Fiilistelyt

‘Parempi kuin ei mitään’ ja kuusi muuta asiaa.

Maailmassa on taas epäkohtia. Ei paljon, mutta ainakin seitsemän kappaletta.

1. Parempi kuin ei mitään

Olen joskus kysynyt, miksi 2 kg kahvakuulilla harjoitellaan. Sitä perustellaan usein sillä, että “on se parempi, kuin ei tekisi mitään”.

Tottakai on. Vai onko? En ymmärrä, miksi vaihtoehtoina on vain se kaikkein huonoin eli ei mitään, tai sitten toiseksi huonoin eli “parempi kuin ei mitään”.

Miksi vaivautua ollenkaan, jos tekee kuitenkin toiseksi alimman periaatteella? Varsinkin sellaiselle, joka vihaa liikkumista tai on kiireinen, pitäisi mielestäni nimenomaan tarjota vaihtoehdoksi jotain sellaista, joka on mahdollisimman hyödyllistä.

2. Pienempi paha (on silti paha).

Ruokaan suhtaudutaan usein samalla tavalla. Pussillinen sipsejä perustellaan sillä, että “on se nyt parempi kuin että olisi syönyt ämpärillisen.” No niin. 🙂 On kai. Mutta ei se siitä vielä hyvää valintaa tee.

Ymmärrän kyllä, että joskus on edettävä portaittain ja että terveysvalinnat ei ole kaikille helppoja (itsellekään, huom). Ehkä on silti hyvä tiedostaa, että toiseksi alimman tai pienemmän pahan periaatteella ei tapahdu vielä paljon.

3. Tekeminen.

Niinkuin henkilö, joka haluaa menestyä urallaan, joutuu myös tekemään töissä jotain sen sijaan, että vain menee sinne. Vaikka onhan sekin tietysti parempi, kuin jos ei olisi mennyt ollenkaan?

4. Hemmoittelukulttuuri.

Viime vuosien hemmottelu-, onnellisuus- ja hyvän olon etsintä on ehkä lähtenyt hieman omituisille teille. Ainakin minusta tuntuu siltä, että kaikki pitää tehdä ja sanoa positiivisen namistelun kautta.

Kaiken pitää tuntua “oikealta” ja “hyvältä”, eikä mistään enää tiedä miten asiat todellisuudessa on, kun ne on niin kauhean mukavasti. 

Itse arvostan sitä, että asiat sanotaan suoraan. Ilman mitään pehmennyksiä, kuten “miltä susta nyt tuntuisi, jos mä sanoisin sulle että …”.

Palaute menee perille positiivisen kautta, mutta olen silti sitä mieltä, että joskus on terveellistä sanoa ja kuulla asiat niinkuin ne on.

Jos jokin asia on päin helvettiä, sen korjaamiseen ei auta toiseksi alimman periaate. Että “voisi se tietysti huonomminkin olla”. Se voi auttaa omaan oloon, mutta mikään tuskin vielä korjaantuu tai muuttuu.

Elämäni isoimmat muutokset on aina alkaneet siitä, että joku on uskaltanut puhua suoraan. Joskus suoremmin kuin olisin ehkä kestänyt, mutta muutos on tapahtunut. Ei aina voi tuntua hyvältä.

5. Hemmottelen itseni pilalle. 

Hemmottelukulttuuri käytännön tasolla on usein sitä, että palkitaan itseä herkuilla. Jos hemmottelun tarkoitus on saada hyvä olo, eikö keinon pitäisi silloin olla jokin muu?

Yritän välillä hemmoitella itseäni sipsiämpärillä, irtokarkeilla ja viinillä, mutta vielä koskaan siitä ei ole tullut hyvä olo. Onko jollekin joskus tullut?

Jos ei, niin eihän se silloin ole itsen hemmottelua. Se on pahoinpitelyä.

5. Happinaamari.

Paljon treenaavia ja/tai muulla tavalla terveysihmisiä pidetään usein itsekeskeisinä ja itsekkäinä: “siellä se taas miettii ja rakentaa vain itseään ja omaa kehoaan”.

Ehkä asia on kuitenkin päinvastoin. Onko sittenkin itsekkäämpi valinta voida huonosti? Kuten lentokoneessa sanotaan, “laita ensin happinaamari itsellesi”, ja vasta sen jälkeen aletaan auttaa muita.

Kun itse voi hyvin, on todennäköisemmin enemmän annettavaa myös ympärille.

6. Hei ihana. 

Olet juuri hyvä noin, olet niin sopiva, olet niin ihana, hyväksy itsesi juuri sellaisena kuin olet. En usko tuohonkaan. Miksi ei saisi vaatia itseltään vähän enemmän? Eikö se ole aika tervettä? Eikö nimenomaan asioiden tavoittelu ole eteenpäin vievä voima?

En todellakaan aio hyväksyä itseäni tällaisena. En myöskään lähimaillakaan aio hyväksyä itseäni, ennen kuin vedän maasta 160 kg. Sitten olen ehkä lähempänä ihanaa.

7. Maastaveto kahvakuulalla. 

Tämä jaksaa hämmästyttää aina vaan. Ajatelkaa nyt: maastaveto tangolla, johon on laitettu kaksi 2 kg kiekkoa, tulee harvalle (miehelle) edes mieleen.

Mutta 24 kg kahvakuulalla tehtynä sitä kutsutaan “toiminnalliseksi”.

Ehkä eri liikkeisiin kannattaa käyttää erilaisia painoja. Mutta on se tietysti parempi, kuin jos ei tekisi mitään.

14 thoughts on “‘Parempi kuin ei mitään’ ja kuusi muuta asiaa.

 1. Marko, teen sen tänään ja otan kuvan!

  Aika vaikea tuolla *ehkä* on kai saada vakavasti otettavaa fiilistä, olipa sitten mies tai nainen.

  Mua naurattaa, kun painojen suhteuttaminen toisiinsa (ja myös maailmaan) näyttää kuulan myötä unohtuneen välillä kokonaan. 24 kg kuula on jotenkin iso, ehkä jopa miehekäs ja hyvin toiminnallinen valinta (tekipä sillä mitä tahansa?), mutta jos tosiaan ajattelee asiaa tankona jossa on 2 x 2 kg painoa, onhan se vähän “erilainen”.

  Toki vertailu on hölmöä, koska eri muotoisia painoja (suorakaide tai pallo) kannattanee käyttää eri tarkoitukseen. Tai vaikka nyt kulmasoutuun 16 kg voi käsipainona olla hyvä 3 x 8 -sarjoihin, mutta sama paino kahvakuulan muodossa toimiikin 10 minuutin työntöön = 80 toistoa per käsi -sarjoihin.

  Tehtyjä liikkeitä tai harjoituksiakaan ei voi suoraan verrata toisiinsa.

 2. Kulmasoutu kuulalla tuntuu erilaiselta, kuin käsipainoilla tehtynä (IMO, painopiste eri kohtaa tjsp.).
  Mutta laitappa kuulat killumaan tangon päihin ja tee penkkiä. Se onkin häijyä!

 3. Tämä sekä nauratti, että samalla laittoi miettimään….”Yritän välillä hemmoitella itseäni sipsiämpärillä, irtokarkeilla ja viinillä, mutta vielä koskaan siitä ei ole tullut hyvä olo. Onko jollekin joskus tullut?!” Näin se menee, “nyt hemmottelen itseäni ja rentoudun” lopputulos sekä fyysinen, että henkinen paha olo, mutta kerta toisensa jälkeen sitä sortuu… jospa ensi kerralla siitä ei tulisi paha olo…

 4. Kun kerran haluat rehellistä palautetta.. juttu oli minusta huonosti kirjoitettu.

  “Parempi kuin ei mitään” sortuu perinteiseen olkiukko argumentointivirheeseen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Olkinukke). Toki on helppo tyrmätä toiseksi huonoin vaihtoehto mitä keksii, mutta yrittäisit edes jotain fiksumpaa kun tuollainen ihan “no- brainer”.

  Tai kohta “Tekeminen”, joka nyt ei vaan sano yhtään mitään.

  “Yritän välillä hemmoitella itseäni sipsiämpärillä, irtokarkeilla ja viinillä, mutta vielä koskaan siitä ei ole tullut hyvä olo. Onko jollekin joskus tullut?”
  Jaa että onko (hyvästä) viinistä tai vaikka suklaasta tullut hyvä olo? Taatusti!

  Lista sisältä kaksi viitoskohtaa. Taitaa olla ihan huolimaton kirjoitus heitetty vaan täytteeksi?
  Eli jos ei keksi mitään hyvää kirjoitettavaa niin ei kannata ihan vaan tavan vuoksi jotain tätettä väkisin vääntää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *