Fiilistelyt

Entä jos lihas kasvaakin?

Oletteko huomanneet, miten tärkeää on jatkuvasti vakuuttaa ihmisiä (etenkin naisia) siitä, että lihakset eivät kasva. Aina kun mainitaan sana levytanko, sivulauseessa pitää rauhoitella että “ei, se ei tee sinusta isoa”.

Naiset houkutellaan salille ja samaan aikaan todetaan, että mikään ei sitten kasvata yhtään. Olen tehnyt samaa: vetänyt esiin lihaskortin ja sanonut, että kahvakuulaa nostamalla ei tule isoja lihaksia. Parhaiten toimii testokortti: naisella ei lihas kasva, se on mahdotonta kun ei ole testosteronia.

Että laitat nyt vaan painoja, mutta älä pelkää, sinun lihaksesi eivät tule kasvamaan. Ei tule voimaa, ei mitään minnekään. Älkää peljätkö.

Aihe tulee koko ajan vastaan jossain: Ai millaiset lihakset kahvakuulalla tulee? Isot, pienet, pitkät? WTF. Lehdet pauhaavat samaa. Liikunta-alalla on kai pakko. Porukka pitää ikäänkuin salakuljettaa salille ja valehdella, että mitään näkyvää ei tapahdu.

Voisiko selittelyn aika olla jo ohi? Haluan ajatella, että nyt voitaisiin jo ymmärtää, että painoharjoittelua parempaa lahjaa ei ihminen voi keholleen antaa. Sitä, tuleeko siitä isoksi tai tuleeko lihaksista banaanin vai bataatin malliset, on turha murehtia ainakaan pariin vuoteen.

Ja olisiko aika hyväksyä jo sekin, että kyllä – lihakset saattavat niitä harjoittaessa kasvaa. Voima on terveellistä. Sen puute on vaarallista. Ehkä ihmisen pitäisikin olla paljon voimakkaampi:

“Fifty years ago, if a fellow physical culturist wanted to know how strong you were, the question would have been, “How much can you press?” It was reckoned that a man should have been able to press his bodyweight. Since not many women had at that time figured out that they weren’t going to get big ol’ ugly muscles from lifting weights, these ancient people would probably not have known that a woman should be able to press 2/3 of her bodyweight.”
Mark Rippetoe: Strong Enough?

Naisen punnertaa 2/3 kehonpainostaan? Kasvaakohan sitä tähdätessä lihakset? Olisiko se kamalaa?

Vedetäänkö kaikki kortit takaisin, ja todetaan että painoharjoittelu kasvattaa jokaisesta ihmisestä ja etenkin naisesta aivan JÄR-KYT-TÄ-VÄN lihaskimpun?

Voima tarttuu kuin sukupuolitauti, selkä levenee 30 cm sekä pysty- että vaakasuunnassa heti. Lihakset kasvavat niin isoiksi, että alat itsekin pelätä itseäsi. Aivan kuten shetlanninponista tulee pystysoutamalla yön aikana yksisarvinen.

Mutta ei. Mieluummin ei. Ei kiitos. Ei lihaksia. Missä on jumppamatto? Haluan maata paikallani ettei lihakset vaan kasva. Jotain pientä niska-selkää ja mukavaa kiinteytymistä.

Mietitään lisää.

Eli kasvaako se lihas nyt vai eikö se kasva? Kyllä. Ei. Ehkä. Ei välttämättä. Joillain enemmän. Toisilla ei sitten millään.

Vaikka lihaskasvu ei olisi edes tavoitteena, eikö ole vähintään kummallista, jos keho ei reagoi tekemiseen mitenkään? Jos mitään näkyvää ei tapahdu (voimataso nouse tai lihas kasva), tehdään varmaan jotain väärin, liian vähän, liian kevyesti tai ei tehdä mitään.

Kaikilla on täysi oikeus olla nostamatta mitään nilkkasukkaa painavampaa, mutta päätin, että en enää käytä aikaani vakuutteluun. Jos voima tai fyysinen kehitys on niin vastenmielinen ajatus, että se pitää piilottaa kuin vitamiini vauvan puuroon, olen väärä henkilö auttamaan. Jos ei kiinnosta, ei kiinnosta.

Jokainen, joka on joskus käynyt salilla tekemässä muutakin kuin juomassa fat burneria, tietää saman kuin Hertta:

Aihetta liipaten:
Suorituskyvystä: kehitä, älä kuihduta.
Tavoitteet ja todellisuus.
Muijat Huvikumpuun painoja nostamaan!
Jussi Riekki: Harhaluuloja hyvinvoinnista: osa I 

26 thoughts on “Entä jos lihas kasvaakin?

 1. Niin joidenkin “miestenkin” mielestä on jopa pelottavaa jos nainen on vahva ja jos vielä näkyy lihaksia… huiiiiii!!!! (varsinkin jos niitä ei näy itse peiliin katsottaessa). 😉 Olen samaa mieltä, että VOIMA ON HYVÄKSI!!!!

 2. Taas tulee,mutkan kautta,mieleeni kuusamossa kuulemani katsojan kommentti oikarisen villen ulkoisesta olemuksesta. Se olisi pitänyt saada nauhalle,soitettavaksi kaikille “kiinteytyjille”.

 3. ongelma lienee monen naisen kohdalla ihan yksinkertainen: raskailla painoilla harjoittelu ei ole kovin naisellista. nainen ei halua kuntosalillakaan menettää (varsinkaan muiden silmissä) piiruakaan naisellisuudestaan, ja siksi voimaharjoittelu on vähän arveluttavaa… joku voi luulla vaikka lesboksi! olen kahvakuulaharjoittelun tuloksena saanut jonkinlaiset hartia- ja hauislihakset, joista itse olen ihan ylpeä, mutta käsivarteni ovat kyllä kirvoittaneet ihmisistä myös ei-niin-mairittelevia kommentteja.
  voimaharjoittelua on turha aloittaa, ellei halua voimakkaaksi! kun se riski kuitenkin aina on olemassa… ;D

 4. Teija, kyllä mä ton ymmärrän. Ihan sama logiikka kuin miesten kanssa, jotka ei voi kastella kukkasia koska “se ei ole miehekästä”.

  Osin tässä lienee edelleen syynä tiedon puute (josta ei sinällään voi ketään alkaa parjaamaan, mutta myös valistajan aika on osaltani ohi, heh).

  Jokainen nainen halunnee pakarat? Ja niitä ns. muotoja? Päästään aina vaan saman ristiriitaan, että nämä pitäisi saada, mutta niitä ei missään tapauksessa voida alkaa tekemään.

 5. Eikä esim. mun tavoite ole missään määrin kasvattaa lihaksia, mutta tykkään paljon voimaharjoittelusta, joten sillä mennään mitä tulee.

  Eikä se kyllä lihasmassa ole, mikä ihmisestä ison tekee, vaan ihan vaan vanha kunnon rasva siinä reunimmaisena. Sitä voi syödä itsensä aika jättiläiseksi, mutta harjoittelemalla sama ei kyllä onnistu.

 6. väänsin eilen kättä ukon kanssa ja ei sen hyvin käynyt ja sitä vähän v…..i mut kai sen ylpeys kestää t. voimanainen
  mulla on pehmoset lihakset vielä, en reenaa kuin joskus, eikä ukkonikaan, vois taas aloittaa kuulailussa aktiivisemman kauden, olen pahoillani miehet olen voimanainen ja ylpeä siitä 🙂 yhden kuntotestin siinä puristusvoimatestissä testaaja häkeltyi tuloksesta, oli päivän kovin naisilla ja populaa kyllä riitti. On ollu paljon apuakin voimista, joskus joutuu ihan konkreetisiin tilanteisiin nostaan pyörätuolipotilaita kadulla takaisin ajopeleihinsä, renkaiden vaihto autoon käy varikkovauhtia eikä kauppakassit paina koskaan 🙂 voima olkoon kanssanne:)

 7. Moi Kukkanen, toivottavasti sulla oli IHQULA joulu! 😀 Kiva taas palata arkeen ja lukea ajatuksiasi. Yhdyn niihin. Varsinkin havahtumiseen, eläinkäsitteeseen ja lihaksiin. Mulla kasvaa lihas ja se on jees. Haluaisin kyllä seuraavaksi oppia nostamaan painavia asioita for real! 😀 Pus.

 8. Hyvä kirjoitus Kukka, olen itsekkin ihmetellyt samaa. Jotenkin kuitenkin se lihas on kauniimpi kuin läski..

 9. Tämähän on ikuisuusaihe. Kuulaharjoittelu yksistään ei paljon lihaa lisää, joten sitä on oikeasti turha pelätä. Käsite ‘skinny strong’ on itse asiassa aika veikeä. 🙂

  Mutta se mikä sieppaa, on tuon lihasasian vakavuus. Get real, mitä väliä?!

 10. Ja itse asiassa, kun sitten jotain lihasta ehkä mahdollisesti havaitsee kovan työn jälkeen, niin sitähän tahtoo oikeasti lisää. 🙂
  Mutta totta kuin kirkonrotta, ei niitä lihaksia ilmaiseksi mistään saa vahingossa.

 11. Tässä mun nykyselitys sille, miksi kannattaa harrastaa painoharjoittelua ja syödä riittävästi:

  Kun laihdutin painonvartijoissa kituuttaen 1000-1200 kcalilla/vrk ilman vastusharjoittelua 67-kiloiseksi vyötäröni oli 15 cm (kyllä, viisitoista senttimetriä) PAKSUMPI kuin silloin kun kiinteytin itseni Kutri kuntoon -vuoden ja sitä seuranneen Tehokiinteytys-jakson aikana syömällä 1800 kcal/vrk ja harjoittamalla vastusharjoittelua 67-kiloiseksi eli TÄSMÄLLEEN SAMAAN PAINOON.

  Eli haluatko olla mahdollisimman kevyt vai mahtua mahdollisimman pieniin vaatteisiin? Jos jälkimmäinen, ota puntit (tai kahvakuula) kauniiseen käteen.

 12. miten se voikin olla monille naisille iskostunut niin päähän, että jos käy salilla, ja nostaa enemmän kuin 3kg käsipainoilla jotain, niin seuraavana aamuna on pullahtanut mahottomat hauikset, ja reisilihakset jotka ei sovi shortseihin? ööö… NOT! 😀
  Itse olen kyllä huomannut kahvakuulan muokkaavan vartaloa varsin tehokkaasti, hyvä niin 🙂
  Ja ei, en usko lihaksieni juurikaan kasvaneen,mutta ainakin ne erottuvat selkeämmin, kun läski lihasten päältä alkaa kadota 🙂

 13. Riehun naisena salilla 4-5krt viikossa nostaen maasta enemmän kun kaikki salin ruipelot miehet yhteensä. Kyykkyä, rinnallevetoa, leuanvetoa,kahvakuulailua ym. perusliikkeitä+intervalliharjottelua niin että hiki lentää ja naama punasena nojaan seiniin reenin jälkeen ja sitten kun joululomalla lähden kotipuolessa ja vanhalla työpaikalla käymään niin porukka haukkuu, että oon laihtunu. Että se siitä pelätystä lihaskasvusta sitten 😀 Samaan aikaan nuoret ja vähän vanhemmatkin naiset jumppaa 3tuntia seitsemänä päivänä viikossa kaiken maailman bodypumpeissa ja bodyattackeissa ja näyttää vuodesta toiseen ihan samalta ja valittelevat ylimääräisiä makkaroitaan siellä täällä. Enää en jaksa valistaa ja tuputtaa heille kovaa painoharjoittelua, koska joka kerta vastaus on sama: “En halua isoja lihaksia”.

 14. Olipa hyvin kirjoitettu juttu 🙂 Se, että sanon ystävieni kuullen haluavani olla kiinteämpi ja voimakkaampi johtaa heti ihmettelyyn. He haluavat olla laihoja. Haluanko minä olla lihaskimppu? Ihan kuin ei olisi olemassa välimuotoja, joko on laiha tai joku himobodari.

 15. Kun ei ne lihakset vahingossa kasva miehillekään vaikka edellytykse olisi paremmat!

  Lisää voimaa vaan kaikille!

 16. Ammatissani törmään samaan asiaan liiankin usein. Mahtavasti kirjoitettu, asia on juurikin näin. Ihan vahingossa kukaan ei kaapiksi kasva ja todella, lihasten puute on suorastaan vaarallista. Aamen! 🙂

 17. Mä painaisin ilman painoharjoittelua alle 60 kiloa. 25 vuodessa tullut vain 10 kiloa lihasta ankaran harjoittelun tuloksena. Elo-joulukuussa pidän massakakautta ja joulun jälkeen alan tiputtelemaan höttöjä pois. Pystyn hävittämään parissa kuukaudessa jenkkakahvat pois, mutta on siinä lähtenyt varmasti lihastakin. Nyt olen ottanut maltillisemman dietin ja aloittanut myös säännöllisen kahvakuulailun. Paino on tippunut ihan ok, mutta vyötärön ympärys huomattavasti hitaammin. Olisiko niin, että keskivartalon voima (todettu) ja myös lihas olisi vahvistunut, ja se hämää mittaustulosta. Mulla on mieheksi luonnostaan todella kapea vyötärö eikä haittaa yhtään jos vahvistuu. Vatsoja ja alaselkää olen kuitenkin treenannut aina ihan ok. Mutta kyllä kuulien kanssa heiluminen on jämäköittänyt tuntumaa keskikropassa.

 18. Keskustelu on jokseenkin vanha mutta halusin silti omia ajatuksiani tähän rustailla. Itse kun olen ihan oikeasti niitä naisia joilla lihakset kasvaa todella herkästi. Johtunee korkeista testo arvoistani ja kovasta urheilusta joka alkoi jo 7vuotiaana. En pelkää lihaksia ja minusta lihakset ovat ihan kivat ja mielelläni näytän urheilulliselta. Tanssia enemmän tai vähemmän vakavissani harrastavana en kutenkaan haluaisi enää yhtään enempää massaa ja se on ihan oikeasti monesti todellinen ongelma, jos menen salille tai kahvakuulailemaan tai teen mitätahansa missä on mukana isoja painoja. Jos treenaan painoilla syön luonnostani enemmän = lihas kasvaa! En siis noudata mitään dieettejä, enkä edes halua noudattaa. Siksi erilaiset PT:t ym ohjaajat joilla olen käynyt saavat mieleni kiehumaan kun he aloittavat sen puheen, että ei tästä lihakset kasva. Tottakai ne kasvaa! Älkää puhuko kakkaa. Itsekin koulutettuna ja ihan oman kehoni tuntevana tiedän että ne kasvaa. Ohjaajien olisikin ihan oikeasti hyvä muistaa asiakkaidensa tavoitteet! Jos joku on jo lihaksikas ja sanoo ettei oikeasti halua enempää massaa niin pienemmät kuulat käsiin vaan. Tietysti naiset jotka haluavat kiinteytyä mutta eivät uskalla käyttää painoja lihasten pelossa ovat oma lukunsa mutta on meitäkin joille isot lihakset voisivat olla oikeasti ongelma. Oletteko muka nähneet kaapin kokoista tanssijaa?

  1. Ai niin. Kahvakuulaharjoittelulla – varsinkaan nostamisella – on kuitenkin aika hankala saada lihasta kasvamaan (eli jos lihaskasvu tai “massa” on tavoitteena, kahvakuulaharjoittelu on tuskin paras lajivalinta)

   Sarjapituudet kun on parhaimmillaan useita minuutteja (4-10) ja toistomäärät painavammallakin painolla helposti 100-150. Se ei varsinaisesti ole lihasta kasvattavaa harjoittelua se, eikä sellaiseksi tarkoitettukaan.

 19. Ninni, kiitos kommentista. Kasvaa kasvaa, niin minullakin, ja on tietysti olemassa piste jonka jälkeen ns. “saa riittää”. =)

  Kirjoitus oli aikoinaan suunnattu kuitenkin enemmän ns. valtavirran ajatuksia vastaan, perus-ihmiselle tai -naiselle. Mutta, tiedän oikein hyvin mitä tarkoitat.

 20. Niin tuttu ongelma ja niin hyvä kirjoitus! Jokainen joka vähänkin kattoo ittensä peilistä ja edes välillä on halunnut tehdä jotain fyysistä urheilusuoritusta kannattaa lukea tätä tekstiä. Ja olen niin monelle sanonut samaa mitä tuossa Hertan kirjoituksessa lukee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *