Fiilistelyt

Meidän isä on kivikautisempi kuin teidän isä.

Eilinen Hesari uutisoi, miten Hiilihydraattien ja kevyttuotteiden kammo näkyy tuotekehityksessä. Vuoden 2012 terveellinen ostoskori on käytännössä jo täytetty. Kyllä, se tulee siltä samalta kivikautiselta mantereelta, jolta Five fingersit, superfoodit, paleo ja positiivinen ajattelukin tulevat.

Olisi lapsellista kuvitella, että ruoka muuttuu nyt terveellisemmäksi. Ei, se muuttuu muuten vaan. Kun yhtä poistetaan, toista on kuitenkin lisättävä – eihän se muuten ole myytävä tuote.

Juttelin ruokajutuista sattumalta vähän aikaa sitten Väinö Lestelän, CrossFit Helsingin perustajan kanssa. Keskustelussa tuli esiin pointti, jota jäin miettimään:

Hiilihydraattien syömisestä on tullut meille vastenmielistä ja vaikeaa.

Kyllä. Samalla tavalla vaikeaa, kuin rasvan syöminen oli kevyttuotteiden kulta-aikana. Ei oikein pysty, ellei sitä oikein perustele, että kun mä kuitenki treenaan ja jos sit lenkin vetäis illalla. Ettei kaurapuuro nyt vaan jää pullottamaan. Onhan se niin. 0 % rasvaa on nyt 0,01 % hiilaria.

Vielä muutama vuosi sitten oli yhteiskunnallisesti hyväksyttävää syödä pari palaa Realia juustolla ja leikkeleillä. Joskus jopa tavallista sokerijugurttia.

Nyt se ei käy päinsä, koska uuden maailmanjärjestyksen mukaan paitsi viljat, myös maitotuotteet ja teolliset lihatuotteet on bannattu.

En aio tänään olla mitään mieltä leivästä tai jugurtista. On silti mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi ylipainotilastot ja yleinen hyvinvointi muuttuvat, nyt kun meijerivoi on uusi musta.

Isä hei. Sulla on keliakia, laktoosi-intoleranssi ja nyt sun pitää ajatella että sä oot kivikaudella. Juhla Mokka ja ruispalat roskiin, syöt aamulla kookospähkinän, välipalaksi siemeniä ja illaksi käyt taistelemassa itsellesi luomusertifioidun pihvin. Vedät jalkaas varvassukat ja olet positiivinen.

Kirjoitin maaliskuussa tekstin Ei lisättyä sokeria eikä mummoja, kiitos. Eläkeläiset on etiketeissä edelleen, mutta se mitä myös lisätään, on rasva. Poistetaan hiilarit ja lisätään rasvaa. Einespaketit on täynnä kylmäpuristettua sitä ja tätä. On maksalaatikkoa macadamiaöljyllä ja hernekeittoa hampulla. Kellogg’sin paleoperhe tulee vielä, sanokaa mun sanoneen.

Jos saa nöyrästi pyytää, niin ei lisättyä sokeria, mummoja, rasvoja eikä luolamiehiä, kiitos.

PS. Isä, ole soturi! Muista kuidut!

One thought on “Meidän isä on kivikautisempi kuin teidän isä.

  1. Hmm… Eikös fiksun ajattelun safkan suhteen voisi tiivistää muotoon:
    “Ei eineksiä, kiitos!” Itse toki korvaisin sanan kiitos voimasanalla, mutta kunnioitetaan nyt sun pyyntöä ja ollaan olematta luolahemmoja 😉

    Se että markkinavoimat reagoivat ihmisten mieltymyksiin ei nyt ole kellekään ylläri, mutta se mikä minua enemmän kiinnostaa on seurata “virallisten tahojen” suosituksia. Konsensusta siitä mikä oikeasti on hyvää tai huonoa on tällä hetkellä vaikea todeta. Kohta “Terveellistä lapsellesi” tarrat löytyvät pekonipaketin kyljestä?

    Trendejä tulee ja menee. Toivotaan että jossain vaiheessa _ajattelu_ olisi kovassa huudossa, ja porukat tajuaisi sen että valmiiksi pakatut/valmistetut/pureskellut/sulatetut myrkyt voi jättää kaupan hyllyyn ja täyttää kärryt tuoreilla safkoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *