Olen kirjoittanut blogiin ruokajuttuja aina, mutta nyt vuoden verran innostuneempana ja enemmän. Tämä johtuu osin siitä, että uudistin ruokavalioni vuosi sitten. Paleon suuntaan, mutta ei aivan.
Varttipaleoksi?
Katsoin eilen Ajankohtaisen Kakkosen paleo-ohjelmaa ja ihmettelin kovasti, miksi kuvamateriaalina oli taas muinaishaalareita, brutaalia ruokaa ja vähän turhankin askeettista menoa. Tyttäreni mukaan se oli ”kummallinen kalaohjelma, jossa ihmiset syö kalaa jossa on ruotoja.”
Ja siltähän se vaikuttaa, kun aletaan puhua kivikauden ruokavalioista. Mieleen tulee raaka liha, ruotoinen kala ja rajoitukset. Luola? Mutta en minä ainakaan tahdo luita tai luolaruokaa, mieluummin pitopöydän!
En olekaan paleoihminen, mutta ehkä vartin verran sinne päin.
Olen ollut ilman viljoja jo vuosia, mutta viime keväänä jätin myös maitotuotteet pois. Rytmitin syömiseni fiksummin ja aloin panostaa ruoan laatuun. Sen myötä hävisi nopeasti 8-10 kiloa fläsää, joka on ilokseni myös pysynyt poissa.
Mitään dieettejä tai laihdutuksia en ole sittemmin tarvinnut, koska paino ei enää ”heilu ylöspäin” kuten ennen.
Aiemmin oli hankalampaa. Olen ollut paljon lehti- ja muissa kuvauksissa viime vuosina ja joka kerta käynyt samat kriisit ennen kuvia (vähän sellainen kesähäät-tyyppinen paniikki aina, heh).
Miten saan turvotuksen pois, kohta on taas kuvaukset, apua, mitä nyt teen.
Vuoteen tästä ei ole tarvinnut murehtia, koska tällaisia ylikiloja ei enää ole. Tai jos jostain hetkeksi tuleekin, se on tietoista ja ohimenevää (esim. karkkipäivä tai pari).
Ruokavalioni rakentuu pitkälti samasta pohjasta kuin tulevan ryhmävalmennuksen ruokavalio. Jos haluat heti mukaan, voit ilmoittautua täältä suoraan. Tervetuloa, suosittelen! Ohjeissa on mukana tarkka ruokavalio, hyvin selkeä.
Käytän omasta jutustani nimitystä varttipaleo. Piti keksiä joku nimi, kun sitä aina kovasti kysytään, joten keksin sellaisen.
Paleo on ehkä muotia (?), mutta itselleni se on sellaisenaan liian tiukka ja ehdoton malli.
En myöskään ole kiinnostunut kivikauden ihmisten syömisestä sitten yhtään. En edes perusteluista sille, mihin ihminen on tuhansien vuosien aikana sopeutunut ja ei ole.
Minä sopeudun kyllä kahdessa viikossa Kyproksella tai Ibizalla ihan mihin tahansa – eri asia on sitten se, miten kroppa siihen reagoi ja millainen olo siitä tulee?
Ruokavalio on viljaton ja maidoton, pääsääntöisesti vältän lisäaineita, sokeria ja eineksiä. Parasta on se, että näiden muutosten myötä kropasta katosi ylimääräiset kilot, mutta sen lisäksi myös allergiat näyttäisivät hävinneen. En tiedä varsinaisesti mikä liittyy mihinkin, mutta olen tyytyväinen.
Mitä ruokavalioon jää jäljelle? Kaikkea. Tässä kirjoituksena Ruokavalion kulmakivet.
Mitä hyvää? Kaikkea. Energia- ja vireystaso on moitteeton, jaksan tehdä kaiken mitä haluan (en toki ehdi kaikkea). Olen ollut flunssassa vain yhden kerran kahden vuoden aikana.
Syön tietyllä tyylillä, mutta en voi sanoa hurahtaneeni ideologiaan. Suhtaudun omaan ja toisten syömisiin vähintäänkin maltillisesti.
En koskaan tyrkytä mitään, enkä ole sitä mieltä että tämä on ainoa oikea tapa. Mutta sitä mieltä kyllä olen, että tämä on varsin hyvä tapa. En keksi yhtään syytä vaihtaa takaisin?
Koen varttipaleon =) yksinkertaisena, hyvänmakuisena ja terveellisenä, enkä suostu ajattelemaan että ruokavalio olisi mitenkään erikoinen tai rajoitettu.
Laihduttaminen ja kriiseily loppui sillä hetkellä, kun muutin ruokavalioni tällaiseksi ja huomasin, että olo on huikeasti parempi, koko ajan. Ei tarvitse miettiä mikä olisi ”se seuraava dieetti” tai erikoistyyli, koska näin voi elää aina.
Ja kun kyseessä on oma valinta, ei tarvitse olla pahoilla mielin eikä kokea luopumisen tuskaa hillojugurtin tai berliininmunkin juurella. =)
Kirjoitin Ruokaan suhtautumisesta reilu vuosi sitten. Kannattaa lukea, vaikka itse sanonkin. Liittyy ruokarajoituksiin ja ruokavammaisuuteen, termeihin joista en oikein innostu.
”Pointtina tässä se, että ehkä negatiivisen lähestymistavan (ruokavammaisuuden) sijaan voisi koittaa haluta olla terve. Ei niin, että jasså, tästä lähtien olen vammainen, vaan että tästä lähtien voisin olla vaikkapa terve.”
Moni miettii, miten selvitä sosiaalisissa tilanteissa oman ruokavalion kanssa.
Itse ratkaisen tämän siten, että teen ruokaa myös muille, jos menen kylään. Pizza kukkakaalipohjasta tai Suklaabrowniet, kukapa ei tykkäisi? Suhtaudun ehdottomasti hyvällä, en siis rajoituksien tai kieltäytymisten kautta. Kirjoitin eilen Kolme vinkkiä kevätsyömisiin, sieltäkin lisää tästä.
Jos haluat oppia hyvän ruokavaliomallin, jota voit ja mahdollisesti tykkäät jatkaa vastedeskin, tule mukaan valmennukseen. Ohjeistus on hyvä ja edistää parempaa oloa kaikin puolin. Itse en missään tapauksessa enää vaihtaisi tästä pois. Ja olen kyllä kokeillut kaikkea, paljon, pitkään. 🙂
Tule mukaan! Rennosti eteenpäin, myös syömisten suhteen. Näin totesin Olivian jutussa treeneistäkin.
Aamen, kiitos Kukka! Varttipaleo on erinomainen termi.
Vaikuttiko sulla maidon pois jättäminen ihon kuntoon? Multa läksi nimittäin leukaperistä pois kaikki syherö mitä siellä ennen oli. Hormonifinni tulee edelleen tiettyyn aikaan kuukaudesta, mutta muutoin multa poistui maidon ja gluteenin mukana myös aiemmin vaivanneet megalomaaniset pms-oireet. Ennen vanhaan elämä on helvettiä kaksi viikkoa ennen menkkoja, nyt niiden saapumista ei huomaa muutoin kuin siitä yhdestä isosta ja rumasta finnistä (sekä tietty itse menkoista, hehe). Krooninen nuha katosi myös ja pystyin lopettamaan kortisonilääkityksen.
Ruoansulatuksen tai nesteiden kertymisen suhteen en ole huomannut mitään eroa ja laihtuminenkin johtuu etupäässä muista asioista. Mutta muutoin elämänlaatu parani merkittävästi. Harmi sinänsä, olishan se rahka hyvä ja kätevä. Ilmankin voi onneksi elää, helposti.