Alku

Laihduttajan tarkistuslista

No niin, tammikuu! Eli se aika vuodesta, kun miljoona suomalaista aikoo laihtua ja aloittaa uuden elämän. Seuraavat kaksi viikkoa kaikissa Facebook-statuksissa on merkitty ”kinkunsulatusta -paikassa Elixia” – ja viimeistään helmikuun puolella se jo unohtuukin.

Dieettejä, ohjeita ja tuotteita tulvii kaikkialla. Ennen kuin aloitat, tässä muistilista, jonka avulla voit välttää epäonnistumisen (ja onnistua).

En halua kuulostaa negatiiviselta, mutta kokosin tähän kaikki tyypilliset asiat, joita suurin osa on jo kokeillutkin (ja joihin tullee kompastuttua vuosi toisensa jälkeen), tietysti ilman pysyviä tuloksia.

Olennaisin pointti lienee se, että jos dieetit oikeasti toimisivat, et olisi tänä vuonna – tai joka vuosi – samalla asialla ja lupaamassa samaa laihtumista kuin viime vuonnakin?

Kun valitset dieetin, tutki nämä asiat:

1. Onko kyseessä kuuri vai mahdollinen elämäntapa? Kuurit on aina tarkoitettu väliaikaisiksi: muista, että jos laihdutkin kuurin aikana, tullet lihomaan takaisin heti kun se loppuu. Eli jos et voi pitää ohjeesta kiinni, kilojen palaaminen on täysin luonnollista ja väistämätöntä. Usein jopa lähtöpainoa enemmän?

2. Onko ruokavalio sellainen, jota voit kuvitella noudattavasi myöhemminkin? Eli: voitko syödä kaalikeittoa esimerkiksi helmikuun loppuun saakka, puoli vuotta tai loppuelämäsi? Voitko olla lentoemäntädieetillä tammikuusta kesäkuuhun? Haluatko syödä pussikeittoa tästä ikuisuuteen? Jos vastaus on ei, sanoisin että älä edes aloita koko hommaa.

3. Onko ruokavalio sellainen, joka tukee terveyttä ja hyvinvointia? Pitäisi olla. Jos valitset liian tiukan tai rajoitetun dieetin, voit olla lähes varma että se vaikuttaa negatiivisesti mm. nukkumiseen, vireystasoon ja vatsan toimintaan. Jos laihtumisen hinta on huono olo ja unettomuus, kannattaako se? Tuntuuko se sen arvoiselta?

4. Onko ohjeessa paljon ateriankorvikkeita ja muita tuotteita? Jos dieetti perustuu mihinkään muuhun kuin ruokaan, hälytyskellojen pitäisi soida. Ei ole järkevää poistaa ruokavaliosta ensin oikea ravinto, ja sen jälkeen paikata sitä erilaisilla tuotteilla.

Tämä mallihan voisi perustua vaikkapa siihen, että liian rajoitettu dieetti saattaa aiheuttaa puutostiloja, jonka paikkaamiseksi myydään tuotteita. Että ensin ruokavaliosta poistetaan kaikki tärkeä, joten niitä on pakko ostaa purkissa. Ei kuulosta kovin reilulta tai fiksulta, eihän?

5. Perustuuko laihtuminen / kuuri kovaan treeniin ja liikuntaan? Vältä myös tätä mallia. Vaikka liikunta on terveyden kannalta supertärkeää, varsinaiseen laihtumiseen sitä ei tarvita. Painonhallinnassa ruokavalion merkitys on varmaankin jotain 90% luokkaa. Liikunta on suositeltavaa, mutta jos ruokavalio ei ole kunnossa, treenillä sitä ei voi paikata.

6. Pitääkö laihtumisen eteen sinnitellä, kärsiä ja kitua? Tarvitaanko onnistumiseen valtavasti itsekuria ja tahdonvoimaa? Jos dieetti on sellainen, että sitä ei hyvillä mielin voi noudattaa, mitä luulet, onko se pitkäikäinen?

Huomaa, että tahdonvoima ei laihduta. Oikeanlainen syöminen laihduttaa.

7. Monesko kerta? Mieti hetki, monettako kertaa olet tekemässä ja lupaamassa samaa asiaa? Aloititko laihdutuksen ja treenit myös viime vuoden tammikuussa? Jos aloitit, siitähän on jo vuosi. Eikö vuoden projektin jälkeen pitäisi olla nyt todella kovassa kunnossa?

Jos et ole, voisit olla. Miksi et olisi? Miksi et ole?

Ja jos olet laihduttanut vuoden, tai viisi vuotta, miksi et ole nyt hyvässä kunnossa, vaan jälleen samassa pisteessä? Mikä menee pieleen?

Ethän tee samaa virhettä tänä vuonna, paitsi jos haluat olla samassa tilanteessa myös 2016? 🙂

Muista, että laihtuminen ei oikeastaan voi perustua mihinkään muuhun kuin ruokaan, jota syöt. Jos sitä on liian vähän, et voi hyvin. Jos sitä on liikaa, et laihdu. Jos se ei ole terveellistä, miksi syödä sitä ollenkaan (ainakaan laihtumisen tai hyvinvoinnin nimissä)?

Entä jos kokeilisit dieettien ja kitumisen sijaan jotain uutta, jotain aivan muuta? Syömistä ja hyvää oloa. 

Helpoin ja fiksuin tapa laihtua on yksinkertaisesti syödä oikein. Päivänselvää: mitä muutakaan se voisi olla?

Jos haluat terveelliseen ravintoon perustuvan mallin, sellaisen joka laihduttaa ja parantaa muutakin olotilaa: mm. ihon ja vatsan kuntoa, vireystasoa ja unen laatua, tule mukaan tähän: alku.fi.

8 thoughts on “Laihduttajan tarkistuslista

  1. Moi, onnistuuko alku-dieetin noudattaminen helposti myös, vaikkei asuisikaan kyseisellä hetkellä Suomessa vaan toisessa pohjoismaassa?

  2. Heipat! Onnistuuko Alku kilpirauhasvammaiselle, syksyllä lääkityksen vajaatoimintaa saaneelle vai sekoittaako kropan (niin kuin teki eräs nimeltä mainitsemattoman valtakunnan johtavan verkkovalmennus) ? Ei viittisi ottaa riskiä ja sekoittaa taas pakkaa liikaa, mutta paino pitäisi saada kuriin.

  3. Elina, sopii se ja tätä on paljon kysyttykin. Tässä Samin suora vastaus (täältä http://alku.fi/faq/)

    ”Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen sairaus, oikean lääkityksen ja ruokavalion löytäminen ei aina ole yksinkertaista.

    Riippuen potilaan lähtötilanteesta, Alku voi olla erittäin toimiva ruokavaliomalli. Alku ei ole tiukka laihdutuskuuri – se perustuuu täysin puhtaaseen, prosessoimattomaan ruokaan. Makroravinteet (hiilihydraatit, proteiinit, rasvat) ovat järkevässä tasapainossa, mitään ei korosteta toisen kustannuksella.

    Alku ei kuitenkaan ole henkilökohtainen valmennus, eikä siinä voida perehtyä jokaisen asiakkaan yksilölliseen tilanteeseen. Jos oikea tasapaino hoidossa on edelleen saavuttamatta (paino esimerkiksi nousee edelleen), osaava henkilökohtainen valmennus, tai osaavaan lääkärin apu, on parempi vaihtoehto.

    Kilpirauhasen toiminnan ongelmissa suosittelemme osaavan funktionaaliseen lääketieteeseen perehtyneen lääkärin apua. Esimerkiksi erilaiset ravitsemustilan analyysit (mm. hivenainemittaukset) ja tiettyjen ruoka-aineiden eliminoiminen voivat auttaa ongelman ratkaisussa.”

  4. Jos ruokavalio on kokonaan maidoton, mistä kalsiumit? Ymmärsin jostain kommentista, että heraa…eikö siinä juuri lähestytä sitä mistä varoitat, että siivotaan ”normaali” ruoka pöydästä ja korvataan se jollain…hmmm?

    Luin Samin sivuilta vähän sieltä ja täältä, suositteli mm. manukkahunajaa, punaista palmuöljyä… kovin eksoottiselta kuulostaa. Mikä vika kotimaisessa hunajassa? Suosin aina kun mahdollista lähiruokaa, itse poimittuja mustikoita jne…

  5. Tarkoittaako tämä, että laihtuminen onnistuu muka ilman kalorivajetta? Koska luulin, että laihtuminen on matikkaan perustuva juttu. Jos syöt vähemmän kuin kulutat, laihdut. Itse parhaillaan laihdutan, noin 500kcal miinuksella ja nälkä vaivaa aika paljon ja rankkaa on. Väitätkö muka, että laihtua voi ilman tätä oloa?

  6. Eeva, kiitos viestistäsi!

    Proteiinin lisääminen heraproteiinilla ei tarkoita sitä, että proteiinin lähteet ensin poistettaisiin ruokavaliosta ja sitten lisättäisiin jauheilla, vaan juuri päinvastoin. Kyseessä on yksi vaihtoehtoinen ateria, johon laadukas heraproteiini on hyvä ja toimiva lisä. Tottakai mikä tahansa ”oikea ruoka” käy yhtä hyvin.

    Sen käyttö ei ole mitenkään pakollista, mutta heraproteiini on kätevä tapa tehdä vaikkapa marjapirtelöstä kokonainen ateria. Emme siis suosittele ateriankorvikkeita, vaan nimenomaan sitä, että jokaisessa ateriassa olisi kaikki tarvittava. Ja mikäpä sen parempi, kuin vaikkapa pirtelö, joka sisältää reilusti kotimaisia marjoja, hyviä rasvoja ja proteiinia.

    Suosittelemme ehdottomasti syömään nimenomaan ruokaa – ei siis ateriankorvikkeita – ja heraproteiini on yksi hyvä ateria (siinä missä rahkakin, jos kohta vielä parempi).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *