Harjoittelusta

Kahvakuulaurheilu GS ja tuomaroinnista

Meillä oli Kreikassa myös WKC Judging Course, ja nyt olen paitsi yksi Suomen Painonnostoliiton virallisista tuomareista (ja tuomarikouluttajista), myös lisensoitu WKC Judge! Koulutus oli mielenkiintoinen, sillä sen vetivät Fedorenko ja Denisov. Kuvassa myös Filikidis.

Erityisesti Denisovin demonstraatiot hyvistä ja huonoista toistoista oli valaiseva. Oikeastaan se oli hauska, koska Denisov on .. no, hauska. Lukitus ja kuulan sekä kehon pysäyttäminen (lockout, fixation) on ehdotonta. Denisov kertoi, että venäläinen organisaatio (Russian Federation) ovat erityisen tarkka tässä. WKC on tarkka, mutta venäläiset olivat vaatineet että kuula pysähtyy ja pysyy kaksi sekuntia. En tiedä onko se vielä sääntö, mutta liian nopea pudotus aiheuttaa ehdottomasti hylätyn toiston. IUKL:lle riittää sekunti. Lukitus tarkoittaa sitä että paitsi kuula, myös keho; jalat ja kädet lukittuvat.

Muita organisaatioiden välisiä eroja löytyi mm. väliheilautuksista tempauksessa, mutta pääsääntöisesti säännöt ovat samat. Nostajan tehtävä on tietenkin selvittää kilpailun säännöt ja kunnioittaa niitä, olipa järjestävä taho mikä tahansa. Tuomarin tehtävä ei ole helppo: tarkoitus ei ole vain laskea toistoja, vaan tuomaroida ne. Hyväksyä tai hylätä. Joskus on vaan pakko sanoa “ei lasketa” – vaikka kuinka tulisi paha mieli jollekin.

Lisäksi olen sitä mieltä, että Suomessa taso kannattaa pitää tarkoituksellakin hyvänä ja tuomarilinja aika tiukkana. Se, että on uusi, ei saisi oikeuttaa huonoihin toistoihin. Etenkään, jos tietää hyvän ja huonon eron, ja kisoihin mennessä se pitäisi tietää. Tai kai sitä tietää, mitä on menossa tekemään, ja kysyy joltain. Vastaajia löytyy kyllä.

Tottakai on hyvä olla matalan kynnyksen kisoja, joissa ei olla niin pilkun päälle, mutta jos joskus mielii vaikkapa kansainvälisiin kisoihin, on syytä olla tarkkana laadun kanssa alusta saakka. Hyvää tekniikkaa ei tietenkään voi vaatia, mutta huonollakin tekniikalla saa hyväksyttyjä toistoja.

4 thoughts on “Kahvakuulaurheilu GS ja tuomaroinnista

  1. Musta meillä on ollut hyvä kriteeri kisoissa. Välillä kuulee murinaa,että se on tiukka,mutta yleensä murisija ei itse tee kunnon lukitusta !
    IGSF:n kisoissa lukitukset paljon lyhyempiä kuin IUKL:llä !
    2 sekuntia yläräkissä syö kyllä miestä ja naista !

  2. IGSF:n säännöt on tosiaan aika löyhät. Meillä onkin hyvä linja, oikeastaan paljon tiukempi kuin monessa muussa paikassa varmaankaan.

    Ja joo, 2 sek on pitkä aika ja syö kyllä kai hieman myös tulosta, vähentäähän se toistojen määrää väkisinkin. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *