Harjoittelusta

Väärinymmärretty kahvakuula Osa I

Kahvakuula on nyt niin pinnalla kaikkialla, että sen ympärille on muodostunut kaikkia kummallisia olettamuksia. Korjaan tässä muutaman.


Kahvakuula on uusi

Ei ole. Se on vanha. Kahvakuula (girya) on ollut Suomessakin käytössä jo yli sata vuotta sitten, jääden unholaan tullakseen takaisin tuossa 2000-luvun taitteessa. Kyseessä on vanha venäläinen rautaesine.

“Kahvakuulilla on kilpailtu Neuvostoliiton alueella ainakin 100 vuoden ajan, lähinnä siitä kuinka monta toistoa pystytään eri nostoissa tekemään”,

toveri Marko Suomi kertoo välineen historiasta mm. täällä Keho.netin vanhassa juttusarjassa: kuulan juuret.

Kahvakuulailu on voimailua

Sellaisena, kuin minä sitä opetan ja treenaan, ei ole. Oman treenini pääsarjat kestävät minimissään 6 minuuttia – jolloin toistoja tehdään vähintään 45 per käsi. Voimaharjoitteluun tuollaiset toistomäärät (50-150 per sarja) olisivat järjettömiä.

Kuulatreeni voi olla rasittavuudeltaan kuin kotona tehtyä hölkkää, TAI se voi olla kuin ylämäkihiihtoa, ojankaivamista jne. Toki myös voimailua, jos otetaan raskaat kuulat ja tehdään vähemmän toistoja. Tätä teen koska kisaan ja saatan tarvita lajinomaista voimaa, mutta tarkoitus ei ole kasvattaa lihasmassaa 6, 8 tai 10 minuutin sarjoilla ..

Kahvakuulalla tehdään kaikkea erikoista

Jos haluaa. Itse en tee enkä opeta. Arvostan yksinkertaisuutta ja taitoa. Muutama hyvä perusliike riittää ehdottomasti. Jälleen siteeraan Markoa, “ei levytangollakaan tehdä helikopteria”.

Minun ajatukseni tähtää jatkuvuuteen: tehdään isoja liikkeitä, sopivilla painoilla, pitkään. Opetuksessani pyrin samaan, vaikka harjoittelijat eivät koskaan haluaisikaan kilpailla. Samantyyppinen treeni toimii myös kuntoilijalle.

High rep ballistic tool.

• Ballistiset liikkeet (heilurimaiset)
• Koko lihasketju koko ajan käytössä (sormista varpaisiin)
• Pitkät sarjat VANHOJA, tavallisia, toimivia perusliikkeitä.

Nyt tuolla myydään tavallisia askelkyykkyjä kahvakuulaliikkeinä. Ihan hyvä, askelkyykky on hyvä liike. Mutta lienee selvää, ettei siihen kahvakuulaa tarvita. Puhumattakaan siitä trendistä, että keksitään itse uusia, joskus täysin mielivaltaisiakin liikkeitä. Ja myydään ne kahvakuulaliikkeinä ..

6 thoughts on “Väärinymmärretty kahvakuula Osa I

 1. No nih, heti aamusta! miks miulla ei oo kuulaa kotona? Aina kun näitä lukee, tulee heti into alkaa kuulailla! Himotan itseni loppuun ja menen tässä aamupäivällä kuulien tykö.

  Kirjoitus osui muutenkin hyvään saumaan, törmäsin taas pariin aika kamalaan videoon, joissa “kuulailtiin”. En varmaan ikinä olisi innostunut kuulailusta, jos olisin ensimmäisen kerran sitä nähdessäni, nähnyt jotain “kuulailua”. Onneksi vetämässä oli ohjaaja.

 2. Lempiaiheeni 🙂

  Mun mielestä on hienoa, että ihminen on luova ja keksii kotona omistamalleen kuulalle vaikka mitä liikkeitä ja temppuja perustreenin oheen tai vaikka kun hakee vaihtelua. Heittely on kivaa ja jonglööräys kuulilla vielä kivempaa. Sehän on jokaisen oma asia mitä kotonaan tekee.

  Sen sijaan, en ymmärrä että “liikunnan ammattilainen” tai muita ihmisiä aiheessa opettava ei vaivaudu opiskelemaan kunnolla kahvakuulaharjoittelun perusteita ja myy jotain askelkyykkyä kuulaliikkeenä. Se osoittaa kai että ihminen on innoissaan uudesta jutusta, mikä on hyvä sinänsä tietty, mutta ei ole perehtynyt aiheeseen kovin syvälle?

  Kouluttajalla pitäisi mun mielestä olla vastuu opettamastaan siinä mielessä että pystyy perustelemaan miksi asioita pitäisi tehdä. Miksi hankkia kuula askelkyykkyä varten?

  Kuluttajalle lähdekritiikin paikka: Selvitä ymmärtääkö kouluttaja aiheen, osaako perustekniikat, minkälainen kokemus tällä on aiheesta, onko kilpaillut jne. Innostus on tärkeää mutta niin on laatukin!

 3. Eilen näin taas sellaista kuulaopetusta, että meinas itku tulla. Kyseessä oli vaihteeksi käsipainoliike, johon jostain ihmeen syystä piti vängällä ympätä ne kuulat. Veikkaan, että jos se opetettava vielä erehtyy sitä issesseen tekemään niitä reenejä niin lopettaa viimeistään siinä vaiheessa kun on leuassa mustelma ja/tai ranteessa venähdys. Jonka jälkeen henkilö on sitä mieltä ettei hänelle sovi kuulatreeni.

 4. Aloittelin juuri kuulailuharrastusta. En osaa sanoa miksi juuri kuulailua mutta johonkin ohjattuun halusin mennä ja bodypumpit sun muut naisten jutut on kokeiltu. Kahvakuulailu tuntui järkevimmältä ja halusin oppia liikkeet ohjatusti. Pohdin omien kuulien hommaamista kotiin ja kun tarkemmin ajattelen niin vaikka “vastustan” kotiurheilua (salilla sosiaalista ja kunnon laitteet) niin juuri kahvakuulailu sopii paikkaan kuin paikkaan. Sillä saa tehtyä rankkojakin voimatreenejä eikä tarvita painonnostotelineitä ja isoa kasaa levytankoja. Ei kuulailu poissulje muitakaan voimaharjoitteita mutta on loistava lisä jota on helppo tehdä puolisen tuntia ennen kotisaunaa tai ottaa painot mökille ja tehdä luonnossa pikku treeni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *