Harjoittelusta

Kahvakuulan nostaminen ja “rentous”.

Listasin juuri nostamisen yleisiä ongelmakohtia, jossa päällimmäisenä korostui rentous, hengitys ja lepoasentojen tärkeys. Perusasiat kuten ote, räkkiasento ja yläasento ovat tärkeitä:

– kuulan/kuulien pitää pysähtyä räkkiasentoon ja yläasentoon. Paino ei saa jäädä heilumaan pään päälle, vaan se tulee pysäyttää (vrt. heiluva levytanko).
– näissä asennoissa pitäisi pystyä lepäämään toistojen välissä

On hyvä osata suorittaa liikerata oikein, mutta jos haluaa tehdä paljon (vaikkapa 20-100 toistoa), sarja on jo ajallisesti aika pitkä. Siten on ihan yhtä olennaista, mitä toistojen välissä tehdään.

Catherine Imesin Time to Relax on hyvä kirjoitus aiheesta.

“A hallmark trait of any good KB Lifter, or good athlete for that matter, is their ability to tense and relax their muscles at the right times. You can’t be fast when you are tense, but you also cannot be as strong when you are relaxed.”

Tästä IceChamberin Saran videosta huomaa hyvin sen, että kun energia ei mene hukkaan toistojen välissä, nostaminen todella näyttää helpolta ja kevyeltä. Pieniltä tuntuvilla yksityiskohdalla on valtava merkitys.

Jokaisen noston on oltava räjähtävä ja voimakas, mutta sen jälkeen pystyttävä pysähtymään ja hengittämään seuraavaa toistoa varten. Lepoasentojen tarkoitus on minimoida turha jännitys ja energiankulutus. Tässä tulee se ns. jännityksen ja rentouden vaihtelu.

Kolme asiaa korostuvat joka kerta: ote, räkkiasento ja yläasento.

We can partially relax under load, so to speak, in order to conserve energy. However, very specific things must happen in order for us to do this safely:

1. If the bell(s) are in the rack, the bell(s) must be aligned in the rack properly so that the skeletal system supports it.

2. It must sit in hand properly before the wrist can be opened. If it’s not securely positioned on the hip of the hand, one must never attempt to relax their wrist.

3. The bell(s) must be fixated and aligned properly overhead so that the skeleton supports the weight of the bell.


Pavlos Georgiadis teki leirillä mm. 145 työntöä 32-kiloisilla. Kuva Kreikan leiriltä viime huhtikuulta.

Tekniikkajutuissa on taustalla se, että mikäli harjoittelussa haluaa kehitystä (eli nostaa pidempään, enemmän toistoja, raskaammalla, nopeammin jne) – näihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kehitys ei siis tässä tapauksessa tarkoita vatsalihasten kehittymistä tai rasvan palamista, vaan nostamista itseään.

Itse ajattelen, että ei ole erikseen kunto- ja kisatekniikkaa. Painonnoston kohdalla asia ymmärretään yleensä paremmin. Harva salitempaaja ajattelee menevänsä kesällä Lontooseen, mutta ymmärtää silti että tekniikka ratkaisee siinä, kuinka hyvin tangon saa nostettua pään päälle tai ei saa.

Yllämainitut asiat on myös turvallisuusseikkoja:

“Imagine not locking out or fixating a heavy barbell as a matter of habit. What do you think will happen to your shoulder girdle over time? Yes, the kettlebell is sub-maximal compared to the typical loads used in O-lifting, but kettlebell lifts are executed with more repetitions in training and competition, and potentially more volume as you progress.”

Technique First by Steven Khuong, IceChamber

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *