Kaupallinen yhteistyö: Ruokaboksi (+ lopussa alekoodi)
Olen saanut kokeilla hienoa palvelua nyt kuukauden päivät – ja tässä meidän perheen, eli minun – kokemuksia Ruokaboksista. Tunnustan heti kärkeen, hapannaama kun olen, että tähän saakka olen vähän vastustanut vastaavia palveluja.
Siis tiedättekö kyllä pitää länsimaisen keskiluokkaisen ihmisen itse jaksaa omat ruokansa sentään kaupasta hakea.
Mutta kas, yllätyin positiivisesti – ja lakkasin paheksumasta.
Ruokaboksi tulee oven taakse joka maanantai. Ruokien mukana tulee reseptivihko, jossa on neljä – aina uutta – reseptiä ja laatikossa näihin tarvittavat raaka-aineet. Esimerkiksi tällä kuvan sisällöllä saadaan aikaiseksi kaikki nämä ateriat:
• Tomaattinen jauhelihapata, murskattuja perunoita & salaattia
• Mausteinen kanawokki nuudeleilla
• Sitruunalla maustettu kylmäsavulohi-kesäkurpitsapasta
• Paahdetut bratwurstit & peruna-ruusukaalipaistos yrtti-kermaviilikastikkeella
Hyvän kuuloista kotiruokaa, eikö? Meille on tullut bokseista Original, eli liha, kala ja kana kuuluvat mukaan, mutta valikoimasta löytyy myös Vegeboksi.

Ruokaboksin valmis menu on tuonut meille hirvittävästi vaihtelua ja monipuolisuutta! Tunnustan olevani vähän sellainen yhden aterian nainen, eli vaikka me syödään kyllä kasviksia monipuolisesti (tai ainakin paljon), niin eipä tämän talouden jääkaappi kokonaisuudessaan hirveästi vaihtelua näe. Lapsi on ollut erityisen ilahtunut, kun melkein joka päivä on jokin ERI RUOKAA, eikä aina sitä samaa kesäkurpitsa-jauheliha-soijajugurtti-kana-riisi-RAHKA-jotain.
Sopiiko Ruokaboksi painonpudotukseen, -hallintaan tai elämäntapamuutokseen?
Tiedän kyllä, ettei Ruokaboksi ole dieettiboksi. Mutta koska teen työkseni painonhallintavalmennuksia ja siten luonnollisesti ajattelen vain laihduttamista ja haluan myös koko ajan laihduttaa kaikki maailman ihmiset, NIIN näitäkin reseptejä olen katsellut myös sillä silmällä, että miten annokset toimisivat painonpudotuksen yhteydessä.
Yleisin kysymys meidän valmennuksiin liittyen on nimittäin se, että voiko koko perhe syödä samaa ruokaa? Onko ”laihduttajan” pakko syödä eri ruokaa? Saako syödä hiilareita?
Vastaukset ovat, että kyllä voi, ei tarvitse ja kyllä saa.
Tiedän, että monella on toiveena pudottaa painoa. Minusta on tärkeää, että se onnistuu arjen ohessa tavallisella kotiruoalla, ilman erityisiä dieettejä. Se vaatii vaan hiukan tietoisuutta.
Ruokaboksi, kuten kaikki maailman ruoka ylipäätään, soveltuu painonpudotukseen. Boksin ruoat on tehty perinteisen lautasmallin mukaisesti, joten reseptien viilaaminen käy helposti.
Ruokaboksissa ei suosita kevyttuotteita, mikä on tietysti hyvä asia. Koska sisälläni asuu kuitenkin se pieni Jane Fonda, olen tottunut käyttämään vähärasvaisia maitotuotteita ja hiukan tarkistelemaan etenkin kovan rasvan määrää. Niinpä osa resepteistä maistui omaan makuuni liian .. no, tietysti hyvältä, mutta ehkä vähän raskaalta?
Tässä hyväksi havaittuja vinkkejä annosten keventämiseen. Voit tietysti soveltaa tätä käytäntöä minkä tahansa reseptin kanssa! Ei ole olemassa erikseen ”painonpudotusreseptejä”. Elämäntapamuuttujalle se, että osaa muokata mitä tahansa ohjetta ilman että maku kärsii, on tarpeellinen taito. Ei tarvitse tyytyä paljaaseen ruokaan ja syödä vain ”kirsikkatomaatteja ja kalkkunaa”, vaan tavallinen kotiruoka käy hyvin.
Näin kevennät kotiruokia (ruokakuvat Ruokaboksin annoksista)
1. Kasvisten määrä aterialla
• Kasviksia saisi olla ainakin 1/2 lautasesta. Voit myös leipoa kasvikset ”ruoan sisään” jo valmistusvaiheessa.
• Kasviksilla saat annokseen runsautta ja volyymia ilman, että energiamäärä lisääntyy.
• Hyvä lähtökohta on se, että kasvikset ovat jo osa sitä itse ateriaa, eli ei vain pakollinen lisuke.
• Harva ruoka menee pilalle siksi, että ”jatkaa” sitä esimerkiksi kesäkurpitsalla, paprikalla tai millä tahansa mieleisellä kasviksella. Tämä yleensä hyödyttää koko perhettä!
2. Rasvan määrä
• Reseptit ovat usein rasvavoittoisia: tokihan kerma, juusto ja voi tekevät ateriasta kuin ateriasta herkullista! Tässä on kuitenkin pieni ansa painonpudottajalle: aika huomaamattomillakin juusto-, ja kermamäärillä esimerkiksi pasta-annoksesta saattaa tulla 850 kilokalorin ateria. Se voi olla kevyttä istumatyötä tekevälle painonpudottajalle liikaa (riippuen toki siitä, mitä muuta päivän aikana syödään, mutta säännöllisyyttä suositellaan).
• Helppo tapa on keventää kermojen ja ruokakermojen osuutta. Ne voi vaihtaa kevyempiin tuotteisiin (22% sijaan 10% tuotetta) – tai vaihtaa kastikkeissa tilalle esim. tomaattipohjaisen.
• Juustoa ei tarvitse lisätä kaikkeen.
• Öljyjen lisäämistä voi hiukan himmata, vaikka pehmeitä rasvoja onkin hyvä suosia.
• Lihojen kohdalla voi valita vähärasvaisempia tuotteita.
• Kastikkeet voi valmistaa erikseen, jolloin niitä on helppo annostella (eli jättää väliin, heh).
3. Annoskoko
• Annoskokojen ”hillintä” voi olla vaikeaa etenkin silloin, kun ruoka on tosi hyvää. Vaikkapa lasagne-, laatikko-, ja juustotyyppisten ruokien kanssa (koska kuka haluaa syödä vain yhden lautasellisen, kun voisi syödä loput myös hellan äärellä seisten ja suoraan vuoasta?).
• Pienet annokset ovat tylsiä, joten tässä päästään takaisin kohtaan 1. – kasviksilla saa runsautta ja volyymia, kuitenkin ilman ylimääräistä energiaa.
• Annoskoko saa olla runsas ja ”laihduttajankin” sopii tulla ateriasta kylläiseksi. On silti eri asia, onko lautasella iso annos kermaista pastaa, vai sopiva annos pastaa ja runsaasti jotain hyvää kasvishöystöä.
4. Yhden lautasen taktiikka
Yksi hyvä käytäntö on sekin, että ei muokkaa reseptiä millään lailla, vaan tekee kuten ohjeessa on sanottu (tai niinkuin on aina ennenkin tehnyt). Tämä metodi sopii etenkin muutosvastaiselle ihmiselle hyvin. Yhden lautasen taktiikka tarkoittaa sitä, että otetaan sitä mitä tarjolla on, mutta vain yksi annos. Ei siis santsata.
5. Hiilihydraattien ”tarkastelu”
Karppaus ei kuulu tähän postaukseen, mutta jos tekee kevyttä toimistotyötä, ei välttämättä tarvitse niin runsaasti hiilihydraatteja. Se ei tarkoita, etteikö niitä voisi tai saisi syödä.
Pastaohjeissa on tyypillisesti noin 100 g pastaa per ruokailija. Se on aika reipas määrä, etenkin kun pastan oheen kuuluu usein paljon rasvaa. Näiden kombolla saadaan herkästi aika tuhti annos (90-luvulla oltaisiin sanottu että 850 kilokaloria, Painonvartijat taas olisivat pisteyttäneet sen jotenkin, ketokarppaaja jättäisi pastan kokonaan pois ja lisäisi voita. Itse kallistun siihen, että tämä on ihan hyvä näin, mutta kevennetään kokonaisuutta vähän).
Muutama sovellettu resepti Ruokaboksin ohjeista
Olen tehnyt Ruokaboksin reseptejä sellaisenaan, mutta koska tämä ei ole kokkiblogi, säästän teidät niiltä ja postaan kevennettyjä versioita. Näitä vinkkejä asiakkaat kaipaavat paljon.
Kermainen kana-lehtikaalipasta. Tässä säästelin ruokakerman ja juuston kanssa, käytin silti hiukan cheddaria. Pastaan tuli mukaan lehtikaalia tomaattia ja valkosipulia. Oli superhyvää!
Sitruunalla maustettu kylmäsavulohi-kesäkurpitsapasta. Tähän käytin ruokakermaa vain sen verran, ettei ruoasta tullut kuivaa. Eli ärsyttävän vähän. Lisäksi laitoin annokseen 60 g pastaa (100 g sijaan) ja lisäsin lautaselle runsaasti kasviksia. Myös pastakastiketta ”runsautin” paprikalla.
Lempeän mausteinen chicken tikka masala & riisiä. Ohjeessa oli jo paljon kasviksia, mutta täydensin lautaselle kuitenkin pakasteherneitä. Erinomaista!
Pannupihvit paahdetuilla juureksilla ja perunoilla. Tämän klassikon ratkaisin siten, että laitoin reseptin mukaisesti pellillisen perunoita paahtumaan. Lisäsin samaan matkaan myös porkkanaa ja lanttua, ja koska rakastan vihreitä vihanneksia, otin pakastimesta niitäkin. Alkuperäinen ohje oli kyllä herkumpi: pannupihvit paahdetuilla perunoilla & karamellisoituja sipulirenkaita. Nihkeilin, ja jätin loppuosan kokonaan pois.
Valmis annos. Ei huono!
Ruokaboksi – plussat & miinukset
+ Ruoanlaitto innostaa enemmän!
+ Keittiö tulee siivottua. KYLLÄ – en halua että boksi tulee sekaiseen keittiöön, joten olen panostanut siivoamiseen enemmän
+ Monipuolisempaa syömistä – ehdottomasti. Sitä on aika kiintynyt niihin 10 tuttuun ruokaan, eikä vaihtelua tule millään. Nyt kun vaihtelu tulee kotiovelle, niin se todella vasta tapahtuu
+ Arjen helppous – toden totta. Annoksista jää meillä väistämättä aina hiukan yli, jolloin valmista ruokaa on myös seuraavalle päivälle, joten kokkaamisen kanssa ei ole kiire. Ehdottomasti iso plussa.
– Tähän tottuu liian nopeasti! Tai perhe tottuu siihen, että hei taas on jotain hyvää. En siis usko, että meillä on enää paluuta normaaliin (wok-vihanneksia, joku proteiini, joku nuudeli ja mitä näitä nyt on)
– Täysrasvaiset maitotuotteet. Tämä on suurimman osan mielestä varmasti hyvä juttu, mutta minussa nyt asuu sisällä se ankeuttaja, joten henkilökohtaisesti tykkään kevyemmistä versioista.
– En keksi mitään muuta miinusta!
*******
Ruokaboksi on aivan valtavan hyvä palvelu. Aion käyttää sitä jatkossakin – ja perhe kiittää. Todennäköisesti tilaan Vegeboksin, koska erityisesti kasvisruokapuolella kaipailen kipeästi ideoita ja valmiita reseptejä. En ole oikeastaan koskaan käyttänyt reseptejä, vaan tehnyt ruokaa sillä idealla että ”paistetaan jotain”.
Nyt viimein ymmärrän, miksi resepteistä ylipäätään tykätään ja niitä aina kysellään. Niillä ruoasta saa paljon maukkaampaa! Oppia ikä kaikki.
Jos haluat testata, niin koodilla LAAKSO10 saat uutena tilaajana 10€ alennuksen. Kurkkaa ja tilaa täältä!