 28 kg kuulalla 10 yhden käden työntöä, kuin 56 kg levytangolla yksi työntö (en ole kokeillut). Kahvakuulatekniikat ja yhdellä kädellä tekeminen on helpompaa, ja siten harjoittelu aika palkitsevaa ja tehokasta monella tavalla.

Kahvakuulan nostaminen ei vielä liity kilpailemiseen. Se on hyvä kokonaisuus myös kuntoilijalle tai eri lajien urheilijoille oheisharjoitteluksi. Kuntoilijan ei tarvitse hioa tekniikkaa loppuun saakka, eikä tavoitella yhtä pitkiä sarjoja, mutta samat lainalaisuudet pätevät.

Tehtävät liikkeet ovat isoja, koko kehon liikkeitä. Oikeanlaisella tekniikalla näitä voidaan tehdä poikkeuksellisen pitkinä sarjoina, menemättä kuitenkaan vielä itse urheilulajin ytimeen. Nostaminen ei siten tarkoita kilpaurheilua, vaikka kilpaurheilu onkin nostamista.

Esimerkiksi WKC Fitness Trainer -ohjaajakoulutus on juuri tätä. Se on kahvakuulaurheilua, kahvakuulan nostaminen tuotuna kuntoilijalle tai harrastajalle selkeänä kokonaisuutena. Perusliikkeitä tehdessä harjoittelussa on selvä progressio monellakin tavalla. Tekniikka mahdollistaa sen, ettei harjoittelun heikko lenkki ole esimerkiksi ote. On turhauttavaa ja turhaa, jos ei voi tehdä ’enempää rinnallevetoja’ siksi, että käsi pettää. Tämä, eli selkeä kehittymisen ja sen seurannan mahdollisuus, erottaa kahvakuulan nostamisen ns. kahvakuulaharjoittelusta tai kahvakuulailusta esim. ryhmäliikuntana.

Kahvakuulaharjoittelu (kettlebell training)

Tätä on vaikea määritellä, koska se voi tarkoittaa mitä vaan kahvakuulalla tehtävää asiaa. Termi on yhtä ympäripyöreä kuin salilla käyminen. Tämä on silti varmasti tehokasta ja hyvä tapa harjoitella.

Kahvakuula on paino, jota voi käyttää lisäpainona vatsalihasliikkeisiin tai kyykkyihin, pyörityksiin tai tehdä tempausta ja työntöä. Ohjatuilta tunneilta, lehdistä ja netistä löytyy lukuisia erilaisia ‘kahvakuulaliikkeitä’ askelkyykyistä punnerruksiin ja erilaisiin pyörityksiin. Näitä on aivan hyvä tehdä. Jos teet, harjoittelussa pätevät lähinnä tavalliset turvallisen liikkumisen lainalaisuudet. Älä nosta selkä pyöreänä, älä pudota sitä päähän ja niin edelleen. Ei voida sanoa, miten päin kuula on ”oikein” kädessä, kun tehdään istumaannousuja tai vatsakiertoa.

Kahvakuulailu
Hmm. Levytankoilu?

Harva sekoittaa voimanostoa ja bodypumpia keskenään, vaikka molemmissa käytetäänkin tankoa. You get the point.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *