Finnish Kettlebell Club

Kahvakuula, nostaminen, Kettlebell Lifting

Perusteista ja termeistä

Niinkuin on painonnosto (Weightlifting), voimanosto (Powerlifting) on myös kahvakuulan nostaminen (Kettlebell Lifting). Tämä on monelle vielä hämärän peitossa, mutta kyllä siitä vielä iso juttu tulee (ks. Sitkeydestä I).

Olen viettänyt eilisenkin illan koneella (miten yllättävää) ja koonnut kahvakuulasta, nostamisesta ja treenaamisesta kirjoittamiani tekstejä. Hymyilyttävää, että olen vuodesta toiseen toistanut samaa asiaa – hieman eri näkökulmista.

Ydinasia on toistuvasti nostaminen. Vaikka en tämän blogin osalta pääse kovin kaukaiseen historiaan (est. 2010), on silti hieno huomata että olen onnistunut tiettyjen termien jalkauttamisessa.

Yksi on kahvakuulaurheilu.

Tiesin, että jos lajia halutaan kasvattaa, termin Girevoy Sport kanssa tulisi ongelmia.

Olen ollut aika paljon esillä lehdissä, radiossa ja telkkarissa, ja näissä termien rajoittuneisuus ja hankaluus tulee aina vastaan. Toimittajia on turha kiusata termillä Girevoy Sport. Edessä olisi kuitenkin monta muutakin kysymystä avattavana: Miten kahvakuulalla kisataan? Onko siinä koreografia? Oletko voimakas?

Päädyin ottamaan mallia Amerikasta (Kettlebell Sport) ja aloin käyttää termiä kahvakuulaurheilu Girevoy Sportin sijaan. Se helpotti paitsi omaa työtäni, myös toimittajien. Suomennoksesta tulee ainakin selville se, että jotain tehdään kahvakuulalla.

Toki tästä oltiin montaa mieltä lajin sisällä – esimerkiksi suomalaisiin arvokisamitaleihin kaiverrettiin venäläistä termistöä: Girevoy Sport. No, perinteet kunniaan.

****

Toinen termi on nostaminen. 

Minusta oli hankalaa, että oli olemassa vain ympäripyöreä kahvakuulaharjoittelu ja Girevoy Sport, eikä mitään siitä välistä. Kärjistettynä: tuo antoi sen vaikutelman, että tavallisen ihmisen vaihtoehdot harjoitteluun on vain:

1. ohjattu, määrittelemätön kahvakuulailu tai
2. kilpaileminen.

Joten, toinen termi, jonka otin käyttöön amerikkalaisilta, on nostaminen (Kettlebell Lifting). Tarvitsin sanoja, jotka erottaisivat määrittelemättömän kahvakuulailun siitä, mitä “me teemme”.

(Nyt tietysti lienee hyvä huomauttaa, että en kuvittele keksineeni itse “nostamista”)

Mutta halusin, että Lidl-kuulailun ohella tavallisellekin ihmiselle olisi tarjolla myös vakavasti otettava vaihtoehto (kahvakuulailuhan ei yleensä näyttäydy kovin vakavasti otettavana harjoitteluna). Erittäin tärkeässä osassa ON termistö ja se, miten asioista kerrotaan.

Täällä vanha kirjoitus: Kahvakuulatekemisen ABC, termit.

Toki joskus vieläkin tulee vastaan tämä “Kukka opettaa vaan geeässää”, mutta sehän ei pidä paikkaansa. Opetan nostamista ja tekniikoita, jotka opittuaan treenaaja saa itse valita, jatkaako tekemistä kuntosalilla vai kisalavalla.

Myöskään ns. kahvakuula-erikoisliikkeiden tekeminen ei liity asiaan mitenkään. Vastakkainasettelua ei ole – eivätkä nostaminen tai “muu kahvakuulailu” poissulje toisiaan.

Perustekniikka on kaikille sama.

9 thoughts on “Kahvakuula, nostaminen, Kettlebell Lifting

 1. Kyllä niissä viime vuonna lajia varten suunnitelluissa SM-mitaleissa lukee ihan “kahvakuulaurheilu”. Verkkareissa on tekstinä Girevoy Sport, mutta niitä on tarkoitus käyttääkin lähinnä ulkomaille suuntautuvissa arvokisoissa joissa lajia ihtiään ei tarvi erikseen selitellä.

 2. Eveliina juu, tämä koskikin ensimmäisiä arvokisoja 2009. Enkä tietenkään sano, että termissä Girevoy Sport olisi mitään “väärää”, olen yhtä lailla teettänyt 350 hihamerkkiä tekstillä Girevoy Sport Finland (jotka juuri löysin laatikosta).

 3. Itse asiassa taidan muistaa jopa dialogin. Katajainen sanoo, että “kahvakuulaurheilu kuulostaa tyhmältä” ja se oli siinä. 😀 Ehkä muistan väärin, toivottavasti en, koska tuo olisi hauska.

 4. Ai niin! Tällaiset vanhat kuviot vaan tulee mieleen aina välillä .. joskus olen kuullut että “helppo sun on sanoa, kun sulla on toi kahvakuulajuttu”.

  Niin.

 5. Mäkin olen kuullut tuota “onko teillä vaan geeässää?” Ai niinkuin mitä?

  Mutta joo, itse olen myös syyllistynyt tuohon hämmennyksen luomiseen eri termeillä kikkailemalla ja on hyvä että tuo kahvakuulaurheilu alkaa olla nyt normaali termi.

  Girya on tainnut jo kadota kokonaan 🙂

 6. send you my curs product provment os vehkastie9 82220 niittyl, joensuuu gymstic p.kokkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *