Alku

Mihin Alku-valmennuksen tehokkuus perustuu?

Alkua pidetään tehokkaana tapana pudottaa painoa, ja onhan se sitäkin. Monilla kilot karisevat aluksi ihan hurjaa vauhtia, mikä saattaa yllättää erityisesti siksi, että ruokaa on kuitenkin aika paljon. Nälässä ei tarvitse kärvistellä. Osa aluksi jopa yllättyy ruoan määrästä.

Asiakaspalautteet kertovat aina eniten. Olipa se -30 kg, -18 kg, tai -5 kg (tiedättekö, ne ns. ikuiset viimeiset viisi kiloa), niin yleisin yhdistävä tekijä on, että “kävipä se helpon tuntuisesti” ja kyllä – peräti pysyvästi. 🙂 Kurkkaa tästä lisää.

Toisaalta taas ohjeistus on rakennettu ennen kaikkea terveelliseksi ja tasapainoiseksi – tämän tavoitteena on se, että saavutetut tulokset (= painonpudotus) olisi helppo myös säilyttää. Olemme tehneet materiaalit sellaisiksi, että sekä niistä, että ryhmästä voisi oppia fiksun ja tasapainoisen tavan paitsi syödä, myös suhtautua ruokaan (ja itseensä).

Näin saat hyvät eväät jatkoonkin ja loppuelämäksi, eikä vain meidän valmennuksen ajaksi. Kukaan tuskin haluaa kulkea printattu ruokavalio, saati sitten elintarvikevaaka mukana ikuisesti. Toivottavasti ei halua!

Olemme suunnitelleet ravintovalmentaja Jussi Jaurolan kanssa ohjeisiin ihan lautasmallin. Tämä toimii oivallisena apuna, kun kokoat ateriaa missä tahansa. Kotona, töissä, huoltoaseman buffetissa tai ravintolassa. Alku ei siis – tehokkuudestaan huolimatta – perustu magiaan, eikä edes gluteenittomuuteen (SIC!) vaan siihen, että ateriat koostetaan oikein.

Emme suosittele ehdottomuutta, eli jos mikään asia ei ole ns. rikki, niin ei sitä tarvitse silloin korjatakaan. Turhat rajoitukset eivät meistäkään ole järkeviä.

Mutta pidemmän päälle ratkaisu on nimenomaan tasapainon opettelu – Alku ei siis ole, harmi vaan, taikatemppu, mutta ehkä juuri siksi se toimiikin niin hyvin.

Varsinaisen painonpudotuksen kannalta oleellista on kokonaisuus. Kun lautasmalli täyttyy 3/4 kasviksilla tai marjoilla, ollaan jo saavutettu paljon! Myös järkevä ja riittävä proteiininsaanti on oleellista. Hyvin usein päivän ainoat proteiinit tulevat voileipien päälle asetelluista leikkeleistä tai työpaikkaruokalan kanaviillokista, joten lienee ihan selvää, että proteiinin määrä voi päivätasolla jäädä vähäiseksi.

Samaan aikaan hiilihydraattien määrä on usein tarpeettoman suuri (esimerkiksi liikkumattomalle toimistotyöläiselle voileivät, murot, pastat, pitkot ja pasteijat ovat yksinkertaisesti liikaa aktiivisuuteen nähden).

Kun nämä asiat käännetään kerralla ympäri, paremmiksi, muutos voi olla todella nopea: paino solahtaa alaspäin, turvotus häviää, energiataso nousee yllättävänkin korkealle.

Alku ei ole vähähiilihydraattinen malli, mutta suosittelemme, että hiilareita syötäisiin sopivassa suhteessa aktiivisuuteen nähden. Tästä meillä on hyvä rautalankaohje myös.

Tulosten nopeus riippuu tottakai lähtötilanteesta. 🙂 Mitä huonommin olet aiemmin syönyt, niin sitä nopeammin uusi malli alkaa “vaikuttaa”. Mitä enemmän on ylipainoa, sitä nopeammin se todennäköisesti lähtee putoamaan.

Kaiken taustalla on aina hyvä maku ja syömisen mielekkyys!

Voit koostaa omat ateriasi täysin sen mukaan, mistä tykkäät. Annamme pitkän listan vaihtoehtoja, joiden pohjalta voit suunnitella omat ruokasi monipuolisesti, mutta yksinkertaisesti. Ja mitään ei ole pakko syödä (tätä usein kysytään, että “onko pakko” sitä ja tätä, mutta ei tietenkään!).

Kyllä – voit syödä työpaikalla lounaan muiden kanssa, jos koostat aterian edes “sinne päin”.
Kyllä – voit myös herkutella. Jos syöt viikossa vaikkapa 28 ateriaa (eli 4 ateriaa päivässä), niin 2-3 viikottaista ateriaa voi olla rennommallakin otteella koottuja.

Tällöin noudatat 90/10-mallia, eli kunhan 90% aterioista on fiksuja, niin sekaan mahtuu muutakin. Ja pidemmän päälle arjessa 80/20-malli on hyvin toimiva. 🙂

Kyllä – koko perhe voi syödä samaa ruokaa, ja varmasti hyötyä siitä. Kenellekään ei ole haitaksi, että syö enemmän kasviksia ja vähemmän nuggetteja.

Tällaisin eväin Alkuun starttaillaan! Jos haluat tulla mukaan opettelemaan uutta, terveellistä ruokavaliota, pudottaa painoa ja voida kaikin puolin paremmin, tule ihmeessä mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *