Viimeksi Samin haastattelussa, Herkkuasiantuntija: ”Liikaa kaikkea” -jutussa oli kymmenkunta hyvää ohjetta ruokavalioon ja muutoksiin.
Jatketaan samaa linjaa. Kukka kysyy, Sami vastaa. Suorin sanoin, tapansa mukaan, mikä on kyllä ihan herättävä tapa herätä, ei siis väärin. Kirjoitin juuri seuraavaan FIT-lehden kolumniini vähän samantapaisesta aiheesta, eli siitä miten mukavaa on kun joku ymmärtää, mutta miten vähän se lopulta auttaa.
Tiedän tämän itsestänikin: on kiva kun joku kuuntelee, mutta jos haluaa tuloksia suuntaan tai toiseen, se ei vaan riitä.
****
1. Valmennat itse mm. urheilijoita. Millaisin tuloksin?
– Valitettavasti suurin osa urheilijoista hakee apua vasta kun heillä on oikeasti ongelmia terveyden kanssa; yleensä vastustuskykyyn liittyen. Asiat on usein helppo korjata ja tulokset näkyvät nopeasti mm. lisääntyneiden terveiden treenipäivien muodossa.
Tarjoamani työkalut ovat selkeitä, yksinkertaisia ja konkreettisia. Vahvuutenani on erittäin laaja kokemus ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista, pystyn tarjoamaan ratkaisut erityyppisiin ongelmiin.
Hyvä valmentaja tarjoaa selkeät ja konkreettiset ohjeet sekä parhaat mahdolliset työkalut tavoitteiden saavuttamiseen.
Pahinta huijausta mielestäni on “tehdään juuri sinun toiveiden ja tavoitteiden mukainen henkilökohtainen ravinto-ohjelma.”
Omien toiveidensa mukaan ihminen on itsensä ylipainoiseksi ja sairaaksi syönyt, niillä samoilla ohjeillako nyt sitten muuttuisi terveeksi?
Toinen vähintään yhtä suuri huijaus on “sinun pitää kuunnella kehoasi”.
Mihin kehon kuuntelua tarvitaan, jos siitä on jo seurannut 20 kg ylipainoa ja usein muutamia terveysongelmia sen lisäksi? Mihin valmentajaa tarvitaan, jos kaikki selviäisivät “kehoaan kuuntelemalla”?
En myöskään usko siihen, että jokin yksittäinen ruoka-aine mystisesti sopisi toiselle paremmin kuin toiselle. Toiselle joku ongelmallinen ruoka-aine aiheuttaa varmasti helpommin oireita kuin toiselle, mutta en esimerkiksi usko että ruisleipä olisi optimaalinen ruoka-aine kenellekään. Vastaavasti esimerkiksi kotimaiset marjat ovat varmasti erittäin hyvä ruoka-aine meille kaikille.
Jos omat ja valmennusta hakevan ihmisen näkemykset eroavat täysin toisistaan, pyydän aina valmennusta hakevan etsivän itselleen toisen valmentajan.
Mielestäni on molempien ajanhukkaa lähteä väittelemään asioista, joista molemmilla on oma vahva näkemyksensä. Toisaalta – jos henkilö jo tietää itse paremmin mitä tulee tehdä, mihin hän valmentajaa edes tarvitsee?
2. Mikä on elämäntapamuutoksen suurin hidaste ja jarru?
– Epärealistiset odotukset: odotetaan että lopputulos muuttuu, vaikka toimintaa ei korjata.
Yksinkertaisilla muutoksilla saadaan usein nopeita ja selkeitä tuloksia, mutta sohvalla kampaviineri kädessä istuen mitään ei ehkä tapahdu. Se mitä teet tänään ratkaisee, ei se mitä suunnittelet aloittavasi ensi viikolla.
Jokainen valinta ratkaisee – ja vie sinua joko oikeaan tai väärään suuntaan. Jos kyseessä on nainen ja ongelmana painonhallinta, taustalla on lähes aina joku käsittelemätön trauma tai ongelma henkisellä puolella. Ilman että tätä ongelmaa korjataan kuntoon, myöskään oire (eli kontrolloimaton syöminen) ei korjaannu.
Varpu Tavia siteeratakseni “Ruoan ei pitäisi olla asia jolla paikataan muutoin perseellään olevaa elämää”. Ylipainoisella se valitettavan usein on – ruokaa syödään tiedostamatta, täyttämään henkistä tyhjyyttä ja pahaa oloa.
3. Missä järjestyksessä asioita korjataan? (ei varmasti aloiteta laittamalla maca-jauhetta kolmioleivän väliin).
– Lähtötilanteesta riippuen toki, mutta usein ongelmia pitää lähteä purkamaan kokonaisuutena. Jos ihminen juo 10 kuppia kahvia päivässä ja elää eineksillä, maidolla ja leivällä + sokeroimattomalla mehukeitolla, yksittäinen ravintolisä ei auta asiaa mitenkään.
Oikeat keinot stressinhallintaan, työmäärän järkeistäminen ja elämässä olennaiseen keskittyminen. Ruokavaliossa henkilölle sopiva ateriarytmi, puhtaampia ruoka-aineita, lisäaineiden välttäminen, kokonaisenergiansaanti oikealle tasolle ja ruoasta nauttiminen.
4. Määrittele terve ihminen
– Hieno kysymys 🙂
– vireystaso on hyvä kotona, töissä (ja treeneissä)
– nauttii elämästä sen kaikilla osa-alueilla
– ei sairastele – flunssat, allergiat, vatsan ja suoliston oireet, iho-ongelmat eivät ole välttämättömiä
– pystyy tekemään elämässään niitä asioita, joista haaveilee
– kehonkoostumus – ylimääräinen rasvakudos ei tue kenenkään terveyttä ja on aina terveysriski, selittelipä sitä miten kauniisti tahansa tai yrittää “hyväksyä itsensä tällaisena kuin on”
Tätä voisi toki laajentaa henkiselle puolelle paljonkin, mutta syvällinen pureutuminen niihin ei varmaankaan ole tämän haastattelun fokus.
****
Sellaista tällä kertaa. =) Hauskaa viikonloppua kaikille! Kyllä tästä jatkoa seuraa: haastattelua, asiaa ja mielipiteitä on vielä pari liuskaa jäljellä – puran niitä tänne osissa.